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Dear Representative Parkerson:

This is in response to your request for an opinion
concerning Op. Att’y Gen. No. 93-372, wherein it was
concluded that A.C.A. §§ 27-36-303 to =305 prohibit the
placement of more than one color of emergency light on the
emergency vehicles described in the statutes. That is, all
police agencies shall wuse blue rotating or flashing
emergency lights (see A.C.A. § 27-36-303); fire departments,
funeral homes, and ambulance companies shall wuse red
rotating or flashing emergency lights (see A.C.A.
§27-36-304); and other types of emergency vehicles which are
required or permitted to be equipped with flashing or
emergency lights shall use amber 1lights (see A.C.A. §
27-36-305).l It was stated that there appeared to be no
other statutory authority for use of a different color of
emergency light other than the ones described in the
foregoing statutes. As cited on page two of Op. Att’y Gen.
No. 93-372, this office had opined in a previous attorney
general’s opinion that A.C.A. §§ 27-36-301 to -305 are the
exclusive regulations on the use of emergency 1lights on
emergency vehicles and that these statutes exclude the use
of any other lights except those referenced in the statutes.

1§g§ also A.C.A. § 27-49-219(d) (1) (A) (Cum. Supp. 1993),
which defines "authorized emergency vehicle" to include
"(m]jotor vehicles used by state, county, or city and
municipal police agencies, all of which shall be equipped
with blue rotating or flashing emergency lights."
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See Op. Att’y Gen. No. 85-010. Additionally, as stated on
page 3 of Op. Att’y Gen. No. 93-372, this conclusion seemed
consistent with the legislative purpose behind the statutes,
which presumably was to require a different color of light
for each type of emergency vehicle so that the public would
be able to easily recognize and distinguish among the
different types of emergency vehicles on the roadways.

In your correspondence, you state that the Garland County
Sheriff’s Department, as well as perhaps other police
departments in the state, use one blue light and one red
light on their light bars. You indicate that the Garland
County Sheriff’s Department started this practice because
many out-of-state tourists were not accustomed to seeing
blue lights on police vehicles and thus were not properly
responding to the department’s use of blue lights. You also
note that the Garland County Sheriff’s Department relied on
A.C.A. §§ 27-37-202(c)(1) & (2) and (d) as authority for
their decision to use one blue 1light and one red light.
With regard to these matters, you have asked for an opinion
on whether A.C.A. §§ 27-37-202(c) (1) & (2) and (d) have any
effect on the conclusion reached in Op. Att’y Gen. No.
93-372 (i.e., do the foregoing provisions allow police
departments to use both red and blue emergency lights).

Arkansas Code Annotated § 27-37-202 (1987) 1is entitled
"Horns and warning devices - Flashing lights on emergency
vehicles" and appears in the chapter entitled "Equipment
regulations," rather than in the chapter entitled "Lighting
regulations," wherein A.C.A. §§ 27-36-303 to -305 appear.
Subparagraph (c) of A.C.A. § 27-37-202 provides:

(1) Every authorized emergency vehicle
shall be equipped with signal lamps in
addition to any other equipment and
distinctive markings required by this

subchapter. These lamps shall be
mounted as high and be as widely spaced
laterally as practicable. The vehicle

shall be capable of displaying to the
front two (2) alternately flashing red
lights located at the same level and to
the rear two (2) alternately flashing
red lights located at the same level.

(2) These lights shall have sufficient
intensity to be visible at five hundred
feet (500’) in normal sunlight.
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Subparagraph (d) of A.C.A. § 27-37-202, the section on which

the Garland County Sheriff’s Department specifically relies
for use of its combination of blue and red lights, states:

A police vehicle, when wused as an
authorized emergency vehicle, may, but
need not, be equipped with alternately
flashing red 1lights specified in this
section. [Emphasis added.)

With regard to your question, it is my opinion that A.C.A. §§
27-37-202(c) (1) & (2) and (d) do not compel a different
conclusion than the one reached in Op. Att’y Gen. No.
93-372. Those provisions were, in fact, reviewed and
considered prior to issuance of the previous opinion. After
such review, it was my opinion that the type of lights
described therein were those utilized as part of "signal
lamps," which I did not interpret as the type of lights which
are generally referred to as 'emergency lights." The
existence of the more specific statute on emergency lights
for police vehicles (A.C.A. § 27-36-303) also seemed to
militate against such an interpretation. However, even if
the lights described in A.C.A. S§§ 27-37-202(c) (1) & (2) and
(d) are, as the Garland County Sheriff’s Department asserts,
those types of lights which may be used on top of vehicles as
"emergency 1lights," it is my opinion that the statutes
specifically relating to emergency lights for emergency
vehicles, A.C.A. §§ 27-36-303 to =305, would, in that
instance, impliedly repeal §§ 27-37-202(c) (1) & (2) and (d).

Although cases are legion in Arkansas for the proposition
that repeals by implication are not favored in the law (see
e.q. City of Fort Smith v. Driggers, 294 Ark. 311, 742 S.W.2d
921 (1988)), it has been stated that when a later act covers
the entire subject matter of an earlier one, adding new
provisions and plainly showing that it was intended as a
substitute for the first act, the older act is repealed by
implication. Nance w. Williams, 263 Ark. 237, 564 S.W.2d4 212
(1978). If the "alternately flashing red lights" referred to
in A.C.A. §§ 27-37-202(c)(1) & (2) and (d) are indeed
emergency lights which are used on top of emergency vehicles,
it is my opinion in view of the precept stated in Nance that
§§ 27-36-303 to -305 impliedly repeal those provisions, as S§§
27-36-303 to -305 were passed later in time (see Ark. Acts
1969, No. 96, §§ 1-9, entitled "An Act to Regulate the Use of
Blue, Red and Amber Emergency Lights") and as it appears that
the legislature intended in the act to cover the subject
matter of emergency lighting on authorized emergency vehicles.
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Finally, while it is my opinion that there is no reason to
change the conclusion reached in Op. Att’y Gen. No. 93-372, I
recognize that the Garland County Sheriff’s Department, as
well as potentially other police departments who may use red
emergency lights, feel very strongly about their position,
especially since replacement of the red lights could prove
costly. As such, it may be that legislative clarification is
needed in order to achieve a final resolution on this subject.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Nancy A. Hall.
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Sincereldy,

NSTON BRYANT
Attorney General
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