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Dear Senator Dowd:

This is in response to your request for an opinion regarding
the Arkansas Farm Mediation Act ("the act"), which is
codified at A.C.A. § 2-7-101 et seqg. (Cum. Supp. 1993). The
six gquestions that you have posed focus mainly on
application of the act in connection with non-judicial, or
so-called "self-help" repossession and foreclosure of
security interests in agricultural property. Your specific
qguestions are as follows:

1. Are ‘actions’ and ‘proceedings’
interchangeable?

2. Is a creditor required to give the
notice of mediation to a farmer before
the creditor can proceed with self-help
repossession remedies under its contract
and under the Arkansas Uniform
Commercial Code?

3. Does the Arkansas Mediation Act
supersede the provisions of the Arkansas
Uniform Commercial Code and prohibit
self-help repossession until such time
as the mediation notice has been sent to
the farmer and a release obtained from
the Arkansas Farmer/Creditor Mediation
Program?

4. What are the penalties for failing to
abide by the Arkansas Mediation Act?
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5. Does a non-judicial repossession and
foreclosure without compliance with the
act void the foreclosure, or subject the
creditor to any claim for damages?

6. Are the farmer’s rights under the
Arkansas Farm Mediation Act substantive
or procedural (i.e., would the failure
to follow the notice requirements under
the statute allow the farmer to file a
plea in abatement or raise those rights
as an affirmative defense in any legal
action, or risk being waived)?

In response to your first question, I am reluctant to
conclude that these terms are interchangeable given the
simple fact that they do not appear to be | used
interchangeably in the act. As you note, the question arises
because while "action" is defined (A.C.A. § 2-7-102(1)), the
operative provisions also make reference to a "proceeding."
See A.C.A. §§ 2-7-302, -303, and -310. This prompts the
suggestion that the actual reach of the act is broader than
implied by the definitional section, in terms of what options
a creditor can pursue without first resorting to the
mediation process. Section 2-7-302 states:

In connection with a secured
indebtedness of twenty thousand dollars
($20,000) or more, no proceeding against
a farmer shall be commenced to foreclose
a mortgage on agricultural property, to
terminate a contract for deed to
purchase agricultural property, to
repossess or foreclose a security
interest in agricultural property, to
set off or seize an account, moneys, or
other asset which is agricultural
property, or to enforce any judgment
against agricultural property, unless
the creditor has first obtained a
release as provided in this chapter;
except that an action for attachment or
replevin may be commenced without first
obtaining a release 1in those cases
provided for under §§ 16-110-101(1) (A7)
(vi) = (viii) or § 18-60-807.

According to Black’s Law Dictionary (5th ed. 1979), the term
"proceeding" may be used synonymously with "action." Black's
at 1083. Black’s states that the term "proceeding" "in a
general sense" is "the form and manner of conducting judicial
business before a court or judicial officer." 1Id.
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It must also be recognized, however, that in accordance with
established rules of statutory construction, legislative
enactments are to be construed so that no word is void,
superfluous or insignificant. Locke v. Cook, 245 Ark. 787, 434
S.W.2d 598 (1968). Every word must be given meaning and
effect, if possible. 1I1d.

The confusion generated by use of both the term "proceeding"
and "action" is thus apparent. Further contributing to the
uncertainty is the reference in the disjunctive to any
"proceeding"” or "action" in §§ 2-7-303 and -310. Subsection
(b) (5) of § 2-7-303 states, with regard to the form and
content of the creditor’s notice, that it must contain "[a]
description of the proceeding the creditor intends to

s

commence or continue or the action the creditor intends to

take." (Emphasis added.) Section 2-7-310(b) states that a
release 1is effective "as to any proceeding commenced or

continued or_ any action taken one (1) year or less after its
date of issuance," but not as to "any proceeding commenced or
action taken" more than one year after issuance. (Emphasis
added.)

While the ambiguity may ultimately require resort to the
courts, or legislative clarification, it is my opinion that
these terms are in all likelihood not used interchangeably in
the act. Although other references in the act to "the
collection action" (§ 2-7-306(1) (D)) and "the court action"
(§ 2-7-308(b) (5)) clearly add to the element of uncertainty,
it must be remembered that the term "proceeding" will not be
construed so as to be rendered superfluous. The conclusion
that these terms are interchangeable would, in my opinion,
yield such a result.

It is my opinion that the answer to your second question
regarding notice prior to self-help repossession is probably
"yes," although the act is somewhat unclear in this regard.
This question requires a determination regarding the actual
impact of the act’s reference to both an "action" (defined)
and "proceeding" (not defined). Following the above-cited
rule requiring that each word be given effect, it may
reasonably be contended that the term "proceeding" is broad
enough to encompass self-help repossession. It should
perhaps be noted in this regard that in establishing the
right to take possession of collateral, the Arkansas Uniform
Commercial Code states that a secured party "may proceed
without judicial process if this can be done without breach
of the peace or may proceed by action." A.C.A. § 4-9-503
(Repl. 1991). The U.C.C. thus clearly envisions a creditor
proceeding either judicially or nonjudicially in an effort to
obtain possession of property subject to a security
interest. It is presumed that the General Assembly had
knowledge of this legislation when it enacted the Farm
Mediation Act. See generally Bolden v. Watt, 290 Ark. 343,
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710 S.W.2d 428 (1986). The use of the term "proceeding" in
the act may thus gain added significance when considering the
options available to a creditor under the U.C.C. or,
presumably, its contract.

While it is therefore my opinion that notice is probably
required prior to commencing with self-help repossession, it
should be noted that the rules and regulations promulgated
under the act may provide a basis for a contrary argument.
Rule number 5 states that "[u]pon default, prior to taking
any ‘action,’ as defined in Act 829 Section 2-1, ... the

creditor shall serve upon the debtor a completed Notice of
the Right to Request Mandatory Mediation...." This language
may reflect the administrative agency s view that the act is
limited to requiring notice prior to a court action. The
Arkansas Supreme Court has stated that an agency’s
interpretation of a statute, while not conclusive, is "highly
persuasive." Ark. Contractors Licensing Board v. Butler, 295 Ark.
223, 748 S.W.2d 129 (1988). I am uncertain, however, whether
the rule in question would be accepted as clearly reflecting
this interpretation. This uncertainty, coupled with the
act’s several references to both "proceeding" and "action,"
prevents me from concluding that self-help repossession is
outside the reach of the act.

In response to your third question concerning the Arkansas
U.C.C., see the above discussion. While a conclusive answer
is impossible, given the act’s ambiquity and the absence of
judicial precedent on the issue, I believe that notice and a
release are likely required before proceeding with self-help
repossession.

In response to your fourth question, the act does not impose
any penalties for failure to comply.

Your fifth question also focuses on the effect of
noncompliance. As stated above, there are no penalties
spec1f1ed under the act. Failure to comply would, it seems,
in the context of a nonjudicial proceeding, require some
separate action to avoid the foreclosure. I cannot, in the
context of an opinion, speculate as to the p0551b1e claims
that might be raised in such an action.

With regard to your final question involving waiver, Rule 8
of the Arkansas Rules of Civil Procedure (1993 ed.) states
under section (c) that "([i]n responding to a complaint,
counterclaim, cross-claim or third party claim, a party shall

set forth affirmatively ... any other matter [in addition to
those 1listed] constituting an avoidance or affirmative
defense." Mediation would, it seems, fall under this Rule as

a "matter constituting an avoidance or affirmative defense."
It is therefore my opinion that waiver may result if the act
is not raised in response.
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As a final matter, it must be noted in reviewing these
responses that while the Attorney General is required to
provide his opinion on certain matters to members of the
General Assembly and various state officials (see A.C.A. §
25-16-706 (Repl. 1992)), he 1is prohibited from engaging 1in
the private practice of law. A.C.A. § 25-16-701 (Repl.
1992). Therefore, this opinion is not provided as advice to
private third parties, and should not be relied upon or
offered for that purpose.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

ot

INSTON BRYANT
Attorney General
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