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Dear Mr. Fields:
This is in response to your request for an opinion regarding
Act 593 of 1993, which amended A.C.A. § 7-5-402 to add the

following subsection:

Any person who appears in the county

clerk’s office or other location
designated by the county clerk within
the time frame provided in §

7-5-411(a) (1) may vote absentee without
having an excuse.

A.C.A. § 7-5-402(3) (Repl. 1993).

You note that previously, a person voting absentee would
complete the application for absentee ballot (see A.C.A. §§
7-5-403 and 7-5-405), which the county clerk would verify;
the statement of the absentee voter is then signed (A.C.A. §
7-5-409); the ballot is marked and placed in a small envelope
which is then enclosed with the statement in another larger
envelope (A.C.A. § 7-5-412); and the absentee voting record
sheet is signed.

You have asked the following gquestion with regard to the
above procedures, following passage of Act 593:

When a person is voting absentee, in
person, must the above listed procedures
continue to be followed or may the
person, who votes in person, simply mark
their ballot and sign the Absentee
Voting Record sheet?
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While the answer is not entirely clear, perhaps suggesting
the need for future 1legislative clarification, it is my
opinion that an application for absentee ballot 1is not
required for one who is voting absentee in person as
authorized under Act 593 of 1993 (A.C.A. § 7-5-402(3) (Repl.
1993). The remaining procedures listed above do, however, in
my opinion continue to apply, i.e., the statement must be
completed1 and placed in an envelope with the marked ballot
which has been enclosed in a smaller envelope. And the
record of voting form or the voter registration list must be
signed.

Act 593 contains a "general repealer clause" which provides
that "[a]ll laws and parts of laws in conflict with this act
are hereby repealed." Act 1993, No. 593, § 4. Although it
appears self-evident, it has been stated that a general
clause repealing all laws in conflict does not operate to

repeal any laws not in conflict. May v. McCastlain, 244 Ark.
495, 426 S.W.2d 158 (1968). It has also been held that the
conflict must be "irreconcilable," and that such a repeal

would be a "repeal by implication." Patrick v. State, 265 Ark.
334, 576 S.W.2d 191 (1979) and Tinsley v. Craige, 54 Ark. 346,
15 S.W. 897 (1891). Cases are legion for the proposition
that repeals by implication are not favored in construing
statutes. See City of Fort Smith v. Driggers, 294 Ark. 311, 742
S.W.2d 921 (1988). Statutes must be construed, if possible,
so that all parts are effective. Town of Wrightsville v. Walton,
255 Ark. 523, 501 S.wW.2d 241 (1973). Thus, seemingly
contradictory provisions will, so far as practical, be
reconciled. Ragland v. Allen Transformer Co., 293 Ark. 601, 740
S.W.2d 133 (1987).

Applying these precepts to Act 593 of 1993, it must be
concluded that the requirement of an application for an
absentee ballot cannot be reconciled with the unqualified
right to vote absentee in person within the time frame
provided in A.C.A. § 7-5-411(a)(1). Although one who appears
in the county clerk’s office within the authorized time frame
to vote absentee is, seemingly, an "applicant" (see A.C.A. §
7-5-409), it appears that the actual application process
applies to those who must provide a reason for voting

lModification of the statement may be indicated, as
suggested, infra at n.3.

21 am uncertain regarding your reference to "the
Absentee Voting Record sheet." There appears to be no
requirement that such a sheet be signed by the absentee
voter. I assume that you are referring to the voter

registration card or list. See A.C.A. § 7-5-305.
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absentee. See A.C.A. S 7-5-405 (application form).
Requiring an application by those who may vote absentee
without an excuse would, it seems, be nonsensical. Such a

result is clearly to be avoided under established rules of
statutory construction. See generally Ragland, supra.

With regard to the statement requirement (A.C.A. S
7-5-409(b) (4)), although that portion pertaining to the
absentee voter’s excuse clearly cannot be reconciled with the
so-called "no excuse absentee balloting" (see subtitle of Act
593),3 the remainder of that subsection is, in my opinion,
still in effect as to those who avail themselves of the early
voting provision. This includes that part of the statement
pertaining to the voter’s registration, enclosure of the
ballot and statement, and the pledge that the absentee voter
will not vote again in this election. See A.C.A. §
7-5-409(b) (4) . It is my opinion that these provisions can
and indeed must be reconciled with Act 593.

It is also my opinion that the procedure for marking the
ballot and placing it in an envelope to be enclosed, together
with the statement, in another envelope (see A.C.A. §§
7-5-409(b) and 7-5-412(a)), applies, similarly, to those who
vote absentee in person under Act 593. There 1is no
irreconcilable conflict between Act 593 and this procedure.
Indeed, it may reasonably be concluded that this procedure
must be followed in 1light of A.C.A. §§ 7-5-416 and -417,
regarding the processing of absentee ballots and vote
challenges. The reading of the statement (A.C.A. §
7-5-416(b)) and the inclusion of the ballot title with the
statement, are essential to the challenge process. Each
absentee voter’s ballot can be identified by including the
ballot with the statement. And, of course, the statement
contains the necessary registration information. It is thus
clear that no challenge could be mounted in the absence of
this procedure. And it must be concluded that the
opportunity to challenge a vote extends to an absentee vote
cast in person in accordance with Act 593. My reading of §
7-5-416 (processing absentee ballots) and § 7-5-417
(challenge of votes) has yielded no basis for finding an
implied amendment or repeal of these provisions by Act 593.

3This portion of the statement form should, therefore,
be excised with respect to one who votes absentee in person
under Act 593. That portion regarding the manner of
delivering the ballot to the county «clerk is also
inapplicable.
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In conclusion, therefore, it 1is my opinion that with the
exception of the application process, the remaining
procedures for absentee voting set forth in your request must
be followed by those voting absentee pursuant to Act 593 of
1993 (A.C.A. § 7-5-402(3)).

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

Singerely,

>/

WINSTON BRYANT
Attorney General
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