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Dear Mr. McCuen:

This is 1in response to your request for an opinion
concerning Act 1092 of 1993. Specifically, you indicate
that this act (codified at A.C.A. § 7-4-101 (Repl. 1993)),
restructured the State Board of Election Commissioners. The
act, however, failed to provide for mileage, per diem and
reimbursement of expenses of the Board members. You note
that the Secretary of State is the Chairman of the Board.
Your question in this regard is as follows:

Is it permissible to pay the Board
Members mileage, per diem, and expenses
from the General Operations
appropriation of the Secretary of State?

It is my opinion that the answer to this question is "“no."

As you have noted, the 1legislature has not seen fit to
provide an appropriation for per diem, mileage, or other
expenses of the members of the State Board of Election
Commissioners. Act 1092 of 1993 contains no such provision,
and I have found no separate appropriations act for the
Board. The appropriations act for the Secretary of State’s
office (Act 1068 of 1993) 1is not specific enough, in my
opinion, to be used to fund such expenses. In this regard,
it should be noted that Arkansas Constitution, art. 5, § 29,
provides as follows:

No money shall be drawn from the
treasury except in pursuance of specific
appropriation made by 1law, the purpose
of which shall be distinctly stated in
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the bill, and the maximum amount which
may be drawn shall be specified in
dollars and cents; and no appropriations
shall be for a longer period than two
years. [Emphasis added.)]

This provision requires specific appropriations. See, e.q.,
Dickinson v. Johnson, 117 Ark. 582, 176 S.W. 116 (1915)
(expenses, including per diems, of a legislative committee
may not be paid out of contingent expenses, but a bill making
specific appropriation is required before payment can be
made). The relevant appropriations act for the Secretary of
State’s office provides, in three different places, monies
for the "operating expenses" of the Secretary of State’s
office. See Act 1068 of 1993, §§ 3, 6, and 9. In my
opinion, per diem, mileage, and other expenses of the State
Board of Election Commissioners do not specifically fall
within this definition.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

Sincerdly,

INSTON BRYANT
Attorney General
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