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Dear Senator Bell:
This 1is in response to your request for an opinion, on

behalf of Mr. Stanley Montgomery, City Attorney for Newport,
concerning an appointment to the Newport Civil Service

Commission. In correspondence attached to your request, Mr.
Montgomery sets forth the factual basis for this request as
follows:

Steven G. Howard, a local attorney, has
agreed to accept an appointment to the
Newport Civil Service Commission.
However, Mr. Howard serves as the
Municipal Judge for the City of
Tuckerman, Arkansas, a position to which
he 1is employed pursuant to A.C.A. §
16-17-105(a), and is not elected.
Furthermore, Mr. Howard 1is designated,
pursuant to A.C.A. § 16-18-112(b) to
serve as the judge of the City Court of
Swifton, Arkansas. Neither of these
courts has county wide jurisdiction.

larkansas Code Annotated § 16-17-105(a) (Repl. 1994),
the provision under which it is indicated Mr. Howard serves
as Tuckerman Municipal Judge, provides that when there is a
vacancy 1in the office of municipal judge by virtue of the
failure of any qualified attorney to be elected or by reason
of the absence of a qualified attorney residing within the
jurisdictional 1limits of the court, the governing body of the
city may employ as judge either an attorney within the county
who meets the requisite qualifications or the municipal judge
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With regard to foregoing set of facts, Mr. Montgomery has
asked for an opinion on the following question:

In light of A.C.A. §§ 14-51-202(b) (1) &
(2), 1is a person who is otherwise
qualified barred from serving on a civil
service commission of one city when he
is employed as a municipal judge and/or
city court judge in another city within
the same county?

With regard to Mr. Montgomery’s question, it is my opinion
that A.C.A. § 14-51-202(b)(2) 1in all 1likelihood precludes
Mr. Howard’s appointment to the Newport Civil Service
Commission.

Arkansas Code Annotated §§ 14-51-202(b) (1) & (2) (Cum. Supp.
1993), the provisions referenced in Mr. Montgomery’s
guestion, provide:

(b) (1) No person on the commission
shall hold, or be a candidate for, any
political office under any national,
state, county, or municipal government
or be connected in any way in any
official capacity with any golitical
party or political organization.

of another municipal court in the county. Arkansas Code
Annotated § 16-18-112(b) (Repl. 1994), the provision under
which it 1is indicated Mr. Howard serves as Swifton City
Judge, provides that any mayor of any second class city or
incorporated town may designate, at such times as he shall
choose to do so, any qualified elector of the city or town or
any attorney licensed in the State of Arkansas who resides in
the county in which the city or town is situated to sit in
the mayor’s stead as Jjudge of the city court; persons so
designated shall receive such remuneration as the governing
body of the city or town provides.

2As  Mr. Montgomery’s question references A.C.A. §§
14-51-202(b) (1) & (2), I assume that the Newport Civil
Service Commission was established pursuant to A.C.A. §
14-51-101 et seq., which authorizes cities of the first class
to establish a civil service commission for their police and
fire departments.

3In 1993 the General Assembly amended this Code section
by inserting the word "political" before the word
"organization." See Acts 1993, No. 206, § 3.
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(2) No person as enumerated in this
subsection shall be eligible as a member
of the board who at the time of his
election shall hold any office.
As the individual referred to in Mr. Montgomery'’s

correspondence is not currently a member of the commission,
but rather is under consideration for appointment,
subparagraph (b) (2) of the foregoing statute is the relevant
provision (although it must be interpreted in 1light of
subparagraph (b) (1)). While this provision is ©phrased
somewhat unclearly (such as use of the term "any office" at
the end of the sentence), thus creating a problem with
respect to statutory construction, it is my opinion that
subparagraph (b)(2) of A.C.A. § 14-51-202 prohibits the
following persons from being appointed to serve on a civil
service commission which has been created under A.C.A. §
14-51-101 et seq.: (1) persons, who at the time they are
being considered for appointment to the commission, either
hold or are candidates for any political office under any
national, state, county, or municipal government, and (2)
persons who, at the time they are being considered for
appointment to the commission, are connected in any way in
any official capacity with any political party or political
organization. This interpretation is based on the
introductory language in subparagraph (b)(2), "[n)Jo person as
enumerated in this subsection," which would appear to refer
to those classes of ©persons designated in subparagraph
(b) (1), and on other similar provisions located elsewhere in
the Arkansas Code.? Thus, the relevant inquiry with respect
to the individual described in Mr. Montgomery’s
correspondence 1is whether he falls into either of these
categories.

4see, e.g., A.C.A. § 14-49-202 (1987), which applies to
civil service commissions (for certain city employees other
than police and fire department personnel) in cities with a
population of 75,000 or more and provides:

(a) No person on the ([civil service]
commission shall hold or be a candidate
for any office or public trust under any
national, state, county, or nmunicipal
government, or school district, or be
connected in any way in any official
capacity with any political party or
organization.
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As there is no indication that the person being considered
for appointment serves 1in any official capacity with any
political party or organization, our emphasis must turn to
the first category described above. In this regard, it is
necessary to make two inquiries: (1) whether either of the
positions held by Mr. Howard (Tuckerman Municipal Court Judge
and Swifton City Court Judge) would constitute an "office"
under any national, state, county, or municipal government,
and if so, (2) whether either "office" would be considered a
"political office" for purposes of A.C.A. § 14-51-202(b) (1) &
(2). As to the first of these inquiries, it is my opinion
that municipal and city judgeships are clearly "offices" and
fall within the scope of the designated levels of government;
the relevant aspect of the first inquiry is, however, whether
Mr. Howard, in effect, holds either of these "offices." 1In
my opinion, it may be successfully contended that Mr. Howard
holds the office of Tuckerman Municipal Judge despite the
fact that he is employed in that position pursuant to A.C.A.
§ 16-17-105(a), rather than elected to serve in that capacity.

(b) No person as enumerated in this
section shall be eligible for a place on
the [civil service] board who, at the
time of his election, shall hold any
such office. [Emphasis added.]

As A.C.A. § 14-51-202(b) (2) is almost identical to
subparagraph (b) above, thus perhaps suggesting the General
Assembly intended to track the language wutilized in §
14-49-202, it is my opinion that the term "any office" at the
end of § 14-51-202(b) (2) should be interpreted to mean "any
such office," which would refer to the offices outlined in §
14-51-202(b) (1) . See also A.C.A. § 14-50-202(b) (1987)
(applicable to civil service commissions for nonuniformed
employees in first class cities with population of 20,000 to
75,000 and providing:

(b) (1) No person on the commission shall
hold or be a candidate for any political
office under any national, state,
county, or municipal government, or be
connected in any official capacity with
any political party or organization.

(2) No person who is a candidate for or
holds any office or position described
in this subsection shall be eligible to
serve as a member of the commission.
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This determination is based on Op. Att’y Gen. 92-352, wherein
this office concluded that one employed as municipal judge
under § 16-17-105(a) would "undoubtedly holg the office in
any event." Op. Att’y Gen. No. 92-352 at 3. Thus, it only
remains to be considered whether the Tuckerman Municipal
Judgeship would be considered a "political office" for
purposes of A.C.A. § 14-51-202.

As A.C.A. § 14-51-202 contains no definitional section and as
I find no Arkansas case law that would be helpful in
construing this provision, it is necessary to turn to the
general rules of statutory construction in order to ascertain
what is meant by a "political office" within the context of §
14-51-202. The first rule in considering the meaning of
A.C.A. § 14-51-202 or any other statute is to construe it
just as it reads, giving the words their ordinary and usually
accepted meaning in common language. McCoy v. Walker, 317 Ark.

86, __ S.W.2d _ (1994). The basic rule of statutory
construction to which all other interpretive guides defer is
to give effect to the intent of the legislature. Id. In

interpreting a statute and attempting to construe legislative
intent, one looks to the language of the statute, the subject
matter, the object to be accomplished, the purpose to be
served, the remedy provided, legislative history, and other
appropriate means that throw light on the subject. Id.

In accordance with the foregoing precepts, we must first try
to interpret A.C.A. § 14-51-202 by giving the words used
therein their ordinary and usually accepted meaning in common
language. While it is difficult to determine how broadly the
General Assembly intended for the term "political office," as
appears in § 14-51-202, to be construed, it is my opinion
that the term would commonly be understood to mean those
offices which are filled by popular election (or appointment
in the case of vacancy in office).

51in op. Att’y Gen. No. 92-352, it was also stated that,
to the extent A.C.A. § 16-17-105 authorizes the employment or
appointment of one who is not a "qualified elector” (i.e., a
resident of the political subdivision to be served by the
official), the statute is constitutionally suspect under
Article 19, Section 3 of the Arkansas Constitution.

6_S_§§ generally State ex rel. Gonzales v. Manzagol, 87 N.M.
230, 531 P.2d 1203 (1975) (holding that office of city
councilman, which classified state employee sought not as a
nominee of a generally recognized continuing political party
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Under this interpretation of the term, the municipal
judgeship currently held by Mr. Howard would appear to be a
"political office" within the context of A.C.A. § 14-51-202
since the ©office, although currently filled by the
appointment or employment of Mr. Howard, is presumably an
elective office. Thus, the statute would appear to prohibit
Mr. Howard’s appointment to the Newport Civil Service
Commission. It should be emphasized, however, that a
conclusive determination with respect to what offices are
encompassed within the term "political office" can come only
from the legislature or judiciary.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Nancy A. Hall.

Attorney General

WB:cyh

but as a member of an organized slate of candidates which
adopted a name, platform and solicited funds to support
election of slate, was a "political office" within a statute
prohibiting classified personnel from holding political
office); Op. Att’y Gen. No. 89-219 (citing Manzagol and
stating that while it may be successfully contended that an
elective position on a 1local community college board
constitutes a "political" office for purposes of A.C.A. §
14-51-202(b), § 14-51-202(b) would not be applicable in the
scenario at issue since the office was a district office and
thus not an office "under any national, state, county, or
municipal government," as referred to in A.C.A. § 14-51-202).



