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The Honorable Wayne Matthews

Prosecuting Attorney, Eleventh Judicial District
P.O. Box 8051

Pine Bluff. Arkansas 71611

Dear Mr. Matthews:

This is in response to vour request for an opinion on A.C.A. §14-14-904 (Cum.
Supp. 1993). a provision of the-Arkansas “County Government Code.” A.C.A. §
14-14-101 et seq. (1987 and Cum. Supp. 1993). In your correspondence. you
specifically reterence those sections of § 14-14-904 which set forth the requisite
vote requirements for the conduct of all legislative actions by a county quorum

~ court and note that Jefferson County has thirteen (13) justices of the peace. With
respect to § 14-14-904. you have inquired as to method of calculation for
ascertaining the number of votes required under that statute.

Arkansas Code Annotated § 14-14-904(f) provides that ““[a] majority of the whole
number of justices comprising a quorum court shall constitute a quorum and is
necessary to conduct any legislative affairs of the county.” Subparagraph (g) of §
14-14-904 provides that “[a]ll legislative affairs of a quorum court shall be
conducted through the passage of ordinances. resolutions. or motions.” With
regard to the vote requirements for the passage of such measures. subparagraph (h)
ot § 14-14-904 provides that ~a majority vote of the whole number of justices
comprising a quorum court” is necessary for the passage of an ordinance or a
resolution. unless otherwise provided by the Arkansas Constitution or by law. and
that a majority vote ot the whole number of justices comprising a quorum’ is
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necessary for the passage of a motion. Thus, with respect to the thirteen-member
Jefterson County Quorum Court, seven (7) members of the court would constitute
a quorum under A.C.A. §14-14-904(f), the number necessary for conducting
legislative affairs of the county.! Likewise, the number of votes necessary for the
passage of ordinances and resolutions would be seven (7). since § 14-14-904(h)
provides that a majority vote of the whole number of members elected to the
quorum court is necessary for the passage of such measures. Finally. motions
would require a majority vote of the whole number of justices comprising a
quorum: for example. if the quorum in a particular instance consisted of seven
members (i.e., the minimum number that would constitute a quorum in this case). a
majority of seven (i.e.. a vote of four "yeas™) would be necessary for passage of a
motion.

The foregoing opinion. which I hereby approve, was prepared by Assistant
Attorney General Nancy A. Hall.

Sincerely

'INSTON BRYANT
Attorney General

WB:NAH/cvh

"From vour correspondence, it appears that you believe there to be some confusion in the method of
calculating what constitutes a “majority” of a quorum court where the court has an odd number of
members. [t is clear that where there is an odd number ot members. the appropriate method of calculation
{contrary to what is stated in your letter) is to divide the number of members in half (which will vield a
fractional number due to the odd number of members) and round upwards to the next whole number. Sco
generally Op. Aty Gen. Nos. 92-133 (construing A.C A ¢ 14-14-904 and stating “hat in the case of an
eleven-member quorum court. a majority vote of the whole number of members elected to the court e,

the vote requirements tor the passage ot ordinances and resolutions and the number necessary for a
“quorum’) would equal six votes).



