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The Honorable Mike Everett
State Senator

412 Broadway

Marked Tree, AR 72365

Dear Senator Everett:

This is in response to your request for an opinion on the
following question:

In a democratic primary, assuming there
are three candidates for county judge,
and that no candidate receives the

majority of the votes in the
preferential primary, will there be a
run off?

The answer to this question is "yes." A general primary

election will be held in that instance, and this election
will be the runoff election. Arkansas Code Annotated §
7-7-202 (Repl. 1993) states as follows:

(a) Whenever any political party shall,

by primary election, select  party
nominees as candidates at any general
election for any United States,

district, county, township, or municipal
office, the party shall hold a
preferential primary election and a
general primary election on the
respective dates provided in §
7-7-203(a) and (b).[1]

11 nave enclosed a copy of Attorney General Opinion
94-011, which addresses the primary election dates.
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(b) A general primary election shall not
be held if there are no races where
three (3) or more candidates qualify for
the same office or position as provided
in subsection (¢) of this section,
unless a general primary election |is
necessary to break a tie vote for the
same office or position at the
preferential primary.

(c) If there are no races where three
(3) or more candidates qualify for the
same office or position, only the
preferential primary election shall be
held. If all nominations have been
determined at the preferential primary
election, or by withdrawal of candidates
as provided in § 7-7-304(a) and (b), the
general primary election shall not be
held.

Thus, in response to your specific question, where there are
three candidates in the preferential primary and no candidate
receives a majority of the votes, a general primary election
must be held. The names of the two candidates who received
the highest number of votes in the preferential primary will

be on the ballot at the general primary. A.C.A, §
7-7-304(a)(3) (Repl. 1993). This general primary -election is
the so-called "runoff primary." See Whitfield v. Democratic

Party of State of Ark., 686 F. Supp. 1365 (E.D. Ark. 1988),
rev’d in part, 890 F.2d 1423 (8th Cir. 1989), aff’d, 902 F.2d
15 (8th Cir. 1990). The nominee of any political party for
the office of county judge must be certified as having
received a majority of the votes cast for the office, or as
an unopposed candidate, at a primary election. A.C.A. §
7-7-102 (Repl. 1993). See also Ark. Const. amend. 29, § 5
(requiring, in part, the nomination of political party
candidates by a majority vote in a primary election.) The
preferential primary and the general (runoff) primary (A.C.A.
§ 7-7-202) are the mechanisms for carrying out the majority
vote requirement embodied in A.C.A. § 7-7-102 and Ark. Const.
amend. 29, § 5. This is the so-called "majority-vote double
primary system." Whitfield, supra, 686 F. Supp. at 1368.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

Sinceyely,

pnt,

WINSTON BRYAN
Attorney General



