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Dear Mr. Steel:

This 1is in response to your request for an opinion
concerning Act 833 of 1991. I will restate your questions
in the order that they were posed.

1) Can Rural Fire Departments use money
from Act 833 for any purpose, or is it
limited to new equipment?

Act 833 of 1991 is codified at A.C.A. §§ 14-284-401 to =~-409
(Cum. Supp. 1993), and § 26-57-614 (Cum. Supp. 1993). This
Act establishes and provides for +the distribution of
"insurance premium tax monies." 1In answering your question,
I am assuming that the rural fire department in question is
certified by the Office of Fire Protection Services pursuant
to §§ 20-22-801 to =-809. Section 14-284-404 provides for
the use of funds under Act 833. The applicable portion is
set out below:

Such funds shall be used to defray
training expenses of fire fighters at
the Arkansas Fire Training Academy and
fire training centers certified by the
Arkansas Fire Protection Services Board,
for the purchase and improvement of, or
for pledging as security for a period of
not more than ten (10) years in the
financing of the purchase and
improvement of, fire fighting equipment
and initial capital construction or
improvements of fire departments.

A.C.A. § 14-284-404(a) (1) (Cum. Supp. 1993).
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According to this statute, the funds "shall" be used for
training expenses, the purchase and improvement of equipment
or security for financing such equipment, and initial
capital construction or capital improvements. The word
"shall” when used in a statute means that the legislature
intended mandatory compliance with the statute unless such
an interpretation would 1lead to an absurdity. Lloyd v.
Rnight, 288 Ark. 474, 706 S.W.2d 393 (1989). It is my
opinion, therefore, that the funds are not limited to the
purchase of new equipment. However, the money cannot be
used for a purpose not designated by the statute.

2) Does Act 833 bar the County from
giving financial aid to Rural Fire
Departments?

In answering this question, I am assuming that the rural
fire department in your question is a volunteer fire
department. This question is addressed by section
14-284-408, which provides:

(a) Nothing in this subchapter shall be
construed to prevent gquorum courts and
governing bodies of municipalities from
contributing funds directly to any
volunteer fire department or district
serving such county or municipality.

(b) Nothing in this subchapter shall be
construed to prevent county, municipal,
or local water utilities or associations
from contributing water free of charge
for fire fighting and training
activities to volunteer fire departments
and districts.

A.C.A. § 14-284-408 (Cum. Supp. 1993).

It is my opinion that Act 833 does not bar the county from
giving financial aid to rural fire departments.

3) Is there a constitutional provision
specifically that would prohibit a
county from providing financial aid of
any type to rural fire departments?

This question requires an analysis of Article 12, Section 5
of the Arkansas Constitution, which provides that:
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No county, city, town or other municipal
corporation shall become a stockholder
in any company, association or
corporation; or obtain or appropriate
money for, or loan its credit to, any
corporation, association, institution or
individual.

Several cases have addressed Article 12, Section 5 of the

constitution. In 1923, the Arkansas Supreme Court decided
that entities funded by government donations had to
accomplish governmental functions. Bourland v. Pollock, 157

Ark. 538, 249 S.W. 360 (1923) (City of Fort Smith
contributed $1500 to the Fort Smith Federated Welfare
Association). The reasoning is that absent the charity, the
government would have to perform the function. 1In the cases
following, the Arkansas Supreme Court established that if a
contribution accomplished a governmental purpose, even
indirectly, the donation was not unconstitutional. See city
of Little Rock v. Neel, 204 Ark. 568, 163 S.W.2d 525 (1942) and
Hogue v. Housing Auth. of North Little Rock, 201 Ark. 263, 144
S.W.2d 49 (1940).

In 1956, the prevailing trend toward finding governmental
donations to charitable entities constitutional if a public
purpose was served was shaken. Halbert v. Helena-West Helena
Ind. Dev. Corp., 226 Ark. 620, 625, 291 S.W.2d 802, 806 (1956)
(statute that permitted 1local governments to purchase a
membership in 1local industrial development corporations was
unconstitutional, even though economic development fulfilled
a public purpose). The court in Halbert stated, "when the
Arkansas Legislature allowed the creation of local
development corporations as private non-profit corporations,
it could not at the same time allow counties or
municipalities to grant financial aid to such
corporations." In Halbert, the court did not mention
Bourland, but rejected the application of wNeel, stating that
it was a borderline case. 1In 1990, the court decided city of
Jacksonville v. Venhaus, 302 Ark. 204, 788 S.W.2d 478 (1990),
in which they condemned awards to nonprofit corporations.
The court did not overrule Bourland oOr Neel eXxpressly,
however, so it is unclear if all charitable donations are
unconstitutional.

11t should be noted that the Arkansas Constitution does
not prohibit 1local governments from contracting with a
charitable corporation for services received. See, e.g.,
Op. Att’y Gen. 91-358.
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It is not clear from your question if the fire department in
question is a private non-profit corporation. If the rural
fire department in question is a private non-profit
corporation, a donation by the county would be
constitutionally suspect. If the rural fire department in
question is not a private non-profit corporation, however,
the answer to your question will depend upon the public
status of the department. It would appear that Act 833, as
codified at A.C.A. § 14-184-408(a) would stand as general
authority for counties to donate monies to volunteer fire
departments. Although this statute might be
constitutionally suspect as applied to a private nonprofit
volunteer fire department, this office has previously opined
that art. 12, § 5 does not prohibit donations to other
public or governmental entities. See Ops. Att’y Gen. 92-083
and 92-250.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

Sincerely,

e

INSTON BRYANT
Attorney General
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