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The Honorable Micah S. Neal 
State Representative 
800 Fairway Circle 
Springdale, AR 72764-1032 

Dear Representative Neal: 

STATE OF ARKANSAS 
ATTORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 

I am writing in response to your request for an opinion on whether Ark. Code 
Ann. § 26-26-1119( a)(2)(B)(i), or any other Arkansas law, precludes an Arkansas 
property owner who claims a homestead property tax credit in another state from 
claiming a homestead property tax credit in a county within Arkansas during the 
same calendar year. 

Your specific questions in this regard are as follows: 

1. Whether Arkansas law precludes an Arkansas property owner 
who claims a homestead property tax credit in another state from 
claiming a homestead property tax credit in a county within 
Arkansas during the same calendar year? 

2. If the answer to Question 1 is "yes," whether the county assessor 
is tasked under Ark. Code Ann. § 26-26-1ll8(b) with checking 
outside of the State of Arkansas for other homestead property tax 
credits claimed in the same calendar year by an Arkansas 
property owner who has applied for a homestead property tax 
credit within the assessor's county? 

RESPONSE 

In my opinion, the answer to your first question is "no," but it should be noted that 
a property owner who claims both the homestead property tax credit provided 
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under Arkansas law, and a similar credit provided under the laws of another state 
that is available only with respect to the property owner's principal place of 
residence, will necessarily be out of compliance with one or both states' principal­
residence condition. Because, in my opinion, the answer to the first question is 
"no," the condition of the second question is not met. 

DISCUSSION 

Question 1: Whether Arkansas law precludes an Arkansas property owner who 
claims a homestead property tax credit in another state from claiming a 
homestead property tax credit in a county within Arkansas during the same 
calendar year? 

Amendment 79 to the Arkansas Constitution requires the General Assembly to 
"provide by law for an annual state credit against ad valorem property tax on a 
homestead .... " 1 The implementing le~islation currently provides for an annual 
homestead property tax credit of $3 5 0. 

The implementing legislation also provides that "[n]o property owner shall claim 
more than one (1) homestead property tax credit for each year. "3 

The answer to your question thus depends on the meaning of the term "homestead 
property tax credit" as used in the implementing legislation. If the term includes a 
credit against property taxes levied under the laws of another state, then Arkansas 
law clearly precludes claiming both such a credit and the homestead property tax 
credit provided under Arkansas law. 

In my opinion, however, the term "homestead property tax credit" does not 
include a property tax credit claimed under the laws of another state. I reach this 
conclusion because the implementing legislation indirectly indicates in several 
ways that the term describes only the credit available under Arkansas law. 

First, the implementing legislation sets forth consequences that arise from 
claiming more than one homestead property tax credit.4 The consequences differ, 

1 Ark. Const. amend. 79, § 3. 

2 Ark. Code Ann. § 26-26-l l l 8(a)(l )(A) (Supp. 2015). 

3 Ark. Code Ann. § 26-26-l l 19(a)(l) (Repl. 2012). 
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depending on whether the "unlawfully claimed" credit relates to land in the "same 
county" as the one in which the credit is "lawfully claimed," or relates to land in 
"a county other than the county" in which the credit is lawfully claimed. 5 In the 
latter case, the property owner "shall pay the entire amount of the unlawfully 
claimed homestead property tax credit and the penalty at the time of payment.. .. "6 

But there can be no assurance that another state's laws impose any penalty on a 
person who "unlawfully claims" a property tax credit under those laws. In the 
absence of such a penalty, the implementing legislation's reference to one is 
without meaning. This is a good indication the legislature was speaking only about 
another county in Arkansas. 

The implementing legislation also provides that penalties collected thereunder 
"shall be remitted to the county treasurer to be credited to the county general fund" 
and that tax credits repaid thereunder "shall be remitted to the Treasurer of State 
for deposit into the Property Tax Relief Trust Fund .... "7 If the term "homestead 
property tax credit" is taken to include a credit claimed under the laws of another 
state, the implementing legislation's deposit requirements must be interpreted as 
this state's attempt to require deposit in this state of amounts due under, and surely 
payable to, governmental bodies in another state. Such an interpretation would not, 
in my opinion, be reasonable or practicable. It is far more likely the legislature was 
speaking specifically about Arkansas only. 

Finally, the phrase "county other than the county" where the credit is properly 
claimed cannot reasonably be interpreted to refer to all out-of-state entities that 
may levy property taxes and allow credits similar to the Arkansas homestead 
property tax credit. Louisiana, for instance, is divided into parishes, not counties. 
Additionally, it is entirely possible that out-of-state property taxes may be levied 
by the state itself or by a local entity, like a municipality, that is not a county or 
analogous to a county. The implementing legislation's provisions setting forth 
consequences of claiming more than one homestead property tax credit would not 
reach credits granted by other states themselves, or by parishes or municipalities 
within such states. There is no rational reason to believe the General Assembly 

4 Ark. Code Ann. § 26-26-1ll9(a)(2), (b)(3). 

5 Ark. Code Ann . § 26-26-l l l 9(a)(2)(B)(ii), (i), (b)(3)(B), (b)(3)(A). 

6 Ark. Code Ann. § 26-26-1l19(a)(2)(B)(i), (b )(3)(A). 

7 Ark. Code Ann . § 26-26-l l 19(c)(2), (d)(2). 
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meant to address out-of-state tax credits and at the same time leave gaping holes in 
the provisions addressing consequences of failure to comply with Arkansas law. 

In my opinion, then, the term "homestead property tax credit," as used in the 
implementing legislation, refers only to the credit of that name established under 
Arkansas law. It follows that Arkansas law does not necessarily preclude a 
property owner from claiming what may be called a "homestead p·roperty tax 
credit" under the laws of another state, while also claiming the Arkansas credit, 
and the answer to your question, in my opinion, is "no." 

You should note, however, that my opinion does not mean that a property owner 
may lawfully claim both the Arkansas credit and a similar out-of-state credit in 
every instance. Instead, his claim of both credits may be evidence that he is 
improperly claiming at least one of the credits. 

Amendment 79 does not expressly define "homestead," but it refers repeatedly to 
a "homestead used as the taxpayer's principal place of residence .... "8 In the 
implementing legislation, "homestead" is defined as "the dwelling of a person that 
is used as his or her principal place of residence .... "9 Thus a person may claim the 
Arkansas credit only with respect to a principal place of residence. 

The word "principal" means "chief; primary; most important."10 Clearly, only one 
residence can be a person's "primary" or "most important" residence. If the other 
state's credit is also available only with respect to a principal place of residence, 
then a property owner's claim of both credits will necessarily involve his 
misrepresentation to at least one of the states with respect to the location of his 
principal place of residence. If his principal place of residence is located in the 
other state, then his claim of the Arkansas credit is unlawful because the Arkansas 
credit may not be claimed except with respect to the principal place of residence. 
If his principal residence is located in Arkansas, then his claim of an out-of-state 
credit that is also available only with respect to the principal place of residence 11 is 

8 Ark. Const. amend. 79, §§ l(a), l(c)(I), l(d)(l)(A), l(d)(l)(B), l(d)(l)(C). 

9 Ark. Code Ann. § 26-26-l 122(a)(l)(A) (Rep!. 2012). 

io BLACK'S LAW DICTIONARY 1384 (10th ed. 2014). 

11 It is at least possible, of course, that another state could provide a credit called a "homestead property tax 
credit" without limiting it to principal residences. In such a case, a property owner who owned a principal 
residence in Arkansas and, say, a vacation home in the other state, could lawfully claim both credits. 
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unlawful. Determining which credit is properly claimed will involve determining 
the location of the property owner's principal residence. This question is one of 
fact. 

Question 2: If the answer to Question 1 is 'yes," whether the county assessor is 
tasked under Ark. Code Ann.§ 26-26-JJJB(b) with checking outside of the State 
of Arkansas for other homestead property tax credits claimed in the same 
calendar year by an Arkansas property owner who has applied for a. homestead 
property tax credit within the assessor's county? 

Because, in my opinion, the answer to your first question is "no," the condition to 
this question is not met. 

Sincerely, 

~u~~~ 
Attorney General 


