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Dear Mr. McCuen:

This is in response to your request for an opinion regarding

an indivi

"ITndependent Party"
In your correspondence,

for this request as follows:

on Tuesday, March 29, 1994, shortly
after 8:00 a.m., an individual presented
himself at the table where candidates
for election in party primaries must
file with the Secretary of State and
attempted to file as a candidate of the
"Independent Party." Since the
Secretary of State has no record of a
petition filed on behalf of an
"Independent Party," as required by
A.C.A. § 7-7-203(g), the individual was
not allowed to file. In a subsequent

dual who attempted to file as a candidate of the
during the party primary filing period.
you have set forth the factual basis

conversation with the individual’s New
York attorney, I was cited to Yyour
opinion AG 93-107, wherein you opine
that "[tlhe supporters of Ross Perot
meet the definition of a ‘political
party’ and may therefore nominate
candidates for United States, state,
district or local offices."
In your correspondence, Yyou note that Op. Att’y Gen. No.

93-107 does not refer to an
to

"supporters of Ross Perot"

n"Independent Party," but rather
and "the Perot supporters."

You also indicate that no petition for the formation of an

"Independent Party"

has been

filed with the Secretary of
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State, which you indicate is required by A.C.A. §
7-7-203(9). Finally, you note that the officers of the
"Independent Party" have not filed an oath regarding the
Communist Party, as required by A.C.A. § 7-3-108(b). With
regard to this matter, you have asked for an opinion on the
following questions:

1. Is the "Independent Party" a valid
political party in Arkansas?

2. If the answer to question 1 is
"yes," can the Secretary of State now
accept the filing documents of the
person who made a timely attempt to
become an "Independent Party" candidate
on March 29, 19947

With regard to your questions, I assume that the "Independent
Party" referred to in your correspondence 1is composed of
those persons who are "supporters of Ross Perot" (as they are
called in Op. Att’y Gen. No. 93-107) since the New York
attorney refers to this office’s previous opinion regarding
those individuals. If that is the case, it is my opinion, in
response to your first question, that the "Independent Party"
meets the definition of a "political party" under A.C.A. §
7-1-101(1) (A) (Repl. 1993) even though the "party" has not
filed a petition with your office pursuant to A.C.A. §
7-7-203(g) (Repl. 1993). It is also my opinion, however,
that as the officers of the "Independent Party" have not
filed an affidavit regarding the Communist Party, as required
by A.C.A. § 7-3-108(b) (Repl. 1993), the party is not subject
to recognition or qualified to participate or permitted to
have the names of its candidates printed on the ballot in any
election in this state.

In Op. Att’y Gen. No. 93-107, as referenced in your
correspondence, this office opined that the supporters of
Ross Perot met the definition of a "political party" under
A.C.A. § 7-1-101(1) (A) since Ross Perot polled greater than
three percent (3%) of the votes in Arkansas in the 1992
presidential election and that they could therefore nominate
candidates for United States, state, district or 1local
offices. It is my opinion that the "Independent Party,"
assuming it is composed of the "Ross Perot supporters" as
referred to in Op. Att’y Gen. No. 93-107, meets the
definition of a "political party" under A.C.A. S
7-1-101(1) (A), despite the fact that the group has not filed
a petition with the Secretary of State pursuant to A.C.A. §
7-7-203(g). Section 7-7-203(g) provides:

Any group of voters desiring to form a
new political party may do so by filing
a petition with the Secretary of State.
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The petition shall contain the
signatures of qualified electors of this
state equal in number to at least three
percent (3%) of the total vote cast for
the Office of Governor or nominees for
presidential electors, whichever is
less, at the 1last preceding election.
The petitions shall be filed with the
Secretary of State no later than 12:00
noon on the first Tuesday in the fourth
calendar month before the preferential
primary election. The petitions shall
be circulated during the period
beginning one hundred twenty (120)
calendar days prior to the deadline for
filing the petitions with the Secretary
of State. However, this subsection does
not apply to preferential presidential
primary elections.

This provision, which provides that voters desiring to form a

new political party
Secretary of State,
A.C.A. § 7-1-101(1)

may do so by filing a petition with the
must also be read in conjunction with
which provides:

(1) (A) "Political party" means any
group of voters which, at the

last-preceding general election, polled
for its candidate for Governor in the

state or

nominees for presidential

electors at least three percent (3%) of
the entire vote cast for the office; or

which files with the Secretary of State
a petition signed by qualified electors
equal in number to at least three
percent (3%) of the total vote cast for
the Office of Governor or nominees for
presidential electors at the
last-preceding election, declaring their
intention of organizing a ©political
party, the name of which shall be stated
in the declaration, and of participating
in the next-succeeding general election.

(B) Except in preferential presidential
primary elections, the petition shall be
filed with the Secretary of State not
later than 12:00 noon of the first
Tuesday in May before the preferential
primary election for the general
election in which the political party
filing the petition desires to
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participate. No group of electors shall
assume a name or designation which |is
similar, in the opinion of the Secretary
of State, to that of an existing
political party as to confuse or mislead
the voters at an election.

(C) When any political party fails to
obtain three percent (3%) of the total
votes cast at an election for the Office
of Governor or nominees for presidential
electors, it shall <cease to be a
political party. [Emphasis added.)

In my opinion, section 7-1-101(1)(A), as set forth above,
provides two alternative methods by which a group of voters
may meet the definition of a "political party": either by
polling for its candidate for governor or nominees for
presidential electors at least 3% of the votes cast for the
position or by filing with the Secretary of State a petition
signed by the number or qualified electors who equal in
number to at least 3% of the total votes cast for governor or
nominees for presidential electors at the last election. See
A.C.A. § 7-7-203(g) (using language almost identical to this
section). The use of the word "or" in § 7-1-101(1) (A) makes
it clear, in my opinion, that either of the methods 1listed
therein are sufficient to qualify a group as a "political
party." In this regard, the Arkansas Supreme Court has
stated that the first rule in considering the meaning of a
statute is to construe it just as it reads, giving the words
their ordinary and usually accepted meaning in common
language and that the word "or," in its ordinary sense, is a
disjunctive article that marks an alternative, generally
corresponding to "either," as "either this or that." McCoy
V. Walker, __ Ark. ___, __ S.Ww.2d __ (No. 94-96, May 16,
1994). Thus, it 1is my opinion that, as the "Independent
Party" presumably has met the definition of a "political
party" because it polled for its nominee for president at
least 3% of the entire vote cast for that office, it is
unnecessary for the party to file a petition with the
Secretary of State, the alternative method provided for in §
7-1-101(1) (3).

Although the "Independent Party" may constitute a "political
party" under A.C.A. § 7-1-101(1)(A), it is my opinion that
if, as you indicate, the officers of the party have not filed
an affidavit pursuant to A.C.A. § 7-3-108(b) regarding the
Communist Party, the party is not subject to recognition or
qualified to participate or permitted to have the names of
its candidates printed on the ballot 1in any election.
Section 7-3-108(b) provides:
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(b) No newly organjzed political party

shall be recoqnized or qualified to
ici mitte av the

names of jits candidates printed on_ the

ballot in any election in this state

untj i S i idavi e

officers of the party in this state
e at t:

(1) It is not directly or indirectly
affiliated by any means whatsoever with
the Communist Party of the United
States, the Third Communist
International, or any other foreign
agency, political party, organization,
or government; or

(2) It does not either directly or
indirectly advocate, teach, justify,
aid, or abet the overthrow by force or
violence, or by any unlawful means, of
the government of the United States or
this state; or

(3) It does not directly or indirectly
carry on, advocate, teach, justify, aid,
or abet a program of sabotage, force and
violence, sedition, or treason against
the government of the United States or
this state. The affidavit shall be

filed with the Secretary of State, and
he shall make any investigation as_ he

may deem necessary to determine the
character and nature of the political

doctrines of the proposed new party. If
he finds that the proposed new party
advocates doctrines or has affiliations
which are in violation of the provisions
of this act, he shall not permit the
party to participate in the election.
[Emphasis added.]

In my opinion, this provision, which was referred to in
footnote one of Op. Att’y Gen. No. 93-107 as a requirement
with regard to newly organized political parties, makes it
clear that a party which has not complied with its provisions
is not subject to recognition and may not participate in any
elections. Accordingly, until the "Independent Party"
complies with A.C.A. § 7-3-108, it may not, in my opinion,
have the names of its candidates appear on the ballots in any
election.
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The answer to your first question renders a response to your
second question unnecessary.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Nancy A. Hall.

Sincerdly,
M”’“/
I ON BRYANT
Attorney General

WB:cyh



