
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 99-357 
 
 
December 22, 1999 
 
 
The Honorable David Malone 
State Senator 
P.O. Box 1048 
Fayetteville, AR  72702-1048 
 
Dear Senator Malone: 
 
You have requested an Attorney General opinion concerning a county’s contracts 
with non-profit agencies for human services. 
 
You have provided a copy of the county’s ordinance authorizing such contracts, as 
well as two sample contracts with non-profit agencies.  The ordinance does not 
specifically address the issue of the funding of such contracts, other than to require 
competitive bidding.  However, both of these contracts state:  “During the year 
1999, the County shall provide $___ to Agency, on a periodic basis, at its 
discretion, assuming tax revenues are such that the County is able to fulfill its 
commitment.”   
 
You have asked: 
 

(1) Is this method of funding and contracting for human 
services constitutional?  Does it violate Article 12, § 5 of 
the Arkansas Constitution? 

(2) Is competitive bidding required in the selection of 
contracting agencies? 

(3) Is the county required by law to monitor or supervise the 
contracted services? 
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RESPONSE 
 
Question 1 – Is this method of funding and contracting for human services 
constitutional?  Does it violate Article 12, § 5 of the Arkansas Constitution? 
 
As an initial matter, I must point out that the Office of the Attorney General 
normally concerns itself primarily with matters of state law, and does not 
ordinarily construe the language of county ordinances or of individual contracts 
entered into by the county.  The construction of such ordinances and contracts 
necessarily involves a determination of the intent of the quorum court (and the 
other party to the contract), a factor that this office is not well situated to consider 
and address.  It also requires a consideration of other factors of which this office is 
unaware that could reflect a particular intent on the part of the quorum court (and 
the other contracting party) that is not apparent from the face of the ordinance or 
the contract.  The awareness of such factors is a matter within the local domain, 
rather than the domain of this office.  The construction of the ordinance and 
contracts about which you have inquired therefore must ultimately be handled 
through a medium that can consider such local matters, such as a court.  For these 
reasons, I cannot opine definitively in response to your question. 
 
Nevertheless, because your question inquires about a matter of state law, I will 
proceed to respond to the extent that I am able, given the limitations on my ability 
to construe the ordinance and contracts. 
 
Article 12, § 5 of the Arkansas Constitution, about which you have inquired in 
relation to the county’s contracts with non-profit agencies, states: 
 

No county, city, town or other municipal corporation shall 
become a stockholder in any company, association or 
corporation; or obtain or appropriate money for, or loan its 
credit to, any corporation, association, institution or individual. 

 
Ark. Const., Art. 12, § 5. 
 
It is well established that this provision prohibits counties from donating funds to 
private entities.  See City of Jacksonville v. Venhaus, 302 Ark. 204, 788 S.W.2d 
478 (1990); Halbert v. Helena-West Helena Industrial Development Corporation, 
226 Ark. 620, 291 S.W.2d 802 (1956).  However, it does not prohibit a county 
from entering into a contract with a private entity, provided that the contract is 
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supported by adequate consideration,1 and provided that the contract serves a 
legitimate county purpose.  See Ops. Att’y Gen. Nos. 97-250; 97-108; 96-287; 95-
374; 93-274; 92-099; 91-410; 89-061.  The questions of adequate consideration 
and contractual purpose are questions of fact that can be determined only upon a 
thorough review of each contract in question.  As previously indicated, I am not 
authorized to conduct such a review.  If such a review should result in a 
determination that the contracts in question were supported by adequate 
consideration and served a legitimate county purpose, it would be my opinion that 
they would not be violative of Article 12, § 5 of the Arkansas Constitution. 
 
Question 2 – Is competitive bidding required in the selection of contracting 
agencies? 
 
It is my opinion that competitive bidding is required in the selection of contracting 
agencies. 
 
County purchasing procedures are set forth in A.C.A. § 14-22-101 et seq.  These 
statutes require that counties obtain bids for purchases of “commodities” the 
estimated purchase price of which will equal or exceed $10,000.00.  A.C.A. § 14-
22-102; A.C.A. § 14-22-104(1).  The term “commodities” as used in this statute is 
defined as follows: 
 

  “Commodities” means all supplies, goods, material, 
equipment, machinery, facilities, personal property, and 
services other than personal services, purchased for or on 
behalf of the county[.] 

 
A.C.A. § 14-22-101(2). 
 
I note that the above-quoted provision defines the term “commodities” to include 
“services other than personal services.”  Id. 
 
Although the term “personal services” is not defined in the statute, the Attorney 
General has consistently adhered to the view, based upon generally recognized 
authority, that “personal services” are those services that require special skill, 
experience, or business judgment.  See, e.g., Ops. Att’y Gen. Nos. 99-136; 94-286; 
93-412; 91-308; 90-037; 90-030.  A determination of whether any particular 

                                              
1 The county may not use tax proceeds for this purpose that have been dedicated to another purpose.  Ark. 
Const., Art. 16 § 11. 
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contract for “human services” constitutes a contract for “personal services” within 
the meaning of this statute is a factual question that will require evaluation of the 
particular contract.  Again, I am unable to conduct such an evaluation.  If an 
evaluation of this nature should result in a determination that the contract is one 
for “personal services,” it would be my opinion that competitive bidding would 
not be required.  However, if the evaluation should result in a determination that 
the contract is not one for “personal services” (and if the contract is estimated to 
equal or exceed $10,000.00), I would conclude that the county must obtain bids 
for that contract. 
 
Question 3 – Is the county required by law to monitor or supervise the contracted 
services? 
 
State law contains no specific requirement that the county monitor or supervise 
services provided under a contract for human services.  However, it is my opinion 
that the county carries an implicit responsibility to see that its contracts are 
complied with.  
 
Assistant Attorney General Suzanne Antley prepared the foregoing opinion, which 
I hereby approve. 
 
Sincerely, 

 
MARK PRYOR 
Attorney General 
 
MP:SA/cyh 


