Opinion No. 93‑367
December 3, 1993

The Honorable Jerry Bookout

State Senator

P.O. Box 415

Jonesboro, AR  72401

Dear Senator Bookout:

This is in response to your request for an opinion regarding whether county assessors are permitted to testify as expert witnesses in condemnation cases.

I am aware of no law prohibiting this practice, and my research has disclosed several condemnation cases in which a county assessor testified.  See Arkansas State Highway Comm. v. Johns, 236 Ark. 585, 367 S.W.2d 436 (1963); Union County v. Richardson, 225 Ark. 997, 287 S.W.2d 1 (1956); and Washington County v. Day, 196 Ark. 147, 116 S.W.2d 1051 (1938).  Thus, it is my opinion that the determination of whether a county assessor should be permitted to testify as an expert witness in a condemnation case should be made on a case by case basis, in accordance with the general rules governing expert testimony.  See Arkansas Rules of Evidence 701 through 706.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by Assistant Attorney General Catherine Templeton.

Sincerely,

WINSTON BRYANT

Attorney General
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