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Dear Representative Mahony:

This is in response to your request for an opinion regarding
the authority of a municipal wastewater utility in
connection with permit fees that are collected by the
Arkansas Department of Pollution Control and Ecology
pursuant to A.C.A. § 8-1-101 et seq. (Repl. 1993). You note
that Act 1254 of 1993 (codified in pertinent part at A.C.A.
§ 8-1-103 (Repl. 1993)) authorized an increase in the fee
amount(s). You have asked the following question on behalf
of the E1 Dorado Water Utilities:

Does a municipal wastewater utility have
authority to charge its customers, as a
separate item on their utility bill, for
water pollution discharge permit fees
levied and collected by the Department
of Pollution Control and Ecology?

Your question requires reference to the particular statutory
authority governing the municipal utility in question. It is
my understanding that the wastewater utility in this instance
is a sewage system governed by A.C.A. § 14-235-201 et seq.
(1987 and Cum. Supp. 1993). The procedure for establishing
and changing this utility’s rates and charges is set forth
under A.C.A. § 14-235-223 (1987). See generally City of Fort
Smith v. O.K. Foods, Inc., 293 Ark. 379, 738 s.w.2d 96
(1987). Subsection (b) of § 14-235-223 states that the rates
or charges "shall be sufficient in each year for the payment
of the proper and reasonable expense of operation, repair,
replacements, and maintenance of the works...." With regard
to establishing the rates or charges, subsection (d) states:
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(1) (A) No rates or charges shall be
established until after a public
hearing, at which all the users of the
works and owners of property served or
to be served by them and others
interested shall have opportunity to be
heard concerning the proposed rates or
changes,

(B) After introduction of the ordinance
fixing the rates or charges, and before
the ordinance is finally enacted, notice
of the hearing, setting forth the
proposed schedule of the rates or
charges, shall be given by one (1)
publication in a newspaper published in
the municipality if there 1is such a
newspaper, but otherwise in a newspaper
having general circulation in the
municipality, at 1least ten (10) days
before the date fixed in the notice for
the hearing, which may be adjourned from
time to time.

(2) After the hearing he ordinance
establishing rates or charges, either as
originally introduced or as modified and
amended, shall be passed and put into
effect.

It is my opinion that the permit fee may as a general matter
be charged as a separate item on the customers’ bills. The
procedure under § 14-235-223 will, however, in my opinion,
apply when establishing this charge.

Section 14-235-223 contemplates the establishment of "rates
or charges" sufficient for the expense of operating and
maintaining the system. See A.C.A. § 14-235-223(g). This
reasonably includes the permit fees levied and collected from
the utility under A.C.A. § 8-1-101 et seq. The recovery of
these fees through a separate charge to the customers on
their bills is presumably within the city council’s authority
under § 14-235-223. The council has the power and duty under
§ 14-235-223(a) (1) to establish "just and equitable rates or
charges for the use of and the service rendered by the works,
to be paid by each user of the sewerage system of the
municipality." Assuming that the charges are "just and
equitable," the manner in which the charges are levied and
collected would appear to fall within the council’s general
authority to establish rates and charges.
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It must be noted, however, that the procedure under §
14-235-223 will apply to this charge. I have found no
authority for waiving or not following this procedure in
connection with such a charge. Indeed, legislation
pertaining to the "Fee for Federal Safe Drinking Water Act
Compliance," suggests just the opposite. Arkansas Code of
1987 Annotated § 20-28-105 specifically authorizes water
systems to assess as a direct charge on each bill the cost of
annual fees collected by the Department of Health. See
A.C.A. § 20-28-105(b) (Supp. 1993). Subsection (c) of this
Code section states that the charge "shall not be considered
as a part of the water rates of the respective water
system." It is thus clear that the legislature intended to
authorize the collection of this fee without the necessity of
a rate hearing.1 Had the legislature intended to remove the
fee levied under A.C.A. § 8-1-101 et seq. from the procedure
governing sewage system rates or charges, it could easily
have done so, as with the water system fee.

In conclusion, therefore, while it reasonably may be
concluded that the sewage system has the authority to collect
the permit fee through a separate charge on its customers’
bills, A.C.A. § 14-235-223 must in my opinion be followed
when establishing this charge.2 The pre-enactment notice and
public hearing procedure must be followed. See City of Fort
Smith, supra.

lthis specific authorization of a direct charge on each
bill with respect to the water system fee should not, in my
opinion, be construed to prohibit the sewage system from
recovering the permit fee in question through a separate

charge to its customers. The purpose, in my opinion, of
A.C.A. § 20-28-105(b) and (c) is to remove the water system
charge from any hearing requirement. Because similar

language does not appear in A.C.A. § 8-1-101 et seqg., I
cannot conclude that the sewage system would be authorized to
forego the procedure in § 14-235-223 when levying such a
charge.

2This assumes that this charge has not previously been
established pursuant to § 14-235-223. It should perhaps be
noted that any "change or readjustment" (emphasis added) of
the rates or charges may be made without hearing or notice if

made "substantially pro rata as to all «classes of
service...." A.C.A. § 14-235-223(f) (2) (B). I assume,
however, that the permit fee in this instance has not
previously been collected as a separate charge. The

exception for a "change or readjustment" would therefore not
apply.
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The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

Sincerely,
WINSTON BRYANT
Attorney General
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