























Opinion No. 94-040





March 31, 1994





The Honorable Reid Holiman 


State Senator 


P.O. Box 146 


Lowell, AR  72745





Dear Senator Holiman:





This is in response to your request for an opinion on the following two questions regarding the Deferred Retirement Action Plan ("DROP") for police officers and fire fighters, passed in Acts 757 and 1004 of 1993:





     (1) Can a local police pension board pass


     a resolution requiring anyone electing the


     "DROP" plan to retire from the current


     plan after 20 years of service or at their


     first eligibility date and then require


     them to work an additional five years with


     a contract being executed stating that if


     they do not meet this contingency, that


     they will not be eligible for "DROP"


     benefits and will only receive back the


     money they paid in themselves during the


     "DROP" period?





     (2) Can a local fire department pension


     review board allow people to sign up for


     the "DROP" plan and later rescind this


     decision?  Would it be permissible to


     allow individuals who have elected to take


     advantage of the "DROP" plan to remain


     enrolled in the plan, but disallow any


     future employee to select the "DROP" plan


     after the date of the rescission of the


     board?





Your first question involves Act 757 of 1993, which is codified at A.C.A. 24-11-434 (Supp. 1993).  This provision establishes the "DROP" plan for police officers.  It provides, in pertinent part:





     (a) In lieu of terminating employment and


     accepting a service retirement pension


     pursuant to 24-11-401 et seq., any police


     officer who is a member of a policemen's


     pension and relief fund who has not less


     than twenty (20) years of credited service


     and who is eligible to receive a service


     retirement pension may elect to


     participate in the Arkansas Police


     Officers' Deferred Option Plan and defer


     the receipt of benefits in accordance with


     the provisions of this section, provided


     the local policemen's pension and relief


     fund board of trustees approves the


     participation in the plan.





                  *    *    *





     (c) The duration of participation in the


     Arkansas Police Officers' Deferred Option


     Plan for active police officers shall not


     exceed five (5) years.  At the conclusion


     of a member's participation in the


     Arkansas Police Officers' Deferred Option


     Plan, the member shall terminate


     employment with all participating


     municipalities as a police officer and


     shall start receiving the member's accrued


     monthly retirement benefit from the


     policemen's pension and relief fund.





     (d)When a member begins participation in


     the Arkansas Police Officers' Deferred


     Option Plan, the contribution of the


     police officer and the employer


     contribution shall continue to be paid.


     Municipal matching contributions for


     employees who elect the Arkansas Police


     Officers' Deferred Option Plan shall be


     credited equally to the policemen's


     pension and relief fund and to the


     Arkansas Police Officers' Deferred Option


     Plan.  The monthly retirement





     benefits that would have been payable had


     the member elected to cease employment and


     receive a service retirement shall be paid


     into the Arkansas Police Officers'


     Deferred Option Plan account.





These provisions would not, in my opinion, authorize a local police pension board to take the action proposed in your request.  Participation in the plan by a police officer appears to be an option for the officer when he has received at least 20 years of credited service and is eligible to receive a service retirement pension.  I do not think the provisions contemplate requiring officers to begin participating in the plan as soon as they receive 20 years of credited service and first become eligible for a service retirement pension. Certainly, there is no authority for requiring officers electing to participate in the plan to work an additional five years under a contract, or for returning to them only their contributions to the plan should they fail to complete the five years.  The legislation gives an officer the option to participate in the "DROP" plan for up to five years; it does not require him to do so, and there is no indication that anyone who participates in the plan for less than five years is not entitled to receive all the money in his or her "DROP" account.





Your second question concerns the "DROP" plan for fire fighters, passed by Act 1004 of 1993, and codified at A.C.A. 24-11-830 (Supp. 1993).  While subsection (a) of 24-11-830 does require the local firemen's pension and relief fund board of trustees' approval of a fire fighter's participation in the "DROP" plan in the first instance, I do not find any authority in the provision for rescission of that approval, once given. I do, however, think it would be permissible for the board of trustees to disallow any future employee to participate in the plan, on a case by case basis.





The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by Assistant Attorney General Catherine Templeton.





Sincerely, 





WINSTON BRYANT 


Attorney General
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