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March 31, 1994

Mr. Kent C. Jolliff, Director
Arkansas Motor Vehicle Commission
101 East Capitol, Suite 210

P. 0. Box 9851

Little Rock, AR 72203

Dear Mr. Jolliff:

This is in response to your request for an opinion on the
following question:

In order for the Arkansas Motor Vehicle . .
Commission to take action against a
manufacturer pursuant to A.C.A. §
23-112-308(a) (11) on the basis the
manufacturer failed to comply with
A.C.A. 23-112-403(I), must the dealer
give to the manufacturer the notice as
specified in A.C.A. § 4-72-205(a) rather
than the more general notice of the
proposed sale or transfer as referred to
in A.C.A. § 23-112-403(I)?

While the answer is not entirely clear from a review of the
Code sections in gquestion, 1t is my opinion that a
manufacturer in all 1likelihood is not relieved of the
requirements under § 23-112-403(I) (Supp. 1993) merely by
virtue of the fact that the dealer’s written notice of a
transfer or sale does not comply with § 4-72-205 (Repl.

1991). Thus, in response to your specific question, it is my
opinion that the Commission could, as a general matter, take
action against a manufacturer under A.C.A. s

23-112-308(a) (11) (Supp. 1993) notwithstanding the absence of
notice from the dealer in accordance with A.C.A. § 4-72-205.
The application of a penalty under § 23-112-308(a)(11) will,
of course, ultimately depend upon the particular facts in
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each case. For purposes of your question, however, it is
sufficient to note that the manufacturer may not, in nmy
opinion, rely upon the absence of such notice as

justification for its failure to comply with § 23-112-403(I).

Subsection (I) of § 23-112-403 states that it shall be
unlawful:

(n)jotwithstanding the terms of any
franchise agreement, to fail to give
effect or to attempt to prevent any sale
or transfer of a dealer, dealership, or
franchise or interest therein, or
management thereof, provided the
manufacturer or distributor has received
sixty (60) days’ written notice prior to
the transfer or sale, and unless the
transferee does not meet the criteria
generally applied by the manufacturer in
approving new motor vehicle dealers or
agree to be bound by all the terms and
conditions of the dealer agreement, and
the manufacturer so advises 1its dealer
within sixty (60) days of receipt of
said notice, or it 1is shown to the
commission after hearing that the result
of such sale or transfer will be
detrimental to the public or the
representation of the manufacturer or
distributor.

This provision 1is part of the Arkansas Motor Vehicle
Commission Act (Act 388 of 1975, as amended), which is
codified at A.C.A. § 23-112-101 et seg. (Repl. 1992 and Supp.
1993). Section 4-72-205(a), which 1is part of the Arkansas
Franchise Practices Act, states as follows:

It shall be a violation of this
subchapter for any franchisee to
transfer, assign, or sell a franchise or
interest therein to another person
unless the franchisee first notifies the
franchisor of that intention by written
notice, setting forth in the notice of
intent the prospective transferee’s
name, address, statement of financial
qualification, and business experience
during the previous five (5) years.

Section 23-112-403(I) applies specifically to the sale or
transfer of a motor vehicle dealer, dealership, franchise or
interest therein, or management thereof. It does not specify
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the form or the exact content of the reguired "sixty (60)
days’ written notice prior to the transfer or sale...."

Under general rules of statutory construction, this specific
statute governing the particular subject of sale or transfer
of a motor vehicle dealership or franchise will apply rather

than the general Arkansas Franchise Practices Act. See
generally Williams v. Pulaski Co. Elec. Comm., 249 Ark. 309,
459 S.W.2d 52 (1970). There 1is no evidence that the

legislature intended to impose the same notice requirement
under § 23-112-403(I) as set forth under § 4-72-205. I
cannot conclude that such a requirement must be implied,
particularly in 1light of the statutory construction rule
noted above.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

Sincerely,

s

WINSTON BRYANT
Attorney General

WB:cyh

1p  question may remain regarding a franchisee’s
obligation to comply, as a separate matter, with the notice
requirement in § 4-72-205 in order to avoid violation of the
Arkansas Franchise Practices Act. While the absence of such
notice would not, in my opinion, be dispositive under §
23-112-403(I), it might be contended that a franchisee must
still comply with § 4-72-205(a). The possibility of some
confusion in this area may suggest the need for legislative
clarification.



