























Opinion No. 94-149





June 9, 1994





The Honorable Phil Wyrick 


State Representative 


11001 Alexander Road 


Mabelvale, AR  72103-1905





Dear Representative Wyrick:





This is in response to your request for an opinion on several questions regarding improvement district taxes.  Your questions are restated and addressed below in the order posed:





     1. If there is a foreclosure on a piece of


     property in an improvement district, does


     the improvement district have to pay the


     real estate taxes?





Assuming that by "foreclosure" you mean the improvement district's foreclosure on land for the collection of delinquent improvement district assessments and its purchase of the property, it is my opinion that the answer will likely depend, as a practical matter, upon when the foreclosure occurred in relation to the state's lien for general taxes.  If the improvement district acquires title before the state tax lien attaches,[fn1] it seems clear that the land is not subject to state taxes as long as it remains the property of the district and is used exclusively for public purposes.  See, e.g., Off-Street Parking Devel. Dist. No. 1 v. City of Fayetteville, 284 Ark. 453, 682 S.W.2d 229 (1985); Terry v. Starks, 221 Ark. 870, 256 S.W.2d 545 (1953); Deniston v. Burroughs, 209 Ark. 436, 190 S.W.2d 623 (1945); Duncan v. Board of Directors of Newport Levee District, 206 Ark. 1130, 178 S.W.2d 660 (1944); Lyle v. Sternberg, 204 Ark. 466, 163 S.W.2d 147 (1942).  The Arkansas Supreme Court has consistently held that in that instance, the property is exempt from general taxation.  As stated in Lyle, supra:





     This court has held that when a drainage


     or improvement district acquires title to


     lands before the lien for state and county


     taxes becomes fixed, they are exempt from


     taxation or assessment for state and


     county taxes as long as the lands remain


     the property of said district as during


     that time they are held by the drainage or


     improvement district as a governmental


     agency and for governmental purposes.





204 Ark. at 468.





If, however, the state's lien attaches before the district acquires the property through foreclosure, then the district's title will be subject to the state's paramount lien.  See A.C.A. 14-86-1601.  The property would, in that instance, be subject to sale by the state for the delinquent taxes. Although the property would remain subject to improvement district assessments (see generally Miller v. Watkins, 194 Ark. 863, 111 S.W.2d 466 (1938), payment of the general taxes by the district would, it seems, be necessary in that instance in order for the district to retain title.  See Robinson v. Indiana & Ark. Lumber & Mfg. Co., 128 Ark. 550 (1917) (holding that where general taxes had become a fixed lien before the land was purchased by the levee district, the land was not released from liability for those taxes).





     2. If a piece of property is located in an


     improvement district and a municipality


     acquires the property, does the


     municipality have to pay the improvement


     taxes?





It is my opinion that the answer to this question will depend upon the particular statute under which the improvement district assessments are levied, and upon whether the property is being used exclusively for public purposes.  While it is clear that the constitutional tax exemption for "public property used exclusively for public purposes" (Ark. Const. art. 16,  5) refers to general taxes and not special assessments for local improvements,[fn2] the Arkansas Supreme Court has stated that "the same public purpose exemption extends to improvement district assessments unless a statute provides otherwise."  Off-Street Parking Devel. Dist. No. 1, 284 Ark. at 455.  The cases cited in Off-Street Parking indicate that where there is no inference in a statute that the legislature intended to include public property in the real property to be assessed by the improvement district, exemption will be the rule.  See Waterworks Imp. Dist. No. 2 and Board of Improvement, supra, at n.2.  This assumes, however, that the property is used exclusively for public purposes.  This will involve a fact question.  See Holiday Island Suburban Improvement Dist. #1 v. Williams, 295 Ark. 442, 749 S.W.2d 314 (1988).





     3. If a city in county "A" owns property


     in county "B," which has improvement


     taxes, would the city in county "A" be


     responsible for the improvement taxes and


     assessments in county "B?"





Please see response to Question 2 above.  The same reasoning will, in my opinion, apply with respect to municipal property located in an improvement district in another county.





     4. If an improvement district becomes


     insolvent, what happens to the improvement


     district and debt?





I cannot, in the context of an opinion, speculate as to the potential ramifications in such an event.  This will probably require reference to the particular statutes under which the district was organized, as well as any trust indenture or other instrument securing any outstanding bonds or other indebtedness of the district.  In the event of a default on any debt, reference must be made to the remedies afforded under the relevant agreements.  There are certain statutes providing for the appointment of a receiver if bonds are not timely paid. See, e.g., A.C.A. 14-92-235 (1987) (pertaining to suburban improvement districts) and 14-217-112 (1987) (consolidated public utilities).  Again, however, a determination must first be made concerning the applicable statutes.





     5. If two improvement districts, one water


     and one sewer, have common territory and


     there is a foreclosure on one property, is


     the one that foreclosed responsible for


     paying the improvement tax on the one that


     remains?





If the district that forecloses wishes to avoid a sale by the other district for subsequent installments of that district's assessments, it appears that the answer is "yes."  See Deaner v. Gwaltney, 194 Ark. 332, 108 S.W.2d 600 (1937).  In Deaner, title was apparently in a levee district, pursuant to a foreclosure, at the time of a sale by a drainage district.  In response to a contention that the sale was void, the court stated:





     The drainage district and the levee


     district are separate districts, and have


     levied taxes based upon different


     benefits, which each may enforce without


     reference to the action of the other.





194 Ark. at 337.





The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.





Sincerely, 





WINSTON BRYANT 


Attorney General





WB:cyh





[fn1] Under A.C.A. 26-34-101(b) (Repl. 1992), "[a]ll taxes assessed shall be a lien upon and bind the property assessed from the first Monday of January of the year in which the assessment shall be made. . . ."





[fn2] See Off-Street Parking Devel. Dist. No. 1 v. City of Fayetteville, supra, citing Waterworks Improvement Dist. No. 2 v. Logan County, 155 Ark. 257, 244 S.W. 4 (1922); Board of Improvement v. School District, 56 Ark. 335, 19 S.W. 969 (1892).





