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Dear Representative George:

This is in response to your request for an opinion
concerning the validity of section 10 of Act 1061, which was
an appropriation bill adopted in 1987. The provision in
guestion is set out below:

Effective July 1, 1989, the State of
Arkansas shall no longer authorize the

assignment of Emotionally Disturbed
Youth to any out-of-state treatment
facility.

The first issue raised in your 1letter is whether all
provisions of an appropriation bill expire after two years.
This is addressed by Article 5, section 29, of the Arkansas
Constitution, which provides that:

No money shall be drawn from the
treasury except in pursuance of specific
appropriation made by 1law, the purpose
of which shall be distinctly stated in
the bill, and the maximum amount which
may be drawn shall be specified in
dollars and cents; and no appropriations
shall be for a 1longer period than two
years.

Examining the plain language of our Constitution, this
section states that "no appropriations shall be for a longer
period than two years." It does not state that an
appropriation bill expires after two years. An
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"appropriation" involves designating the use of a fund or an
expenditure authorized for a specified amount, purpose, and

time. Black’s Law Dictjonary, p.93 (5th ed. 1979).
It is therefore my opinion, that the provision in question
is not an "appropriation," but is substantive in nature.

The Supreme Court has stated that article 5, section 30, of
the constitutionl! does not prohibit including substantive
language in an appropriation bill if "all relate to but one
subject." Arkansas Motor Carriers Ass‘n Inc. v. Pritchett, 303
Ark. 620 (1990). 1In Pritchett, the court upheld a provision
that permanently abolished two agencies, transferring their
duties to a third. Absent a statute or decision from the
Arkansas Supreme Court that specifically circumscribes the
effective length of such substantive provisions, it is my
opinion that this substantive provision of the appropriation
act did not expire after two years.

The second issue raised in your letter concerns the validity
of a law that has not been codified in the Arkansas Code.
This is addressed by A.C.A. § 1-2-103 (1987), which states
in relevant part that:

(a) All acts, codes, and statutes, and
all parts of them and all amendments to
them of a general and permanent nature
in effect on December 31, 1987, are
repealed unless:

(1) Expressly continued by specific
provision of this Code.

(2) Omitted improperly or erroneously as
a consequence of compilation, revision,
or both, of the 1laws enacted prior to
this Code, including without limitation
any omissions that may have occurred

during the compilation, revision, or
both, of the laws comprising this Code;
or
lthis section states: "The general appropriation bill
shall embrace nothing but appropriations for the ordinary
expense  of the executive, legislative, and judicial

departments of the State; all other appropriations shall be
made by separate bills, each embracing but one subiject."
Emphasis added.
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(3) Omitted, changed, or modified by the
Arkansas Code Revision Commission, or
its predecessors, in a manner not
authorized by the laws or the
constitutions of Arkansas in effect at
the time of omission, change, or
modification.

(b) In the event one of the above
exceptions should be applicable, the law
as it existed on December 31, 1987,
shall continue to be valid, effective,
and controlling.

It is clear that all acts in effect on December 31, 1987,
were repealed by this statute, unless one of the above
exceptions apply. In my opinion, the provision falls within
an exception to § 1-2-103, specifically § 1-2-103(a)(2), and
was therefore not repealed by A.C.A. § 1-2-103. I have
already concluded that the law was a valid, continuing,
substantive provision adopted in 1987, which means that the
valid law was omitted improperly or erroneously from the
Code. The Arkansas Court of Appeals has stated that "in the
absence of any specific repeal of Ark. Stat. Ann. §
81-1313(f) (1), and given its continued validity ..., we hold
that Ark. Stat. Ann. § 81-1313(f) (1) was improperly or
erroneously omitted from the code, and therefore remains in
effect pursuant to Ark. Code Ann. § 1-2-103(b) (1987)."

Death & Permanent Total Disability Trust Fund v. Whirlpool Corp., 39
Ark. App. 62, 837 S.W.2d 293 (1992).

While A.C.A. § 1-2-103 did not repeal section 10 of Act
1061, it is my opinion, that section 10 was repealed by the
successor to Act 1061--Act 100 of 1989 (the 1989 DHS
Appropriation Act). Section 8 of Act 100 replaced section 9
of Act 1061 (with a few changes), but the language in
section 10 of the o0ld Act was eliminated from the new Act.
The Supreme Court of Arkansas has said that "A repeal by
implication is accomplished where the Legislature takes up
the whole subject anew and covers the entire ground of the
subject matter of a former statute and evidently intends it
as a substitute, although there may be in the old law
provisions not embraced in the new." Uilkie v. State, 309
Ark. 48 (1992) (quoting Berry v. Gordon, 237 Ark. 547, 376
S.W.2d 279 (1964), quoting Babb v. El1 Dorado, 170 Ark. 10, 278
S.W. 649 (1926)).

Section 8 of the new Act cannot co-exist with Section 10 of
the old Act. Section 8 of Act 100 of 1989 provides that:
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It is the intent of the Legislature that
treatment for Emotionally Disturbed
Youth (EDY) within the State of Arkansas
will result in higher quality of care
provided for 1less costs when compared

with similar services delivered
out-of-state. The Department of Human
Services, Division of Children and

Family Services shall provide a report
monthly to the Arkansas Legislative
council reflecting the number of Youth

receiving services out-of-state,
including plans for their return to
Arkansas. Additionally, out-of-state

placements for emotionally disturbed
youth should only be considered in the
event that all other alternatives are
exhausted.

This provision is currently codified in the Arkansas Code at
A.C.A. § 20-46-106 (Repl. 1991). This 1language clearly
cannot be reconciled with section 10 which states that
"aArkansas shall no longer authorize the assignment of
Emotionally Disturbed Youth to any out-of-state treatment
facility." In vilkie the Arkansas Supreme Court stated that
if two Acts on the same subject "are repugnant in any of
their provisions, the latter Act, without any repealing
clauses, operates to the extent of the repugnancy as a
repeal of the first." 1Id.

For the reasons discussed above, I have concluded that, in
my opinion, Section 10 of Act 1061 is not presently
effective.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

Sincer€ly,

ity Egrd

WINSTON BRYAN
Attorney General
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