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May 4, 1994

The Honorable Barbara Horn 

State Representative 

P.O. Box 64 F

oreman, Arkansas  71836-0064

Dear Representative Horn:

This is in response to your request for an opinion regarding a school board director's business transactions with the school district for which he serves.  In your correspondence, you have set forth the factual basis for this request as follows:

     A school board member is making day-to-day

     retail sales from his business to the

     school district of which he is an official

     (Foreman School District).  For the period

     of October 4, 1993 through January 31,

     1994, these sales amounted to $2,012.26;

     district warrants given in payment ranged

     from $1.42 to $786.40.

With regard to these facts, you have asked for an opinion on the following three questions:

     1.  What are the state statutes which

     currently cover a school district

     official's business transactions with his

     district?

     2.  What is the interpretation of these

     statutes as related to regular retail

     sales?

     3.  What is the relevance of a board

     member's "oath of office" to his regular

     retail business interests with his

     district?

With regard to your first question, there are several statutes which may be potentially relevant to your inquiry.  Arkansas Code Annotated 6-21-601 & 603 (Repl. 1993) contain specific prohibitions against a school board member being interested directly or indirectly in certain contracts and purchases made by the school board of which he is a member.  Section 6-21-601, in pertinent part, provides:

     (a)  It shall be unlawful for any member

     of . . . . any city, county, district, local,

     or special board of education having

     supervision over any public schools of

     this state . . . . to be interested directly

     or indirectly in the sale of any books,

     foods, supplies, commodities, or materials

     of whatsoever kind or character sold to

     and purchased by any such state, city,

     county, district, local, or special board

     of education of which that person may be a

     member.

     (b)  It shall be unlawful for that person

     to receive directly or indirectly any

     pecuniary reward, pay, or emolument for

     his services or influence in recommending

     or voting for the purchase of any book,

     article, commodity, or material to be or

     having been purchased by the board of

     which he may be a member.  It is the

     intent and purpose of this section to

     prevent any member of any board herein

     named or their agents or employees from

     directly or indirectly receiving any

     pecuniary reward or profit from the

     purchase and sale of any article by the

     board of which he may be a member.

                    ****

     (e)  Any school official herein mentioned

     who shall violate any of the provisions of

     this section shall, upon conviction, be

     deemed guilty of a misdemeanor and fined

     not less than fifty dollars ($50.00) nor

     more than five hundred dollars ($500) and,

     in addition to the fine, shall be removed

     from office by the judge before whom the

     case may be heard.  [Emphasis added.]

See also A.C.A. 6-21-419(b)(1) (Repl. 1993) (stating that it is unlawful for any school board member to be in any way interested in the profits, proceeds, or sale of any school textbooks or other "instructional materials" (defined in A.C.A. 6-21-402) used in the schools under his charge).

Arkansas Code Annotated 6-21-603 also contains prohibitions on a school board member being interested in particular contracts and purchases made by the district of which he is a director and states:

     (a)  It shall be unlawful for any member

     of the school board of any district to be

     interested directly or indirectly in any

     contract or purchase made by the district

     of which he is a director if the contract

     or purchase is for an amount in excess of

     five hundred dollars ($500).

     (b)  However, this prohibition shall not

     apply to contracts for materials bought on

     open competitive bid and let to the lowest

     bidder.  [Emphasis added.]

It is important to note that the prohibitions contained in A.C.A. 6-21-601 & 603, as set forth above, are inapplicable in certain instances.  In this regard, A.C.A. 6-13-628 (Repl. 1993) states:

     Whenever any school in a school district

     in any county of this state having a

     population of less than six thousand

     (6,000), according to the most recent

     federal census, is located in a community

     in which there is only one (1) store

     selling school supplies or furnishings,

     the school district may purchase such

     supplies or furnishings from the store

     irrespective of any laws of this state

     regarding the taking of bids for school

     purchases or laws prohibiting the selling

     of supplies and furnishings to any school

     district by a member of the school

     district board of directors.

A school board director's oath of office may also potentially cover his business transactions with the school district for which he is a director.  The oath of office, as appears at A.C.A. 6-13-617(a) (Repl. 1993), states in part:

     I, _______________, do hereby solemnly swear or

     affirm, that I will support the

     Constitution of the United States and the

     Constitution of the State of Arkansas, and

     that I will not be interested, directly or

     indirectly, in any contract made by the

     district of which I am a director, except

     that said contract be for materials bought

     on open competitive bid and let to the

     lowest bidder. . . .  [Emphasis added.]

Finally, one other statute, which applies to public officials and state employees in general, should be mentioned with regard to your first question.  Arkansas Code Annotated 21-8-304(a) (1987) provides the following:

     No public official or state employee shall

     use his position to secure special

     privileges or exemption for himself, his

     spouse, child, parents, or other persons

     standing in the first degree of

     relationship, or for those with whom he

     has a substantial financial relationship,

     that is not available to others, except as

     may be otherwise provided by law.

     [Emphasis added.]

The statutes set forth above are, generally, those which may pertain to a school board director's business transactions with the school district for which he is a director.  Of course, the applicability of any of the prohibitions contained in these provisions to a specific situation would depend upon the particular circumstances involved and require a case by case determination.

With regard to your second question, in which you have asked for an interpretation of the statutes set out in response to your first question as they relate to regular retail sales, it is my opinion that A.C.A. 6-21-601(a) & (b) would apply to a regular retail sale made by a school board member to the school district for which he is a director if the items of sale are those encompassed within the statutes (i.e. books, foods, supplies, etc.), if the board member is "interested directly or indirectly" in the sale, and if the exceptions contained in A.C.A. 6-13-628, as set forth previously, are inapplicable. With respect to A.C.A. 6-21-603, it is my opinion that the provision would apply to a retail sale if the school board member is "interested directly or indirectly" in the sale, if the sale is for more than $500.00, and if the exceptions contained in A.C.A. 6-13-628 do not apply to the sale.  In my opinion, a school board member's ownership of a retail business would result in his being "interested directly or indirectly" in the purchases and sales covered by A.C.A. 6-21-601 & 603.  As to A.C.A. 21-8-304(a), it is my opinion that retail sales by a school board director to the district for which he is a director could fall within the scope of "special privileges" if, for instance, customary purchasing procedures were not followed, thus resulting in a "special privilege" to the school board member that would not be available to others.  As stated in response to your first question, the applicability of any of the foregoing provisions to a particular retail sale by a school board member to his district will depend upon all of the facts surrounding the sale.  Accordingly, I cannot opine as to the appropriateness or inappropriateness of the actions of the particular school board member referred to in your correspondence since determinations of a factual nature are beyond the scope of an attorney general's opinion.

With regard to your third question, it is my opinion that a school board member's oath of office is relevant in determining whether a board member's retail sales to his district are appropriate.  The oath of office, which prohibits a board member from being interested directly or indirectly in any contract made by the district of which he is a director (except for those contracts that are for materials which are bought on open competitive bid and let to the lowest bidder), would, in my opinion, apply to regular retail sales made by a school director to his district since every retail sale is technically a "contract."  See generally Moss v. Allstate Ins. Co., 29 Ark. App. 33, 776 S.W.2d 831 (1989).  Additionally, the Arkansas Supreme Court has interpreted a school board director's oath of office as prohibiting a director from making private sales to his district.  See Dowell v. School Dist. No. 1, Boone County, 220 Ark. 828, 250 S.W.2d 127 (1952).  Whether a school board director has violated his oath of office by making sales to his district will, once again, depend upon all of the attendant circumstances and require a case by case determination.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by Assistant Attorney General Nancy A. Hall.

Sincerely, 

WINSTON BRYANT 

Attorney General
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