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Dear Dr. Smith: 

You have requested my opm10n on the following questions concerning the 
Prescription Drug Monitoring Program (PDMP) Act, which is codified at Ark. 
Code Ann.§§ 20-7-601 through -614 (Repl. 2014): 

1. Can an insurance company have access to information that would 
verify if providers are in their networks and registered users of 
the PDMP? 

2. Can the Department [of Health] provide prescriber information to 
public or private entities for statistical, research, or educational 
purposes? 

RESPONSE 

These questions cannot be answered with a simple "yes" or "no." The answers 
must instead be conditional. The answer to your first question depends upon 
whether the information that would provide verification regarding dispensers 1 is 

1 The word "providers" in your question presumably refers to "dispensers" who are required 
under the act to submit to the Arkansas Department of Health certain information regarding each 
controlled substance dispensed. See Ark. Code Ann.§§ 20-7-603(3) (defining "dispenser") and 
20-7-604(b ), ( c ). 
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part of the controlled substances database created under the PDMP Act. The 
answer to your second question depends upon whether the prescriber information 
could be used to identify individual patients or persons who received prescriptions 
from dispensers. 

DISCUSSION 

Question 1: Can an insurance company have access to information that would 
verify if providers are in their networks and registered users of the PDMP? 

The controlled substances database created under the PDMP Act, and all 
information and records maintained as part of the database, are "privileged and 
confidential" and exempt from disclosure under the Arkansas Freedom of 
Information Act: 

(a) Prescription information submitted to the Department of Health 
under this subchapter is confidential and not subject to the Freedom 
of Information Act of 1967, § 25-19-101 et seq. 

(b )( 1) The controlled substances database created in this subchapter 
and all information contained in the controlled substances database 
and any records maintained by the Department of Health or by an 
entity contracting with the Department of Health that is submitted to, 
maintained, or stored as a part of the controlled substances database 
is privileged and confidential, is not a public record, and is not 
subject to subpoena or discovery in a civil proceeding.2 

This statute clearly calls for the nondisclosure of information contained in the 
controlled substances database and records maintained by the Department of 
Health "that [are] submitted to, maintained, or stored" as part of the database. In 
stating that the database "is not a public record," the statute expresses the 
legislature's intention that the database be closed to the public. Indeed, the statute 
further specifies who may have access to information in the database.3 

2 Ark. Code Ann.§ 20-7-606 (emphasis added). 

3 Id. at§ 20-7-606(b)(2). The list includes law enforcement, regulatory bodies, the Department of 
Human Services, and the Arkansas State Police under certain specified circumstances. Id. See 
also Ark. Code Ann. § 20-7-607(b) (further addressing the release of PDMP information). 
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The Arkansas Freedom of Information Act (FOIA) incorporates this nondisclosure 
provision by stating that all public records are open to public inspection "[ e ]xcept 
as otherwise specifically provided by this section or by laws specifically enacted 
to provide otherwise."4 Consequently, the custodian of the database does not have 
discretion to disclose information and records that are part of the database. 5 

It is therefore my opinion that the answer to the above question depends upon 
whether the information that would provide verification with regard to dispensers 
is part of the controlled substances database created under the PDMP Act. If the 
information is part of the database, then the answer to your question is "no." 

Question 2: Can the Department [of Health} provide prescriber information to 
public or private entities for statistical, research, or educational purposes? 

The answer to this question depends upon whether the prescriber information 
"could be used to identify individual patients or persons who received 
prescriptions from dispensers": 

The department may provide information to public or private entities 
for statistical, research, or educational purposes after encrypting or 
removing the patient's name, street name and number, patient 
identification number, month and day of birth, and prescriber 
information that could be used to identifY individual patients or 
persons who received prescriptions from dispensers, or both.6 

4 Ark. Code Ann.§ 25-19-lOS(a)(l)(Supp. 2015). 

5 Cf John J. Watkins & Richard J. Peltz, THE ARKANSAS FREEDOM OF INFORMATION ACT 112 
(Arkansas Law Press, 5th ed., 2009) (noting that the custodian does not have discretion to 
disclose records that are exempt from disclosure under the FOIA, unless the exemption confers 
discretion). 

6 Ark. Code Ann . § 20-7-607(d) (emphasis added). 
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The answer to your question is therefore "no" if the prescriber information could 
be used to identify patients or those who received prescriptions.7 

Sincerely, 

~~ 
Attorney General 

7 The particular concern with protecting patient information is also reflected in the requirement 
that the Department "establish and enforce policies and procedures to ensure that the privacy and 
confidentiality of patients are maintained .... " Ark. Code Ann. § 20-7-606(d). 


