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Dear Mr. Strait:

This is in response to your request for an opinion on the
eligibility of an individual to run for Justice of the Peace
while residing in another district. You state that the
individual is building a house in the district in which he
ran. It should be initially noted that the resolution of
your question will involve a determination of fact. Such
questions can only be definitively resolved by a court. The
following analysis should be of help to you, however.

It is clear that in order to be eligible for the office of
Justice of the Peace, the candidate must be a "legal
resident" and a "qualified elector" of the district for
which he is running. See A.C.A. § 14-14-1306% and Ark.

(a) All county, county gquorum court district,
and township officers shall reside within
their respective townships, districts, and
counties.

(b) An office shall be deemed vacant if a
county officer removes his legal residence
from the county or if a district or township
officer removes his legal residence from the
district township from which elected.

(c) For purposes of this section, legal
residence shall be defined as the domicile of
the officer evidenced by the intent to make
such residence a fixed and permanent home.
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Const. art. 7, § 41,2 and art. 19, §§ 33 and 4.4

The definition of "resident," however, is not always so
plain. The Arkansas Code defines legal residence "as the
domicile of the officer evidenced by the intent to make such
residence a fixed and permanent home." A.C.A. 14-14-1306
(1987). A person may have two places of residence, as
residence simply requires bodily presence, but domicile
requires physical presence and an intent to remain there
permanently, and as such a person only has one domicile.

Black’s Law Dictionary 1176 (5th ed. 1979).

The Arkansas Supreme Court, in applying § 14-14-1306, has
stated that both the conduct and the intent of the candidate
must be considered in determining residency, and the conduct
of the individual must be in conformity with the stated
intent of that person. Brick v. Simmonetti, 279 Ark. 446, 652
S.W.2d 23 (1983).

In a case applying article 19, §§ 3%and 4 of the Arkansas
Constitution, the Arkansas Supreme Court explained that
intent is only relevant when a person has more than one
residence or has temporarily left his place of residence.
Davis v. Holt, 304 Ark 619, 804 S.W.2d 362 (1991). The facts
as presented in your question indicate that although the
candidate currently 1lives outside the district, he |is
building a house in the appropriate district. A fact
question therefore arises as to his intent with respect to
his domicile.

2p Justice of the peace shall be a qualified elector and
a resident of the township for which he is elected.

3No persons shall be elected to or appointed to fill a
vacancy in any office who does not  possess the
qualifications of an elector.

4211 civil officers for the State at large shall reside
within the State, and all district, county and township
officers within their respective districts, counties, and
townships, and shall keep their offices at such places
therein as are now or may hereafter be required by law.

5The qualified elector requirement in article 19,
section 3 has been interpreted by the Arkansas Supreme Court
to require residence in the political subdivision to be
served by the elected official. Davis v. Holt, 304 Ark. 619,
804 S.W. 2d 362 (1991) (citing Thomas v. Sitton, 213
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In a case applying article 7, § 41 of the Arkansas
Constitution, a candidate, after being nominated for Justice
of the Peace, temporarily moved outside of his district into
a house, made improvements on the house and stayed there
until he found an apartment in the district where he was
nominated. He moved back to the district where he was
nominated twenty days before the general election. The
Arkansas Supreme Court held that the candidate never
abandoned his residency and therefore, was qualified for the
general election.

The answer to your gquestion will therefore depend on the
intent of the candidate as to his "domicile." Among the
factors looked at to determine whether a person has
requisite intent to establish a domicile in a particular
place are declarations of the parties, exercise of political
rights, payment of personal taxes, a house of residence and
a place of business. Gooch v. Gooch, 10 Ark. App. 432, 664
S.W.2d 900 (1984). These factors must be evaluated in an
attempt to determine a condidate’s intent as to domicile.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

=

Sincerely,

STON BRYANT
Attorney General

WB:ddm/cyh

Ark. 816, 212 S.W.2d 710 (1948)) In addition the Court in
Davis held that the definition of residence in A.C.A. §
14-14-1306, which emphasizes intent, does not alter Article
19, section 3 of the Arkansas Constitution as interpreted by
the Arkansas Supreme Court. Id.



