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Opinion No. 94-186
June 9, 1994

Mr. Charles E. Moseley Jr., Chairman
Mississippi County Election Commission
Mississippi County Courthouse
Blytheville, Arkansas 72315

Dear Mr. Moseley:

This is in response to your request for an opinion on two
questions concerning the drawing of district 1lines for a
judicial race. Your guestions pertain to the inclusion of
certain parts of Fletcher and Burdette Townships in judicial
subdistricts 2.1 and 2.2. It is my understanding that the
preferential primary was held on May 24, 1994 with all of
Fletcher and Burdette Townships in judicial subdistrict
2.1. The results of the Jjudicial race necessitated a
runoff, which is to be held at the general primary election
on June 14, 1994. Your questions with regard to these facts
are as follows:

1. Do your records bear us out that all
of Burdette Township and all of Fletcher
Township should be in subdistrict 2.17?

2. If our division lines are in error,
should we change our voting precincts
between the primary and the run-off?

In response to your first question, the answer is "no." Our
records indicate that Fletcher Township is split between the
two subdistricts, as shown on the computer map which is
attached hereto. Specifically, that which 1is shown as
Precinct 31 and Victoria Precinct 31A in Fletcher Township
are included in subdistrict 2.1, the majority black
subdistrict. Luxora Precincts 29-1, 29-2, and 29-3, along
with Precinct 30, as shown by the census, are in the majority
white subdistrict, 2.2. This is the plan which was filed as
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per the Consent Decree in Hunt v. State, PB-C-89-406. There
has been no petition to the Court in that case to change
these boundaries.

Burdette Township is completely included in subdistrict 2.1,
the majority black subdistrict.

In response to your second question, regarding whether you
should "change (the] voting precincts" between the
preferential and general primaries, it is my opinion that the
answer is "no," if such a change would require changing any
precinct boundaries, or voting places within precincts. See
A.C.A. § 7-7-303(a) (Repl. 1993); A.C.A. § 7-7-203(f) (Repl.
1993); and A.C.A. § 7-5-101(a) (Repl. 1993). These
boundaries or voting places may not be changed within thirty
days of any primary election. 1If, however, such a "change"
requires only a modification of the ballots in one or more
precincts, I can find no state law which would prohibit the
correction of the error which occurred in the preferential
primary election. Neither, however, have I found any statute
specifically addressing a duty to correct the error. Absent
any controlling law, it is my opinion that the general
primary should be conducted in accordance with the correct
district lines and the applicable court order. Of course, if
the error which occurred in the preferential primary, or the
correction of the error in the general primary, affects the
outcome of the election, or has the effect of
disenfranchising voters, the candidates involved may pursue
their judicial remedies to determine the legality of the
actions taken, and the true outcome of the election. See
generally Spires v. Compton, 310 Ark. 431, 837 S.W.2d 459
(1992) .

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Senior Assistant Attorney General Tim Humphries and Deputy
Attorney General Elana C. Wills.

Attorney General
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