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Dear Mr. Davis:

This is in response to your request for an opinion on
whether a circuit judge can serve as a member of a school
board.

A school board member is eligible to be elected as a circuit
judge in accordance with Article 19, Section 26, of the
Arkansas Constitution, which states that "officers of the
Public schools ... may be elected to fill any Executive or
Judicial office."

This provision must be reconciled with Article 7, Section
18, of the Arkansas Constitution, however, which provides
that "the judges of the Circuit Courts ... shall not hold
any other office of Trust or Profit under this State or the
United States."

The case of Williams v. Douglas, 251 Ark. 555, 473 S.W.2d 896
(1971), offers guidance in this regard wherein the Arkansas
Supreme court construed, and reconciled, two very similar
constitutional provisions. Williams involved a school board
member who was elected as legislator. The court had to
construe Article 5, Section 7, which allowed a school board
member to be seated in the legislature, and Article 5,
Section 10 which prohibited a legislator from being elected
or appointed to any other office.

The court distinguished between the eligibility of persons
for a seat in the General Assembly and the eligibility of a
member, once seated, to accept by appointment or election a
civil office, concluding that there was no conflict between
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the two constitutional provisions. Thus, a school board
member may be seated in the legislature, but the legislator
may not thereafter be elected a school board member. The
court reasoned that "no constitutional provision enjoys a
preference and that none should suffer subordination or
deletion.™"

In my opinion, the gquestion at hand would be approached by
the Arkansas Supreme Court in the same manner as the issue
in Williams v. Douglas. The Constitutional provisions in both
instances are similar, making the same analysis and
reasoning applicable.

It is my opinion, therefore, that a school board member may
be elected and serve as a circuit judge, in accordance with
Arkansas Constitution Article 19, Section 26. The circuit
judge will, however, thereafter be ineligible for
re-election to the school board member position, as stated
in Article 7, Section 18, of the Arkansas Constitution.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

Sincerely,

INSTON BRYANT
Attorney General
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