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The Honorable David Malone
State Senator

P.O. Box 1048

Fayetteville, AR 72702-1048

Dear Senator Malone:

This 1is in response to your request for an Attorney
General’s opinion on four questions. Your questions will be
restated and addressed in the order posed.

Your first question is:

May the employee of another county
office be commissioned as a member of
the Sheriff’s Posse?

By letter, dated May 17, 1994, you indicate that in question
one you are referring to "auxiliary" or "part time law
enforcement officers" pursuant to A.C.A. § 12-9-301, and not
to a "posse."

You have specifically asked whether a county employee’s
service as an auxiliary or part time law enforcement officer
would violate § 14-14-1202(c) (1) of the Arkansas Code. You
note that they are sometimes paid by the county for their
services. According to § 12-9-301, an auxiliary 1law
enforcement officer receives "no salary or wages for the
performance of any duties," while a part time law enforcement
officer does receive a salary.

In pertinent part, § 14-14-1202(c)(1l) prohibits a county
employee or officer from accepting or receiving any property,
money or any other thing of value for his use or benefit in
connection with any contract or transaction of a county. 1In
my opinion, this statute does not apply to county employees
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accepting paychecks from the government, but rather to
contracts that the county has entered into with other
entities. In the latter situation, it would be a violation
of the statute for a county employee to receive anything of
value in connection with that contract. In my opinion,
therefore, service on a sheriff’s "“auxiliary" by a county
employee would not violate § 14-14-1202. It is also my
opinion, that service by a county employee as a "part time
law enforcement officer" and payment for that service by the
county would not violate this statute.

Your second question is:

May the Sheriff, as an independently
elected executive official, have
additional personnel policies within the
department which are in addition to or
in conflict with the general county
personnel policies? Specifically, may
the sheriff have a policy within his
department that no employee may serve as
a deputy sheriff (either as a full time
deputy or commissioned as a member of
the posse) while also serving as an
employee of another county department or
agency? May he also prohibit regular
deputies or a posse member from
performing private security services?

This office has previously opined that elected county
officials, such as sheriffs, may develop their own personnel
policies with regard to the hiring of employees. See, e.g.,
Opinion No. 87-82, citing Amendment 55, § 3 to the Arkansas
Constitution (copy enclosed). Additionally, it should be
noted that although the quorum court is given authority to
establish general policies governing employee practices,
including vacation and sick 1leave policies, office hour
policies, and nepotism policies, these policies must be
general in nature and apply uniformly to all employees of the
county. A.C.A. § 14-14-805(2). The day-to-day
administrative responsibility of each county office rests
within the discretion of the county elected officials. See
also Op. Att’y Gen. 86-387 (copy enclosed) (opining that
sheriff has sole authority to promote or demote sheriff’s
deputies).

Your third question is:

Does the sheriff have complete
discretion as to who he will commission
as a member of the (sheriff’s auxiliary)
other than reasons which might violate
federal or state constitutional law?
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Sections 12-9-301 to -308 of the Arkansas Code comprise the
subchapter pertaining to auxiliary law enforcement
officers. According to § 12-9-306, a political subdivision
is given the authority to appoint auxiliary law enforcement
officers. A political subdivision 1is defined as "any
county, municipality, township, or other specific local unit
of general government." A.C.A. § 12-9-301(4) (1987). Later
in the subchapter, however, at A.C.A. § 12-9-304(f) and (g),
the Code refers to the "appointing law enforcement agency,"
and to the power of such agencies to establish
qualifications for the appointment of auxiliary officers.

It may thus be reasonably concluded that with regard to
counties, the sheriff is the appointing authority.

While the above statutes give the sheriff authority to
appoint auxiliary police officers, there are restrictions.
Section 12-9-306 restricts the number of auxiliary law
enforcement officers to be appointed. Also, the minimum
standards for appointment and training requirements must be
completed before one can be appointed as an auxiliary law
enforcement officer. A.C.A § 12-9-304 (1987). The minimum
selection and training standards for admission to
appointment as an auxiliary 1law enforcement officer are
established by the Commission.l A.C.A. § 12-9-302(3)
(1987). A law enforcement agency may, however, establish
"qualifications and standards for appointing and training of
auxiliary law enforcement officers that exceed those set by
this subchapter or by the Commission." A.C.A. § 12-9- 034(qg)
(1987). In addition, the Commission has the power to
promulgate rules and regulations for the administration of
the subchapter pertaining to auxiliary 1law enforcement
officers.? A.C.A. § 12-9-302 (1987). It is my opinion,
therefore, that the sheriff does not have complete
discretion in appointing Auxiliary Law Enforcement Officers.

Your fourth question is:

May a case coordinator (who is paid by
the county) of a circuit judge (who is a
state official) receive pay from the
prosecuting attorney (who is also a
state official) via the prosecuting
attorney’s hot check fund (which the

lcommission means the Governor’s Commission of Law
Enforcement Standards and Training as established by §
12-9-103. A.C.A. § 12-9-301 (1987).

25ee A.C.A. § 12-9-302 (1987) (additional powers and

duties of the Commission with regard to Auxiliary Law
Enforcement Officers).
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prosecuting attorney is allowed to
maintain as a separate fund in the
prosecuting attorney’s office per state
law)?

Section 16-13-219 of the Arkansas Code addresses payment of
circuit court expenses by the county. I assume that the case
coordinator is paid by the county for the circuit court
duties under this statute. The prosecuting attorney is
authorized to collect fees from persons issuing hot checks,
and is required to deposit such fees in a separate fund to be
administered by the prosecuting attorney. See A.C.A. §
21-6-411(a) and (4) (1987). Pursuant to § 16-21-120,
expenditures from the hot check fund shall be at the sole
discretion of the prosecuting attorney, but may be used only
to defray the salaries and expenses of the prosecuting
attorney’s office. Additionally, the prosecuting attorney is
required to report annually to the quorum courts of each
county in his district, all receipts and disbursements from
the hot check fund. A.C.A. § 16-21-120(c) (1987). You have
not indicated what services the case coordinator provides to
the prosecuting attorney. Without more facts, therefore, I
am unable to reach a definite answer to your question. The
prosecutor may not, however, simply supplement the case
coordinator’s salary for his or her duties as such, as this
salary is to be funded by the county treasury. See A.C.A. §
16-13-219(a). Any payments to the case coordinator from the
prosecuting attorney’s hot check fund would have to be made
in accordance with the restrictions placed upon the fund by
A.C.A. § 16-21-120.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Deputy Attorney General Elana C. Wills.

Sincerely,

WINSTON BRYANT
Attorney General
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