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The Honorable Pat Flanagin

State Representative

P.O. Box 867

Forrest City, Arkansas 72335-0867

Dear Representative Flanagin:

Telephone:
(501) 682-2007

This is in response to your request for an opinion regarding
6-13-631 (Repl. 1993), which provides in pertinent
part the following:

A.C.A. §

(a) Beginning with the 1994 annual
school election, the qualified electors
of a school district having a ten

percent (10%) or greater minority
population, as reported by the most
recent federal decennial census

information, shall elect the members of
the board of directors as authorized in
this section, utilizing selection
procedures in compliance with the
federal Voting Rights Act of 1965, as
amended.

(b) (1) At least ninety (90) days before
the election, the local board of
directors shall:

(A) By resolution choose to elect board
members from five (5) or seven (7)
single-member zones or from five (5)
single-member 2zones and two (2) at
large; and

lSee

however A.C.A. § 6-13-631(g), exempting certain

school districts from the requirements of the statute.
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(B) With approval of the controlling

u o ucati sha ivide
each school district having a ten
percent (10%) or greater minority
population into five (5) or seven (7)
single-membe es 1in accordance with
the federal Voting Rights Act of 1965,
as amended.

(2) Zones shall have substantially

equal population, with boundaries based
on the most recent available federal

decennial census information.
[Emphasis added.)

In your correspondence, Yyou specifically reference the
provisions of A.C.A. § 6-13-631 set forth above and pose the
following question:

Once the school district has Dbeen
apportioned into substantially equal
population according to the most recent
federal decennial <census information,
whose responsibility is it to place the
qualified electors in the newly
apportioned zones?

With regard to your question, A.C.A. § 6-13-631(b) clearly
provides that school boards, in conjunction with the
controlling county boards of education, are the entities
responsible for dividing the school districts into the zones
required by the statute. The =zones are required to have
substantially equal population, with boundaries based on the
most recent available federal census data. A.C.A. s
6-13-631(b) (2). Thus, as to your question, it is technically
the school boards which will place the electors in the newly
apportioned zones. As I understand 1it, however, vyour
question pertains to which entity 1is responsible for
informing the electors of what zone they are in and where
they should vote after the school board has drawn the zones.

Assuming that I have interpreted it correctly, your question
in part involves procedural matters which simply are not
addressed in A.C.A. § 6-13-631 nor in any other statute of
which I am aware. As a practical matter, however, it would
seem that once maps of the zones are prepared by the school
boards, these maps could be posted or published by the school
boards so that electors would be able to ascertain into which

zones they had been placed. In addition, such maps could be
filed with the —county clerk who maintains the voter
registration files. Presumably, these maps would be fairly

precise since A.C.A. § 6-13-631(b) (2) requires that the zones
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have substantially equal population, with boundaries based on
recent census data. If some voters (perhaps those 1living
near the boundaries of a zone) were unable to tell into which
zone they had been placed by looking at the maps, the voter
could presumably call the county clerk to inquire as to his
or her zone. Ultimately, in my opinion, it is the voter’s
responsibility to find out into what zone he or she has been
placed.

As to the question of whose responsibility it is to inform
the voters of where they should vote, A.C.A. § 6-14-106(a)
provides that the county board of election commissioners of
each county shall designate the polling places for each
school district in its respective county. In addition,
A.C.A. § 6-14-106(d) provides that school boards shall
publish, at least once in a newspaper of general circulation
in the county wherein the school district is located, a
notice identifying the ©polling place for each ward or
precinct and shall indicate in the notice any changes in the
polling place for any ward or precinct since the last
election. Presumably, then, the county boards of election
commissioners will designate, and the school boards will
publish, the polling places for each newly apportioned zone.

Finally, although I am not sure if the issue is encompassed
within the scope of your gquestion, if any procedural matters
regarding the newly apportioned zones would require changes
involving the voter registration files, these changes would
presumably be made by the county clerks since it 1is their
responsibility to maintain these files. See generally Ark.
Const. amend. 51.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Nancy A. Hall.

INSTON BRYANT
Attorney General
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