STATE OF ARKANSAS

Office of the Attorney General

Winston Bryant
Attorney General

Opinion No. 94-128

April 29, 1994

The Honorable Cliff Hoofman

State Representative

P.O. Box 1038

North Little Rock, Arkansas 72115

Dear Representative Hoofman:

This is in response to your request for an opinion,
behalf of the City of North Little Rock, concerning
In your

vacancy on the North Little Rock Sewer Committee.

Telephone:
(501) 682-2007

on
a

correspondence, you have set forth the factual basis for

this request as follows:

1. On June 1, 1992, the North Little
Rock City Council enacted Ordinance No.
3173, concerning the North Little Rock
Sewer Committee which was established
pursuant to A.S.A. § 19-4101 et seq.
The pertinent part of Ordinance No. 3173
is as follows:

Section 3: That the construction of
improvements to the sewer system, the
custody, operation and maintenance of
the sewer system, and the collection of
revenue therefrom for the service
rendered thereby shall be handled and
supervised by a sewer committee composed
of five (5) members. Of the original
five (5) members, one shall serve for a
term of one (1) year, one for a term of
two (2) years, one for a term of three
(3) years, one for a term of four (4)
years, and one for a term of five (5)
years. Each successor member appointed
shall serve for a term of five years or
until his successor 1is appointed and

qualified. The original committee and
their successors shall be designated by
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a_ resolution adopted by a <two-thirds
(2/3) vote of the duly elected and

All members shall make and file with the
city Clerk, within ten (10) days of
their appointment, the oath of office
required by law of public officials in
the State of Arkansas. The committee
shall exercise the powers and perform
the duties set forth in Section 2 (Ark.
Stats. 19-4102) and Section 3 (Ark.
Stats. 19-4103) of Act 132 of 1933.

2. A.C.A. § 14-55-203(b) provides:
"it]o pass any bylaw, ordinance,
resolution, or order, a concurrence of a
majority of a whole number of members
elected to the council shall be
required."

3. The City Council of North Little
Rock is composed of eight (8) aldermen
and is presided over by Mayor Patrick H.
Hays.

4. On Monday, March 28, 1994, the North
Little Rock City Council considered a
resolution to f£fill a vacancy on the
North Little Rock Sewer Committee. The
vote was five (5) for the resolution,
one (1) against the resolution, and two
(2) abstentions.

5. The individual named in the
resolution assumed he was appointed and
on Tuesday, March 29, 1994, filed his
Oath of Office with the North Little
Rock City Clerk.

6. On Friday, April 1, 1994, within the
five (5) day period provided by A.C.A. §
14-43-504(e) (1) (A), Mayor Patrick H.
Hays vetoed the resolution, under the
assumption it had passed. (Emphasis in
original]

With respect to the facts outlined above, you have asked for
an opinion on the following two questions:

1. Are the provisions of North Little
Rock Ordinance No. 3173 requiring six
(6) votes for enactment of a resolution
concerning appointment to the North
Little Rock Sewer Committee effective?
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2. If the mayor vetoes (within the five
day period) a resolution appointing an
individual to any board or commission,
is that appointment void by that veto?

With regard to your first question, it is my opinion that the
"two-thirds vote" requirement contained in Ordinance No. 3173
is in all likelihood contrary to state law and thus invalid.

Municipalities are creatures of the legislature and as such
have only the powers bestowed upon them by statute or the
constitution. Jones v. American Home Life Ins. Co., 293 Ark.
330, 738 S.W.2d 387 (1987). The validity of a city ordinance
thus depends upon the authority granted by the legislature or
constitution. ¢City of Little Rock v. Raines, 241 Ark. 1071,
411 S.W.2d 486 (1967). These sources of municipal power must
therefore be examined in order to determine whether the
"two-thirds vote" requirement contained in the ordinance at
issue is consistent with state law and thus valid.

Pursuant to § 2 of Act 132 of 1933, codified at A.C.A. §
14-235-206 (1987), a municipal corporation may establish and
appoint a sewer committee to supervise a sewage disposal
system, and the committee is to function under the control of
the municipality as provided by ordinance or resolution.
With respect to sewer committee members, A.C.A. §
14-235-206 (a) speaks only generally as to their appointment
and provides that a city council may remove any member of the
committee, with or without cause, and may appoint any

substitute members in case of death, removal, or
resignation. The statute does, not, however, address the
subject of the council votes necessary for such
appointments. Due to this fact, it is my opinion that the
general requirements regarding the passage of municipal
resolutions would govern in this instance. 1In this regard,

A.C.A. § 14-55-203(b) (1987), which pertains to municipal
ordinances generally, provides that a concurrence of a
majority of a whole number of the members of a city council
is necessary to pass any resolution. Additionally, A.C.A. §
14-42-105(a) (1987) states that all appointments of officers
by any council of a municipal corporation shall require the
concurrence of a majority of the council members. Thus, as
it is my opinion that in the absence of a specific vote
requirement for appointments to a municipal sewer committee,
the general requirements regarding passage of municipal
resolutions govern, the '"two-thirds vote" requirement
contained in Ordinance No. 3173 appears to be contrary to the
state laws on the subject, as set forth above. As such, it
is my opinion that the "two-thirds vote" requirement in the
aforementioned ordinance is in all 1likelihood invalid and
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that a resolution providing for the appointment of members to
the North Little Rock Sewer Committee probably requires the
vote of only a majority of the members of the North Little
Rock City Council (i.e., five affirmative votes) .1

With regard to your second question, it is my opinion that
the answer is "yes," unless the city council has overridden
the mayor’s veto by a two-thirds vote.

It is my understanding that North Little Rock is a city of
the first class. Arkansas Code Annotated § 14-43-504(e) (1)
(Cum. Supp. 1993) provides the following with respect to the
veto powers of a mayor of a first class city:

(A) A mavor shall have the power to
veto, within five (5) days, Sundays
excepted, after the action of the city
council thereon, any ordinance,
resolution, or order adopted or made by
the council, or any part thereof, which
in his judgment 1is contrary to the
public interests.

(B) (1) In case of a veto, before the
next regular meeting of the council, the
mayor shall file in the office of the
city clerk, to be 1laid before that
meeting, a written statement of his
reasons for so doing.

(ii) No such ordinance, resolution, or
order, or part thereof, vetoed by the

mayor shall have any force or validity
unless, after the written statement is

laid before it, the council shall, by a
vote of two-thirds (2/3) of all the
aldermen elected thereto, pass it over
the veto. [Emphasis added.)]

lyhile it is my opinion that the "two-thirds vote"
requirement in Ordinance No. 3173 is in all 1likelihood
invalid under state law, this opinion should not be construed
to apply to the entire ordinance or indeed to any other
portion of the ordinance not in issue here. It has been
stated that an ordinance containing separable provisions may
be void in part and valid as to the residue if it appears
that the city council would have passed the ordinance with
the invalid provisions eliminated. Lackey v. Fayetteville
Water Co., 80 Ark. 108, 96 S.W. 622 (1906). Presumably, that
would be the case in this instance.
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Thus, if a mayor of a first class city vetoes any resolution,
including one concerning an appointment to a board or
commission, and the city council fails to override the veto
by a two-thirds vote, the resolution, and thus the
appointment which is the subject of the resolution, would be
null and void. Accordingly, as to the specific situation
described in your request, if the North Little Rock City
Council is unable to override (by two-thirds vote of the
council, which in this case would be six (6) votes) the
mayor’s veto of a resolution regarding the appointment of an
individual to the North Little Rock Sewer Committee, that
appointment would be void.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Nancy A. Hall.
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WINSTON BRYANT
Attorney Generdl
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