STATE OF ARKANSAS

Office of the Attorney General

Winston Bryant Telephone:
Attormey General (501) 682-2007

June 23, 1994

The Honorable Robert Dittrich
Prosecuting Attorney

Eleventh Judicial Circuit-East
305 South College

P.O.Box 6

Stuttgart, AR 72160-0006

Dear Mr. Dittrich:

This is in response to your request for an opinion regarding the possible
disposition of certain real property owned by Arkansas County. You state that the
property in question formerly housed the Arkansas County Health Department,
and that the County is considering leasing the property to the City of DeWitt and
the Area Agency on Aging of Southeast Arkansas, Inc., for construction of a senior
citizens’ center under a grant. The funding agency will not approve the grant,
however, unless title to the property is transferred to the City of DeWitt or
Arkansas County retains title and becomes the sponsoring agency for the grant.
You state that the latter alternative is not viable, and you have asked the following
questions:

1. Do the provisions of A.C.A. § 14-16-105 pertaining
to appraisals and sale for not less than 3/4 of appraised
value apply to all sales of real estate by a county,
irrespective of the nature of the grantee?
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It is my opinion that the answer to your first question is “no.” The nature of the
purchaser is a factor to be considered in light of A.C.A. § 14-16-107 (1987),

discussed below. It is my opinion that § 14-16-105 does not apply to sales

2. Does A.C.A. § 14-16-107 permit sale of the surplus
real property in question to the City of DeWitt and/or
the Area Agency on Aging for a nominal or token
price?

3. Assuming there is no bonded indebtedness owed
upon the property in question, can A.C.A. § 14-16-108
be relied upon as authority for sale of the former site of
a county health unit for future use as a senior citizens
center, if a provision is included in the document
providing that the property would revert to Arkansas
County if its use as senior citizens center was ever
changed or terminated?

4. Is there any provision contained in the Arkansas
Code, appellate court decisions, administrative
regulations or other item which would allow Arkansas
County to transfer this property for these intended
purposes to the City of DeWitt for a token or nominal
amount?

governed by § 14-16-107.

In response to your second question regarding A.C.A. § 14-16-107, it must first be
noted that this Code section will only apply if the property is “dedicated for the
benefit of” a ‘“quasi-public, nonprofit, nonsectarian organization....”

provision states in full:

Whenever a portion of county lands are dedicated for
the benefit of any lawfully incorporated, quasi-public,
nonprofit, nonsectarian organizations including, but
not limited to, medical clinics, that county real
property may be sold to any buyer, upon the approval
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of the county judge and a two-thirds (2/3) vote of the
quorum court of the county, without the necessity of
soliciting for county bids.

A determination must first be made, therefore, regarding the dedication question.
Please note that I have enclosed a copy of Attorney General Opinion 92-022,
which addresses the meaning of the term “dedicated” in this provision. It was
concluded that the term is used in its common and ordinary sense as meaning “to
set apart to a definite use.” /d. at 3, citing Webster’s. Whether the property in this
particular instance has been so dedicated raises a fact question which cannot be
resolved in an opinion. If such a dedication has not occurred, it seems clear that §
14-16-107 will not apply. While it is unclear, as a legal matter, whether the
property could now be dedicated to the Area Agency on Aging, and then be sold
under § 14-16-107 without competitive bidding, such an interpretation is, in my
opinion, plausible. Research has not disclosed any helpful case law on that
question.

Assuming that § 14-16-107 would, in fact, apply in this instance, the consideration
for the sale raises a remaining concern. Whether a sale for a “nominal or token
price” would withstand constitutional scrutiny will depend upon the particular
facts and circumstances surrounding the transaction. As noted in Opinion 92-022,
sales of public property for as little as one dollar have been upheld where there
was no fraud, and where there was consideration for the sale other than the
payment of money, in the form of, for example, “public advantage” or economic
benefits to the community. Id. at 3, citing Chamber of Commerce v. Pulaski
County, 113 Ark. 438, 170 S'W. 1165 (1914) and City of Blytheville v. Parks, 221
Ark. 734, 255 S.W.2d 962 (1953). The sufficiency of the consideration will, as
noted, depend upon the particular facts in each instance.

Your third question also requires factual determinations that are outside the scope
of an Attorney General opinion. Section 14-16-108 permits the sale or lease of
any “county-owned hospital,” where there is no outstanding bonded indebtedness,
to any municipality in the county upon such terms and conditions as the county
court deems advisable. A.C.A. § 14-16-108(a) (1987). A majority of the county
quorum court must approve the sale or lease. Id. at subsection (b)(2).
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You state in your letter that the real estate and building in question “formerly
housed the Arkansas County Health Department.” As noted, §14-16-108 applies
to the sale or lease of a “county-owned hospital.” I cannot conclude from the facts
presented that this Code section applies in this instance. There may, however, be a
fact question in this regard.

It must also be noted in responding to your third question concerning § 14-16-108
that voter approval is required under A.C.A. § 14-16-105(g) (Cum. Supp. 1993)
for the sale of “[c]ounty hospitals constructed or maintained in whole or part by
taxes approved by the voters....” It is not stated, under the facts presented in your
request, whether the property in question was constructed or maintained by taxes.
This raises another potential fact question, precluding a conclusive response to
your third question.

I believe that the foregoing responses address your final question concerning a
transfer of this property to the city for a “token or nominal amount.” It is apparent
from the above discussion that this involves several factual considerations. While
a conclusive answer cannot be provided in an opinion, the foregoing should offer
general guidance in addressing the matter.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by Assistant
Attorney General Elisabeth A. Walker.

Sincerely

feth

WINSTON BRYANT
Attorney General
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