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Dear Senator Scott:

This is in response to your request for an opinion on the
following question:

Can Ashley County (by quorum court
ordinance, action of the county judge,
action of the board of governors of the
proposed new county hospital, or
otherwise) enter into a binding long
term contract or agreement to accept
transfer of the cash assets and facility
of the existing hospital and to use such
assets and all earnings on such assets
exclusively for health care?

You state that the officials of the foundation which operates
a privately owned hospital in Ashley County have indicated
that if the county proceeds with a bond issue and builds a
county hospital, the foundation may be willing to transfer
the cash reserves of the existing hospital as well as the
existing facility to the county. If such a transfer is made,
however, the foundation officials would apparently like some
binding assurance that the funds so transferred, as well as
funds derived from any disposition of the existing facility
and any interest earned on such funds, would be used
exclusively for health care.

It is my opinion that such a transfer of the cash assets and
facility, with the proposed use limitation, may clearly be
accomplished as a general matter. With respect, however, to
the mechanism selected for effecting the transfer, this is a
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matter that must be referred to counsel for the foundation
and the county for a determination based upon all of the
particular facts and circumstances.

With regard to the existing hospital facility, the foundation
may wish to simply convey the property to the county with a
restrictive provision in the deed. It should perhaps also be
noted, however, that the county has specific statutory
authority to "contract concerning, or otherwise deal in ...
any land, buildings, improvements, or facilities of any and
every nature whatever that can be used for hospitals...."

A.C.A. § 14-265-103 (1987). The term "facilities" is defined
in A.C.A. § 14-265-101(f) (1987) to include "any real
property, personal property, or mixed property of any and
every kind that can be used or that will be used for or in

the operation of the hospital...." And this office has
previously determined that cash and other liquid assets are
included as "personal property" under this definition. See

Op. Att’y Gen. 94-007.

The county Jjudge’s statutory authority, as chief executive
officer, to accept gifts, grants, and donations of real or
personal property on behalf of the county may also be
relevant to your gquestion. See A.C.A. § 14-14-1102(b) (7).
This provision states in pertinent part that the county judge
"may apply for, enter into necessary contracts, receive, and
administer for and in behalf of the county, subject to such
appropriation controls that the gquorum court may elect to
adopt by ordinance, funds from ... private sources." Id.

While the county and the foundation may thus wish to explore
the possibility of simply contracting to effect the transfer,
it should perhaps also be noted that express trusts may be
created in real or personal property, with any governmental
subdivision (i.e., the county in this instance) named as the
beneficiary thereof. A.C.A. § 28-72-201 (1987). Under this
provision, so-called "public trusts" are authorized for the
purpose of aiding or furthering any proper county function.
The remaining provisions under this subchapter (A.C.A. §§
28-72~201 through =-207) should be referenced for further
guidance in the actual creation and acceptance of any
beneficial interest. See, e.g., A.C.A. § 28~72-202
(regarding the governing body’s acceptance of a beneficial
interest on behalf of a governmental subdivision of the
state, and endorsement of the beneficial interest on the
trust instrument with the trust instrument then constituting
a binding contract).

The public trust option may offer a viable alternative in
this particular instance. As noted above, however, the
foundation and the county must select the best method under
the circumstances for making the transfer.
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The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker.

Sincerely,

Juh

WINSTON BRYANT
Attorney General
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