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Dear Representative Dietz:

This 1is in response to your request for an opinion, on
behalf of Mr. Ron L. Oliver, Chairman of the Pulaski County
Election Commission, concerning A.C.A. § 7-5-614 (Repl.
1993), a provision of the election laws. Section 7-5-614
pertains to the requisite procedures for tabulating votes
when an electronic voting system is used and provides in
pertinent part:

(a) (1) The tabulation of votes of a
precinct in which an electronic voting
system as defined in this subchapter is
used may be by automatic tabulating

equipment at a central counting location
or at the polling place.

(2) The county committee of each
political party with respect to primary
elections, and the county board of

election commissioners with respect to
general and special elections, shall
give notice of the location within the
county of each place at which votes will
be counted by electronic voting
equipment, and of the names or numbers
of all precincts whose votes will be
counted at each location, by posting the
notice in a conspicuous place in the
county courthouse at 1least three (3)
days prior to each election.
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(b) If the votes are to be tabulated at
a_central locatjon:

(1) The Jjudges and clerks of election
shall place all vote cards that have
been cast in the container provided for

the purpose. This container shall be

nd i wi e
judges of electijon. If both Jjudges

cannot accompany the delivery of the
container, then at least one (1) judge
and at least one (1) clerk designated by
the ijudges will accompany the container
to the counting location or other

designated place, together with the
unused, void, and defective vote cards

and returns.?l (Emphasis added.]

In correspondence submitted with your request, Mr. Oliver
specifically references subsection (b) (1) of A.C.A. §
7-5-614, as set forth above, since the precincts in Pulaski
County will be using the "central 1location" method of
tabulation. With regard to A.C.A. § 7-5-614(b) (1), Mr.
Oliver has asked for an opinion on the following questions:

1. Can an election commission "runner"
deliver the memory packs (i.e. computer
format results), to the election
commission office instead of the chief
judge?

2. Would it make a difference in the
primaries if the runners are designated
and sworn in as election Jjudges or
clerks by the respective parties in
order to deliver the packs?

3. Could the judges deliver the packs
to an area 1location, the packs to be
picked up by a runner dispatched to all
the area 1locations by the election
commission, who would then transport
them to the central location?

larkansas Code Annotated § 7-5-602(4) defines "counting
location," as used in A.C.A. § 7-5-614, to mean "a 1location
selected by the county committee of each political party with
respect to primary elections, and a location selected by the
county board of election commissioners with respect to all
general or special elections, for the automatic processing or
counting, or both, of votes."
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In Mr. Oliver’s correspondence, he indicates that the basis
for these questions 1is that most of the Pulaski County
Election Commission’s poll workers are elderly and that after
working 12 to 13 hours at the polls on election day, they are
adamant about not driving downtown at night to deliver the
packs. Mr. Oliver also notes that what the election judges
are delivering to the central 1location are memory packs
(which are about the size of a VCR tape and contain an
electronic tabulation of the vote cards), rather than ballots.

With regard to Mr. Oliver’s first question, I assume that the
election commission office has been chosen as the "counting
location" pursuant to A.C.A. § 7-5-614(b)(1). With respect
to this question, the pertinent part of § 7-5-614(b) (1)
provides that the vote cards (and presumably the "memory
pack" to which Mr. Oliver refers in his correspondence) shall
be placed in a container and that this container "shall be
sealed and delivered forthwith by the judges of election."
The statute further provides that if both election judges
cannot accompany the delivery of the container, then at least
one election judge and one election clerk to be designated by
the judges will accompany the container "to the counting
location or other designated place." (Emphasis added.]
A.C.A. § 7-5-614(b)(1). It is my opinion that this provision
clearly requires the election judges (or judges and clerks if
both judges cannot accompany) of the respective precincts to
make the delivery themselves to the "counting 1location or
other designated place" and that such a delivery may not be
made by an election commission "runner." It is also my
opinion, however, that § 7-5-614(b) (1) does not require that
the deliveries be made to the "counting location"™ (I presume
in this case the election commission office) since the
statute refers to a delivery to the counting location "or
other designated place." This phrase certainly contemplates
that the vote cards (or presumably the "memory packs" Mr.
Oliver refers to) may be delivered by the election judges to
an area other than the actual "counting location," and while
it is not entirely clear, thus perhaps suggesting the need
for legislative clarification, presumably this phrase would
allow the judges to deliver the materials to an "area
location," as referred to in your third question if such a
location is indeed a "designated place."

With regard to Mr. Oliver’s second question, it is my opinion
that A.C.A. § 7-5-614(b) (1) contemplates that the election
judges at each precinct will make the deliveries to the
counting 1location or other designated place for their
respective precincts. Thus, simply swearing in the "runners"
as election judges or clerks in order that they may pick up
the memory packs from the precincts and deliver them to the
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election commission office (the scenario I assume Mr. Oliver
is referring to in his first dquestion) would not, in my
opinion, be permissible under § 7-5-614(b) (1) since these
persons would not be the judges or clerks for a precinct for
which they were making the delivery.

With regard to Mr. Oliver’s third question, it is my opinion,
as stated in response to his first question, that the
election judges could make their deliveries to an '"area
location" instead of the "counting location" if that "area
location" was a "designated place" under A.C.A. S
7-5-614 (b) (1) . Neither <the statutes on electronic voting
systems, nor any of the other election statues, however,
address the 1issue of who 1is authorized to deliver the
materials from the "designated place" to the "“counting
location.” Presumably, though, some individual would have to
make such a delivery. In my opinion, it would be reasonable
to allow what I understand are the "area supervisors" (i.e.
persons sworn in as election judges who supervise several
precincts in an area) to make these deliveries to the
counting location. There 1is, however, no statute which
specifically authorizes this, thus perhaps suggesting the
need for future legislative clarification.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Nancy A. Hall.

WINSTON BRYANT
Attorney Genera
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