
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 91-070 
 
 
March 26, 1991 
 
 
The Honorable Neely Cassady 
State Senator 
P.O. Box 1810 
Nashville, Arkansas 71852 
 
Dear Senator Cassady: 
 
This is in response to your request for an opinion on two questions 
concerning the Arkansas Freedom of Information Act, (FOIA) 
codified at A.C.A. §25-19-101 et seq.  Specifically, your 
questions are as follows: 
 

Can a school board meet in executive session to discuss 
'blanket' hirings of certified personnel, or is the 
executive session ONLY for consideration of individual 
cases?  If they go into executive session to consider 
a personnel matter, must they name the person or 
position in the motion for executive session? 

 
In response to your first question, it is my opinion that 
executive sessions may be held only to discuss personnel matters 
concerning individual employees.  See Opinion No. 87-080, a copy 
of which is enclosed, and Commercial Printing Company v. Rush, 
261 Ark. 468, 549 S.W.2d 790 (1977).  The executive session must 
revolve around a specific individual or individuals.  See also 
Watkins, The Arkansas Freedom of Information Act (1988) at 160. 
 Thus, executive sessions may not be held to discuss "blanket" 
hirings of certified personnel. 
 
In response to your second question, we can find no state law 
requirement that a local school board identify, in its 
motion for executive session, the name or position of the 
individual to be considered.  The school board's own rules of 
internal procedure, however, should be consulted.  See 
generally, Yandell v. Havana Board of Education, 266 Ark. 434, 
585 S.W.2d 927 (1979). 
 
We should note, however, that the FOIA requires the governing 
body to reconvene in public session to vote publicly on any 
resolution, ordinance, rule, contract, regulation, or motion 
considered or arrived at in the executive session.  A.C.A. 
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§25-19-106 (c)(4).  The legality of any measure adopted depends 
upon this public vote.  In my opinion, at this point in the 
proceedings, but not necessarily at its motion to go into 
executive session, the public body must disclose the person 
and/or position discussed in the executive session.  This 
requirement appears necessary in order to give the public a full 
and complete understanding of what action was taken in the 
executive session. 
 
The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
Assistant Attorney General Elana L. Cunningham. 
 
Sincerely, 
 
 
WINSTON BRYANT 
Attorney General 
 
WB:arb 


