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The Honorable Jim von Gremp
State Representative

P.0O. Box 866

Bentonville, Arkansas 72712-0866

Dear Representative von Gremp:

This is in response to your request for an opinion on two
questions involving school districts. Your questions are as
follows:

1. Is Senate Bill 570 of 1993 legal?
It seems to me there 1is a terrible
conflict of interest written into this
Bill.

2. Apparently, the Fayetteville Public
School Board has endorsed the National
Education Association (NEA) and the
Arkansas Education association (AEA) as
the sole labor union authorized to
represent the Fayetteville Public
Schools. 1Is this legal?

Senate Bill 570 of 1993 became Act 1151 of 1993. It provides
that no school district shall deny a teacher the opportunity
to attend instructional staff development sessions of the

annual Arkansas Education Association convention. See in
this regard, Op. Att’y Gen. 93-380. In my opinion the act is
"legal" unless the act is in some way unconstitutional. Of

course, the legislature has absolute power to legislate in
all fields unless prohibited or restricted from doing so by
the state constitution, the United States Constitution, or
unless authority to so act has been delegated to and
exercised by the federal government. See Hooker v. Parkin, 235
Ark. 218, 357 S.W.2d 534 (1962). I can find nothing
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about A.C.A. § 6-17-702 which is unconstitutional or
federally preempted. It is thus my opinion that it is
"legal."

It is my opinion that the answer to your second question is
"yes." Section 6-17-203 of the Arkansas Code requires each
school district to have a “personnel policies committee"
whose function it is to review existing personnel policies
and propose new ones. Section 6-17-202 provides, however,
that:

The provisions of this subchapter shall
not apply in any district which chooses
to officially recognize in its policies
an organization representing the
majority of the teachers of the district
for the purpose of negotiating personnel
policies, salaries, and educational
matters of mutual concern under a
written policy agreement.

Thus, assuming the National Education Association and the
Arkansas Education Association represent a majority of
teachers in the district, it is "legal" for the district to
recognize these associations for the purpose of negotiating
with teachers.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

\
Sincédrely,

e

INSTON BRYANT
Attorney General
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