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Dear Senator Scott:

This is in response to your request for an opinion on
whether it is lawful for a person to serve as a member of a
county gquorum court and as a member of the board of
governors of a county hospital at the same time.

The issue presented by your question implicates service by
one individual in dual offices. It 1is necessary to
determine initially whether a position on the board of
governors of a county hospital is an "office."l It is my
opinion that it is. The board of governors of a county
hospital exercises some part of the state’s sovereign power,
and their tenure of office and duties are set by statute.
See Martindale v. Honey, 259 Ark. 416, 533 S.W.2d 198 (1976).

There are three categories of unlawful conflicts of interest
in the context of dual office-holding: a constitutional
conflict, a statutory conflict, and a conflict created by
offices having incompatible duties. Byrd v. State, 240 Ark.

743, 402 S.w.2d 121 (1966). The existence of any of the
three conflicts prohibits the dual office-holding in
question.

As to constitutional provisions, Article 19, Section 6 of
the Arkansas Constitution prohibits any person from holding
or performing the duties of more than one office in the same

11t is clear, in my opinion, that the position of county
quorum court member is an "office."
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department of government at the same time.? This provision
of the Constitution, however, is inapplicable to the offices
at issue in your question because it has been interpreted as
only applying to state offices. See n.2, supra. In
addition, these offices do not involve the same department
of government. Quorum court members serve in a judicial and
legislative role, while the members of a board of governors
of a county hospital, in my opinion, serve, 1in all
likelihood, in an executive capacity.

The separation of powers doctrine, set forth in Article 4,
Section 2 of the Arkansas Constitution, also does not apply
to the individual in question. Although this provision
states that a person serving in one branch of the government
may not exercise any power belonging to another branch, the
Arkansas Supreme Court has held that Article 4, Section 2
only applies to state offices. See Op. Att’y Gen. 93-302
(citing Murphy v. Townsend, 72 Ark. 180, 79 S.W. 782 (1904));
see also Peterson v. Culpepper, 72 Ark. 230, 79 S.W. 783
(1906) . In one case, however, the Arkansas Supreme Court
stated that certain county officers are state officials, .
because they are designated in the ‘Constitution as officers
of the judicial department of state government. See Marshall
v. Holland, 168 Ark. 449, 270 S.W. 609 (1925). In ny
opinion, however, members on the board of governors of a
county hospital are not state officers.

It is, therefore, my opinion that there are no
constitutional prohibitions against an individual serving
simultaneously as a gquorum court member and as a member of
the board of governors at a county hospital.

While there are no statutes expressly prohibiting the
holding of these two offices by one individual, reference
should be made to A.C.A. §§ 14-14-1202 and -1205 (Cum. Supp.
1993). Section 1202 prescribes the ethics for county
government officers and employees, and section 1205 states
that: "No justice of the peace shall receive compensation

2article 19, Section 6 only applies to state officials
who are clearly designated as officers of a department of
state government. See Op. Att’y Gen. 91-043 (citing Murphy
v. Townsend, 72 Ark. 180, 79 S.W. 782 (1904) and Peterson v.
Culpepper, 72 Ark. 230, 79 S.W. 783 (1906)).

31t is also my opinion that A.C.A. § 14-14-502(b), the
statutory separation of powers provision applicable to
counties, does not prohibit the dual service, as the office
of county hospital board member is not 1listed 1in that
section.
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as a county employee or deputy, nor shall any Jjustice
receive compensation or expenses from funds appropriated by
the quorum court for any services performed within the
county, other than as provided by this subchapter."

Assuming these provisions are complied with; that is,
assuming the gquorum court member receives no such funds, I
find no statutory conflict prohibiting the same person from
serving both as a quorum court member and as a member of the
board of governors of a county hospital.

Finally, it must be determined whether the duties of these
two offices are incompatible, i.e. whether the discharge of
the duties of one office conflicts with the duties of the
other office to the detriment of the public good. See Murphy
v. Townsend, supra. I should initially point out that the
determination of incompatibility of offices is essentially a
question of fact to be resolved by a court, and my research
has not disclosed an Arkansas case on point. 1In my opinion,
however, the duties of these offices are incompatible.

Incompatibility of offices has been found to exist whenever
the statutory functions and duties of the offices conflict
or require the officer to choose one obligation over
another. 63A Am. Jur. 2d Public Officers and Employees, §
78 (1984). In addressing incompatibility of offices, the
Arkansas Supreme Court has noted the following:

\The inconsistency, which at common law
makes offices incompatible, ... lies
rather in the conflict of interest, as
where one is subordinate to the other,
and subject in some degree to the
supervisory power of its incumbent, or
where the incumbent of one office has
the power to remove the incumbent of the
other or to audit the accounts of the
other.’

Tappan v. Helena Fed. Sav. & Loan Ass‘n., 193 Ark. 1023, 1025, 104
S.W.2d 458 (1937), gquoting 46 C.J. 942.

According to section 14-263-101(c), gquorum courts have some
authority regarding the appointment and functions of county

hospital boards of governors. Section 14-263-104(a)
provides that the board of governors shall be appointed by
the county judge and approved by the quorum court. In

addition, the board submits monthly reports to the county
judge and quorum court. A.C.A. § 14-263-105(f) (1) .
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In my opinion, it can reasonably be concluded that an
individual serving as a member of the quorum court and the
board of governors of a county hospital would violate the
incompatibility doctrine.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

Sincerely,

STON BRYANT
Attorney General
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