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Mr. Loral M.

Adcock, Chairman

Desha County Board of Election Commissioners

150 Mohawk

Dumas, AR 71639

Dear Mr. Adcock:

Telephone:
(501) 682-2007

This is in response to your request for an opinion regarding a complaint filed with
your election commission by a candidate for the office of Desha County Tax
Collector. The candidate, Mrs. Jean Ellington, who was unopposed in the May
primary, states that Mrs. Gaye Brown did not properly file for the general election
as an independent candidate for this position. You have set forth the following set

of facts:

The County Clerk advertised that her office would be
open from 2-4 p.m. on the last filing date, May 1,
1994, which was on a Sunday. Mrs. Brown entered the
clerk’s office shortly after 2:00 p.m. on that date with
all papers filled out properly. She asked the County
Clerk “was everything in order, and had she done all
that was needed?” The County Clerk said, “yes, this is
the way we ordinarily handle this.” The County Clerk
and the would-be candidate agree with this being their
conversation.

The complaint is that the would-be independent
candidate did not file with the County Election
Commission. There is no evidence to contradict this
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fact. There was not anyone in the office from the
Election Commission nor was anyone present to act for
the Election Commission. This is a stipulation that all
parties can agree on.

The Election Commission has a properly designated
secretary that is a deputy in the County Clerk’s office.
This person represents the Commission in ordinary
filings at the clerk’s office. This was a Sunday filing,
however, and the Commission’s secretary was not
present, neither had she authorized anyone to act in her
place for the Election Commission.

Mrs. Brown says the County Clerk told her she had
done all that was necessary.

You have asked for an opinion as to how this problem should be resolved.

It must be initially noted that the question of whether Mrs. Brown has met the
independent candidate filing requirements in this instance may ultimately require a
factual determination. This office cannot resolve factual issues; nor, in my
opinion, does a board of election commissioners possess such authority. Thus, in
my opinion, the problem may require resort to the courts for final resolution. I
will, however, set forth what I believe are the relevant legal principles.

With regard to the applicable filing requirements, A.C.A. § 7-7-401 (Repl. 1993)
states under subsection (e) that “[n]omination as a candidate without political party
affiliation for election to any office shall be certified by petition of electors in the
manner provided in § 7-7-103.” Section 7-7-103 states, under subsection (b):

Any person desiring to have his name placed upon the
ballot as an independent candidate without political
party affiliation for any state, county, township, or
district office in any general election in this state shall
file as an independent candidate in the manner
provided in this section no later than the date fixed by
law as the deadline for filing political practice pledges
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and party pledges if any are required by the rules of the
party to qualify as a candidate of a political party in a
primary election or the first day of May, whichever is
later.

It is thus clear that the independent candidate filing deadline in this instance was
May 1. With regard to the manner of filing, subsection (c) of § 7-7-103 states:

[Tlhe petition shall be directed to the official with
whom the person is required by law to file nomination
certificates to qualify as a candidate, requesting that
the name of the person be placed on the ballot for
election to the office mentioned in the petition.

A.C.A. § 7-7-103(c)(2) (Repl. 1993). See also Ops. Att’y Gen. 90-171 and 90-
112.

Independent candidates for county, township, and municipal offices file their
“certificates of nomination” with the county board of election commissioners and
the county clerk. A.C.A. § 7-7-402(a)(2) (Repl. 1993). See Swiderski v. Goggins,
257 Ark. 164, 166, 514 S.W.2d 705 (1974) (stating that “[c]ertificates of
nomination for county office must be filed with the county election
commissioners,” citing Ark. Stat. Ann. § 3-121 (Supp. 1973))."

The foregoing provisions outline the election requirements that are pertinent to
your question. Research indicates that filing deadlines, at least where set by
statute, are mandatory where the filing is challenged prior to the election. See
Wright v. Sullivan, 229 Ark. 278, 314 S.W.2d 700 (1958) and Stillinger v. Rector,
253 Ark. 982, 490 S.W.2d 109 (1973). See also Op. Att’y Gen. 88-041. Although
so-called “substantial compliance” arguments have in some instances succeeded
where enforcement was sought after the election (see, e.g., Spence v. Whittaker,
178 Ark. 51, 9 S.W.2d 769 (1928)), substantial compliance is ordinarily not

"This statute is now codified at A.C.A. § 7-7-402 (Repl. 1993). An amendment subsequent to Swiderski
added the county clerk to the filing requirement.
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sufficient where failure to file or a late filing is challenged pre-election. /d. But ¢f
Op. Att’y Gen. 94-097, copy enclosed (discussing cases from other jurisdictions
involving excuses for late filings). This office has therefore previously opined that
if challenged prior to an election, placement of a candidate’s name on the ballot
will in all likelihood be enjoined if it is shown that a political practices pledge was
not timely filed. See Op. Att’y Gen. 88-041. Se¢e also Ops. Att’y Gen. 88-290 and
88-297. Opinions 88-290 and 88-297 also addressed the question of whether a
county board of election commissioners should accept the late filing of a political
practices pledge and count write-in votes where the late filing allegedly resulted
from the candidate’s reliance upon a state or county election official’s statement
that the person had fulfilled all requirements to be an eligible candidate. It was
concluded therein that a board of election commissioners generally acts in a
ministerial capacity, and that consideration of this type of allegation involves a
factual review within the province of the courts. It was stated:

While there may be instances in which a court would
entertain arguments premised upon an election
official’s misstatement of filing requirements, it is my
opinion that a board of election commissioners’
discretionary powers do not generally extend to this
type of factual review.

Op. 88-297 at 3; see also Op. 88-290 at 2-3. It was thus concluded that a late
pledge should not, as a general matter, be accepted.2

With regard to the particular situation at hand, it appears from the facts presented
that Mrs. Brown did not file her petition with the board of election commissioners,
as required in A.C.A. §§ 7-7-103(c)(2) and 7-7-402(a)(2). You state in your letter
that the county clerk’s office was open from 2-4 p.m. “on the last filing date, May
1, 1994, which was on a Sunday.” You also indicate, however, that there was no
one present on that day to act for the election commission. Yet is must be noted
that as a general rule, where the last day to act under a statute falls on a Sunday,
the time is extended to the following Monday. See Vermeer Mfg. Co. v. Steel, 263

* Please note that the filing requirements pertaining to political practices pledges were amended subsequent
to issuance of these opinions to provide a grace period for filing the pledge. See A.C.A. § 7-6-102(e)
(Repl. 1993).
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Ark. 323, 564 S.W.2d 518 (1978). It may therefore be concluded that Mrs. Brown
could have filed her petition on Monday with the person in the county clerk’s
office who represents the election commission. There is no indication under the
facts presented, however, that Mrs. Brown attempted such a filing. The facts
presented in your correspondence indicate that there has been no filing with the
election commission. Her nomination as an independent candidate has therefore
apparently not been certified in the manner provided in § 7-7-103. See A.C.A. §
7-7-401(e). Section 7-5-207(a) states in relevant part:

All election ballots provided by the county board of
election commissioners of any county in this state for
any election shall contain in the proper place the name
of every candidate whose nomination for any office to
be filled at that election has been certified to the

commissioners and_shall not contain the name of any
candidate or person who has not been certified.
[Emphasis added.]

A.C.A. § 7-5-207(a) (Repl. 1993).

Because her nomination has apparently not been certified, it must be concluded
that there has been no prima facie showing of a sufficient petition. See generally
Carroll v. Schneider, 211 Ark. 538, 201 S.W.2d 221 (1947) and Swiderski v.
Goggins, supra.’ While the Arkansas Supreme Court has expressed its reluctance
to allow an election commission to remove a candidate’s name from a ballot (see
State v. Craighead County Bd. of Election Comm'rs, 300 Ark. 405, 779 S.W.2d
169 (1989) and the cases cited therein), it must be noted that prima facie
compliance with the law was not in issue in those cases. The candidates had
complied with applicable filing requirements. Rather, there was a factual dispute

3 These cases held that the board of election commissioners has the right to determine the prima facie
sufficiency of the petition of an independent candidate for county office. Although the county clerk has
now been included in the filing requirement (see n.1, supra), it is my opinion that the election commission
must still of necessity make the prima facie determination as to the certification, in light of § 7-5-207(a)
which, as set forth above, states that the ballot shali not contain the name of any person whose nomination
has not been certified to the commission.
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concerning the candidates’ eligibility; and the court in Craighead County, supra,
held that “[t]he board may not exercise discretion or make findings of fact
concerning the eligibility of a candidate.” 300 Ark. at 410.

It appears, from the facts presented in this instance, that the election commission
would indeed have to make factual determinations in order to place Mrs. Brown’s
name on the ballot as an independent candidate. It seems that there is no dispute
concerning the fact that Mrs. Brown did not file her petition with the election
commission. While there may be a dispute concerning the reason(s) for the failure
to file, it is my opinion that the board of election commissioners lacks the authority
to delve into these facts. As stated in Craighead County, “[t]o allow the board to
consider disputed facts, make findings, and act thereon, is to put it in the same
posture as a judicial tribunal. The board, being a ministerial entity, simply does
not have that power.” 300 Ark. at 410.

It seems that in order to accept the filing in this instance, the election commission
would have to make a determination that the failure to file on time was excusable.
It is my opinion that the question of whether Mrs. Brown’s failure to file with the
board of election commissioners is excusable is one of fact. which can only be
resolved by a judicial action. While there are cases from other jurisdictions which
indicate that there may be instances where a delay in filing will be excused (see
Op. Att’y Gen. 94-097 (copy enclosed)), I cannot conclude that the election
commission has the power in this instance to undertake the type of factual review
that would be required in order to make that determination. At this point,
therefore, it is my opinion based upon the facts set forth in your request that Mrs.
Brown has not qualified to be a candidate.

The foregoing opinion, which 1 hereby approve, was prepared by Assistant
Attorney,General Elisabeth A. Walker.

Sincerely,

Lot

STON BRYANT
Attorney General




