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Dear Senator Everett:

This is in response to your request for an opinion regarding
Act 1105 of 1993, the relevant portion of which is codified
at A.C.A. § 6~18-203(b)(2) (Repl. 1993). You state that a
Caucasian teacher has two children in the school district in
which she teaches, and that the ratio of Caucasian to black
children in this district is greater than in the district

where she lives. Her third child is not yet in school, and
she wishes to take this child to the district where she
teaches.

Your specific question is as follows:

Does taking a child who 1is not yet
enrolled in school constitute a
‘transfer’ under the second paragraph of
Paragraph (b) of Act 1105 ([A.C.A. §
6-18-203(b) (2))]7?

It is my opinion that the answer to this question is, in all
likelihood, "yes." Subsection (b) of § 6-18-203, as amended
by Act 1105 of 1993, states as follows:

(1) The children or wards of any person
who 1is a public school teacher in one
school district in this state, or is
employed full-time by an educational
cooperative, and is a resident of
another school district in this state
shall be entitled to be enrolled in and
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to attend school in either the district
in which the parent or guardian resides,
the district in which the parent or
guardian is a public school teacher, or
any district located in the county in
which the main office of the educational
cooperative is located.

(2) However, beginning with the 1993-94
school year, no student may transfer to
a nonresident district where the
percentage of enrollment for the
student’s race exceeds that percentage
in his resident district. Notwithstand-
ing the foregoing, however, those
students transferring to or attending a
nonresident district prior to July 1,
1993, who would qualify or have
qualified for such attendance pursuant
to this subsection may continue to
attend the school in the nonresident
district.

It was clear prior to the passage of Act 1105 of 1993 that
availing oneself of the statutorily created right to enroll a
child in the district where a parent teaches did not_result
in a "transfer" as contemplated by A.C.A. § 6-18-317.1 This
was the specific holding in Love V. Hill, 297 Ark. 96, 759

S.W.2d 550 (1988). It was contended in Hill that A.C.A. §
6-18-317 applied to prevent enrollment of the children in the
district where a parent taught. The court rejected that

argument, stating:

The making of a choice created by the
statute (A.C.A. § 6-18-203(b) (Supp.
1987)] does not result in a ‘transfer’
as contemplated by § 6-18-317 (Supp.
1987). The prohibition of subsection
317 is against ‘legal transfer,’ dealt
with generally in subsection 306 [see
now A.C.A. § 6-18-316 (Repl. 1993)],
which provides for petitioning to attend

lgection 6-18-317 prohibits local school districts from
granting "legal transfers" where either the resident or the
receiving district is or has been under a desegregation-
related court order, and the transfer would negatively affect
the racial balance of that district. A.C.A. § 6-18-317(a)
(Repl. 1993).
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school in a non-resident district,
requiring the approval of both the
sending and the receiving district.
(citation omitted.] The legislature did
not use the term ‘legal transfer’ in §
6-18-203(b) (Supp. 1987), but referred
to ‘enrolling’ in the district where the
parent teaches. There is no suggestion
in  this latter section that the
legislature intended this process to be
comparable to ‘legal transfer.’

297 Ark. at 100.

Act 1105 of 1993 must, in my opinion, be viewed in light of
this Jjudicial precedent. It is well-established that the
legislature is presumed in enacting a statute to have in mind
the judicial construction of former statutes on the subject;
and it will be assumed that the legislation was enacted in
light of this construction. Brown V. Davis, 226 Ark. 843,
294 S.W.2d 481 (1956); Trullinger V. Rosenblum, 125 F. Supp.
758 (D.C. Ark. 1955). The legislature’s use of the term
ntransfer" in Act 1105 (A.C.A. § 6-18-203(b)(2) (Repl. 1993))
thus gains particular significance in light of Hill, supra.

The court in Hill was persuaded by the fact that the
legislature did not wuse the ternm "legal transfer" in §

6-18-203(b), as the statute then existed, but referred
instead to "enrolling" in the district where the parent
teaches. In stark contrast to this former language in §

6-18-203(b), the legislature has now under Act 1105 for the
first time used the term "transfer" in the context of the
choice created under the statute for the children of
teachers. Although the former language of subsection (b)
regarding the entitlement to be "enrolled" where the parent
teaches was retained, I cannot conclude in light of Hill that
"enrollment" is sufficiently distinguished from "transfer"
under Act 1105 so as to authorize attendance under the facts
presented in your question. Act 1105 was obviously intended
to place a limitation wupon the choice <created by the
statute. While it might be contended that enrollment in the
first instance is distinguishable from a "transfer," this
interpretation does not, in my opinion, give sufficient
weight to the decisive analysis in Hill, and the presumption
that the legislature was aware of that case when it enacted
Act 1105.

The assertion that Act 1105 distinguishes between enrollment
and transfer is also belied by the second sentence of
subsection (b)(2), as added by Act 1105, which authorizes the
continued attendance of '"those students transferring to or
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attending a nonresident district prior to July 1, 1993, who
would qualify or have qualified for such attendance pursuant

to this subsection...." According to Hill, the statutory
right under the former § 6-18-203(b) to enroll where a parent
taught was distinguishable from a "transfer." 297 Ark. at

100. Yet this language in Act 1105 (subsection (b) (2) of §
6-18-203, second sentence) reflects the view that qualifying
for attendance, i.e., making the choice under § 6-18-203(b),
is indeed comparable to or accomplished through a transfer.

It is therefore my opinion that if faced with the question,
the Arkansas Supreme Court would in all likelihood conclude
that there is no distinction between enrollment and transfer
under Act 1105 of 1993 (A.C.A. § 6-18-203(b) (Repl. 1993)),
and that enrollment in a nonresident district is prohibited
where the percentage of enrollment for the <child’s race

.

exceeds that percentage in his or her resident district.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

Sincergly,
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WINSTON BRYANT
Attorney General
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