
Opinion No. 2016-085 

September 19, 2016 

STATE OF ARKANSAS 
ATTORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 
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Monticello, AR 71655 

Dear Ms. Ryburn: 

This is in response to your request for an opinion concerning the computation of 
signatures required for removal of a municipal officer pursuant to Ark. Code Ann. 
§ 14-42-l 19(b)(l)(A) and -119(b)(2). In this regard, you have posed the following 
questions: 

Question 1: Since the 25% requirement provided by Ark. Code 
Ann. § 14-42-l 19(b)(l)(A) exceeds the 15% requirement provided 
by the Arkansas Constitution, 1s the 25% requirement 
unconstitutional? 

Question 2: If the people present a petition to the county clerk with 
a number of signatures equal to 15% of the total votes cast for the 
office of mayor at the last preceding general election, must the 
county clerk deem the petition sufficient and certify it to the county 
board of election commissioners as provided by Ark. Code Ann. § 
14-42-119(b)(2)? 
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RESPONSE 

These questions appear to assume that petitions filed pursuant to Ark. Code Ann. § 
14-42-119 are governed by Ark. Const. art. 5, § 1. 1 In my opinion, that 
assumption is misplaced. I believe it is clear that art. 5, § 1 does not apply to the 
procedures under section 14-42-119 for removing a municipal officer. It is 
therefore my opinion in response to your first question that the 25% petition 
requirement under this statute is not unconstitutional. It necessarily follows that 
the answer to your second question, in my opinion, is "no." A petition containing 
signatures of 15% of the votes cast in the last mayoral election does not satisfy 
section 14-42-l 19's 25% petition requirement. 

DISCUSSION 

Question 1: Since the 25% requirement provided by Ark. Code Ann. § 14-42-
119(b)(l)(A) exceeds the 15% requirement provided by the Arkansas 
Constitution, is the 25% requirement unconstitutional? 

Under section 14-42-119, "[a] person who holds an elected office in a 
municipality for a term of four ( 4) years in a mayor-council form of govemment"2 

is subject to removal following the acquisition of a petition signed by 25 percent 
of qualified electors.3 This statute establishe specific procedures regarding 
removing certain elected municipal officials.4 This statute is clearly a permi sible 
exercise of power by the General Assembly, given the nature of our Constitution. 

1 Article 5, section 1 authorizes city voters to initiate local measures by petition of 15% of the 
vote in the last mayoral election. Ark. Const. art. 5, § 1 (Supp. 2015) (under Local for 
Municipalities and Counties). 

2 Ark. Code Ann.§ 14-42-119(a) (Repl. 2013). 

3 Id. at § 14-42- l 19(b )(1 )(A). 

4 This statute is a permissible exercise of the General Assembly's constitutional authority to 
"provide, by general laws, for the organization of cities ... and incorporated towns." Ark. Const. 
art 12, §3. To be clear, however, the statute only applies to the removal of elected municipal 
officers in a city with the mayor-council form of government. See also Ark. Code Ann. § § 14-4 7-
112 and 14-48-114 (Rep!. 2013) (regarding removal of municipal officers in cities with the city 
manager and city administrator forms of government, respectively). The removal of state officers 
is governed by the Arkansas Constitution. See Speer v. Wood, 128 Ark. 183, 193 S.W. 785 
( 191 7). The Arkansas Constitution has provided the exclusive methods for the removal of state 
officers, and the General Assembly consequently cannot enact legislation regarding the same. Id. 
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Your reference to the 15% requirement under the Constitution presumably refers 
to Ark. Const. art. 5, § 1 and the authority thereunder for city voters to initiate 
local measures. 5 Your question suggests an assumption that art. 5, § 1 applies to 
the signature requirement under section 14-42-119. That assumption is 
unwarranted, in my opinion. 

Article 5, section 1 reserves to the people the "power to propose legislative 
measures, laws and amendments to the Constitution. "6 It further specifically 
reserves these powers to the legal voters of municipalities and counties regarding 
"all local, special and municipal legislation of every character in and for their 
respective municipalities and counties."7 

But a section 14-42-119 recall election does not enact "legislation." The Arkansas 
Supreme Court has confronted similar questions with regard to local option 
elections. 8 In the face of such questions, the Court has consistently held that 
"Amendment 7 [now codified at Ark. Const. art. 5, § l] has no application to local 
option petitions, which are governed by statute. "9 The Court has reasoned that 
elections held under the local option statutes merely execute these prescribed 
statutory schemes, and therefore do not enact new legislation that would fall under 
art. 5, § l's purview. The analysis was succinctly stated in one of the earlier 
cases: 

Amendment No. 7 to the Constitution has no application. This is not 
an initiated act as provided for in that amendment. It is merely a 
submission to the legal voters of the county on the question of the 
sale of liquor, and is more in the nature of a referendum than an 

5 See note I, supra. 

6 Ark. Const. art. 5, § 1 (under Initiative and Referendum). 

7 Id. (under Local for Municipalities and Counties) (emphasis added). A "measure" encompasses 
"any bill, law, resolution, ordinance, charter, constitutional amendment or legislative proposal or 
enactment of any character," and must not contravene the Constitution or general state laws. Id. 
(under General Provisions). 

8 See, e.g., McFerrin v. Knight, 265 Ark. 658, 580 S.W.2d 463 (1979); Brown v. Davis, 226 Ark. 
843, 294 S.W.2d 481 (1956); Winfrey v. Smith, 209 Ark. 63, 189 S.W.2d 615 (1945); Mondier v. 
Medlock et al, 207 Ark. 790, 182 S.W.2d 869 (1944); Johnston v. Bramlett, 193 Ark. 71, 97 
S.W.2d 631 (1936). 

9 McFerrin, 265 Ark. at 660, 580 S.W.2d at 464 (internal citation omitted). 
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initiative petition. The law requires that the county court, when a 
petition containing 35 per cent of the legal voters is signed and filed, 
make an order for an election for the purpose of taking the sense of 
the legal voters of the county who are qualified to vote at elections 
of county officers. 

* * * 

While the Legislature cannot delegate the power to make a law, it 
can make a law to delegate the power to determine certain facts. We 
are of opinion that in Act No. 108 [the act providing for local option] 
the Legislature did not delegate the power to make a law and did not 
intend to do so, but that it made a law and delegated the power to the 
people of the county to ascertain certain facts upon which the law 
makes its action depend. There is no conflict between this law and 
the Constitution. This is not an election provided for by the 
Constitution, and the provisions of the Constitution cited have no 
application. 10 

Akin to the local-option-election statutes, section 14-42-119 does not involve the 
enactment of legislation. Section 14-42-119 is complete in and of itself in 
establishing the procedure for removing certain elected municipal officials. The 
steps taken in accordance with this established procedure are the comprehensive 
means of removing these certain elected municipal officials. The qualified voters, 
therefore, are merely acting pursuant to the established statutory scheme. 

In sum, the city's qualified electors are not proposing any legislation when they 
petition for a recall election pursuant to section 14-42-119. As such, the recall 
election is not an election provided for by Ark. Const. art. 5, § 1. Therefore, it is 
my opinion, with respect to your question, that the 25% requirement under section 
14-42-119 is not unconstitutional. 

Question 2: If the people present a petition to the county clerk with a number 
of signatures equal to 15% of the total votes cast for the office of mayor at the 
last preceding general election, must the county clerk deem the petition 
sufficient and certify it to the county board of election commissioners as 
provided by Ark. Code Ann.§ 14-42-119(b)(2)? 

10 Johnston, 193 Ark. at 74-75, 97 S.W.2d at 632 (internal citations omitted). 



Ms. Sonya Ryburn, Chairperson 
Drew County Election Commission 
Opinion No. 2016-085 
Page 5 

The answer to this question is "no" because, as explained above, the 15% petition 
requirement under Ark. Const. art. 5, § 1 does not apply to petitions filed under 
section 14-42-119. This recall statute requires a petition signed by 25% of the 
electors who are qualified to vote for the incumbent' s successor. 11 

Sincerely, 

-====~/# 
LESLIE RUTLloC 
Attorney General 

11 Ark. Code Ann.§ 14-42-l 19(b)(l)(A). 


