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Dear Representative Pollan:

Telephone:
(501) 682-2007

This is in response to your request for an opinion on the

following questions:

1. Does Act 476 of 1993, either
literally or by implication, prohibit a
volunteer firefighter on a municipal
fire department from running for and
serving on the «city’s governing body
under a city administrator form of
government?

2. If the answer to Question 1 is '"no,"
are there any other reasons under
Arkansas law (like ‘incompatibility of
offices’ or ‘conflict of interests’ or
‘dual office holding,’ etc.) which would
prevent a volunteer firefighter on a
municipal fire department from running
for and serving on the city’s governing
body under a city administrator form of
government?

It is my opinion, in response to your first gquestion,
19931
direct

while it may be accurate to cite Act 476 of
indirectly ©prohibiting such dual service, the

prohibition would be based in that instance on A.C.A.

14-48-110(a) (3) (1987). This Code section is part of

that

as

§

lpct 476 added subsection (c) to A.C.A. § 14-42-115.

The entire Code section reads as follows:
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Chapter 48 of Title 14, which governs cities organized under
the city administrator form of government. It states:

Except where expressly permitted under
this chapter, the mayor or board member
may not serve the city 1in any other
capacity.

Because cities having an administrator form of government are
removed from § 14-42-115 after August 13, 1993, it seems that
the express authorization therein of a volunteer fire
fighter’s service on the city’s governing body cannot be
relied upon after that date as support for such dual
service. Subsection (a)(3) of § 14-48-110 will then apply to
prevent a volunteer firefighter from serving on the city
board of directors in a city having the administrator form of
government. He or she would clearly be serving the city in a
capacity other than board member, contrary to §
14-48-110(a) (3) . But for the 1993 act, it appears that a
volunteer firefighter’s service on any city governing board

(a) (1) It is 1lawful for a volunteer
firefighter in any city of the first or
second class or incorporated town in
this state to seek election to, and if
elected, to serve as a member of the
city council or other governing body of
the city or town.

(2) This service shall not be deemed a
conflict of interest and shall not be
prohibited by the civil service
regulations of any city or town.

(b) A person may serve and receive
compensation as a member of the
governing body of any city of the first
or second class or incorporated town and
simultaneously serve as a volunteer fire
fighter and receive compensation as a
firefighter.

(c) The provisions of this section shall
not apply after August 13, 1993, to any
city having a city administrator form of
government.

A.C.A. § 14-42-115 (Cum. Supp. 1993).
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would be expressly sanctioned under § 14-42-115.2 The
express sanction was, however, removed by Act 476, thus
opening the door for application of § 14-48-110(a)(3).

In sum, it is my opinion that a volunteer firefighter Iis
prohibited under A.C.A. § 14-48-110(a)(3) (1987) from serving
on the city’s governing body under an administrator form of
government. A response to your second question is
unnecessary, in light of the above.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

Sinceyely,

it o ppnl

WINSTON BRYANT
Attorney General

WB:cyh

21t should perhaps be noted that the constitutionality
of § 14-42-115 was questioned by this office in Opinion
92-014, issued on March 3, 1992, based upon the separation of

powers doctrine. Ark. Const. art. 4, §§ 1 and 2. As noted
therein, however, application of this doctrine to local,
i.e., municipal offices, is uncertain. See also Op. Att’y

Gen. 91-415. As noted in another opinion (Op. Att’y Gen.
93-302), there 1is Jjudicial precedent 1in support of the
proposition that the constitutional separation of powers
applies only to state officers and offices.




