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October 4, 2016 

The Honorable James Ratliff 
State Representative 
P. 0. Box 791 
Imboden, AR 72434-0791 

Dear Representative Ratliff: 

STATE OF ARKANSAS 
ATTORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 

This is in response to your request for an opinion on the following questions: 

1. May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to employees of the county? 

2. May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to county officials of the county? 

3. May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to employees of the county based on longevity? 

4. May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to county officials of the county based on longevity? 

5. May the quorum court appropriate themselves a bonus or lump­
sum payment? 

6. Would an appropriation of a bonus or lump-sum payment by a 
quorum court for the justices of the peace violate Amendment 
55? Ark. Code Ann. § 14-14-1205? 

7. If the answer to question #4 above is in the affirmative, wouldn't 
an ordinance adopting a policy and/or appropriation ordinance to 
provide for longevity pay for county officials need to take into 
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account Ark. Code Ann. § 14-14-1203(d), which limits the 
timing for reduction of a county officials' salary? Would it be 
advisable for an ordinance adopting a policy and/or appropriation 
ordinance to provide for longevity pay for county officials to take 
into account Ark. Code Ann. § 14-14-1203(d)? 

RESPONSE 

In my opinion, the answer to each of your first four questions is "yes" and the 
answer to your fifth question is "no." It is my opinion in response to your fifth 
and sixth questions that the appropriation of a bonus or lump-sum payment for 
justices of the peace in addition to the authorized per diem would be contrary to 
Ark. Code Ann.§ 14-14-1205. The answer to each part of your seventh question 
is "yes," in my opinion. 

DISCUSSION 

I will group your questions together by subject matter because the applicable 
analysis and conclusions to the questions, as grouped below, are essentially the 
same. 

Question 1: May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to employees of the county? 

Question 3: May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to employees of the county based on longevity? 

State law vests quorum courts with broad authority to determine the compensation 
of county employees. This authority is found in at least four provisions. First, 
Amendment 55 to the Arkansas Constitution states that "the Quorum Court shall 
have the power to . . . fix the number and compensation of deputies and county 
employees[.]" 1 

The quorum court's authority concerning county employee compensation is also 
reflected in the statutory enumeration of county powers, as follows: 

1 Ark. Const. amend. 55, § 4. 
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As provided by Arkansas Constitution, Amendment 55, Section 1, 
Part (a), a county government, acting through its county quorum 
court, may exercise local legislative authority not expressly 
prohibited by the Arkansas Constitution or by law for the affairs of 
the county. 

These powers include, but are not limited to, the power to: 

* * * 

Fix the number and compensation of deputies and county 
employees[.]2 

Another provision of the county government code similarly states: 

COMPENSATION. The quorum court of each county shall fix by 
ordinance the number and compensation of all county employees, 
including a bonus or lump-sum payment. 3 

Finally, the county government code states: 

Appropriation Required. All compensation, including salary, hourly 
compensation, expense allowances, training expenses, and other 
remunerations, allowed to any county officer, district officer, county 
officer-elect, district officer-elect, or employee is made only on 
specific appropriation by the quorum court of the county.4 

These four citations make clear that the quorum court is the entity authorized to 
establish the compensation of county employees. The last citation-Ark. Code 
Ann. § 14-14-1203(a)-also reflects the General Assembly's expansive view of 
the term "compensation." 

2 Ark. Code Ann.§ 14-14-80l(a), (b)(6) (Repl. 2013). 

3 Ark. Code Ann.§ 14-14-1206(a) (Repl. 2013) (emphasis added). 

4 Ark. Code Ann.§ 14-14-1203(a) (Supp. 2015). 



The Honorable James Ratliff 
State Representative 
Opinion No. 2016-072 
Page 4 

With regard, moreover, to "a bonus or lump-sum payment," the above-emphasized 
Ark. Code Ann. § 14-14-1206(a) plainly shows that these particular payments are 
permissible "compensation." The answer to your first question is therefore clearly 
"yes." The quorum court may appropriate a bonus or lump-sum payment to 
county employees. 

It is my further opinion, in response to your third question, that the appropriation 
of a bonus or lump-sum payment to county employees based on longevity (i.e., the 
number of years of service) would be permissible. I believe this conclusion 
follows from the expansive view of "compensation" reflected by Ark. Code Ann. 
§ 14-14-1203(a), coupled with the absence of any prohibition in either the 
constitution or statutes against longevity pay for county employees.5 

Question 2: May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to county officials of the county? 

Question 4: May the quorum court appropriate a bonus or lump-sum payment 
to county officials of the county based on longevity? 

Under Amendment 55, "[c]ompensation of each county officer" is to be "fixed by 
the Quorum Court within a minimum and maximum to be determined by law."6 

That is, the General Assembly is to establish a range within which county officers' 
compensation must fall; and the quorum court will set the county officers ' 
compensation within that range. 

This compensation scheme with respect to county officers is further reflected in 
the county government code: 

As provided by Arkansas Constitution Amendment 55, 1, Part (a), a 
county government, acting through its county quorum court, may 
exercise local legislative authority not expressly prohibited by the 
Arkansas Constitution or by law for the affairs of the county. 

5 It should be emphasized that the payment of a bonus or lump sum as part of a county 
employee's compensation must be authorized by specific appropriation. Id. Specific 
appropriations may be enacted through the adoption of an annual budget. Ark. Code Ann. § 14-
14-907( a)(J )(B) (Repl. 2013). 

6 Ark. Const. amend. 55, § 5. 
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These powers include, but are not limited to, the power to: 

* * * 

Fix the compensation of each county officer within a minimum and 
maximum to be determined by law[.]7 

The "minimums and maximums" for county officers are found in Ark. Code Ann. 
§ 14-14-1204. This statute establishes "minimum and maximum salaries per 
annum."8 It provides that the quorum court "shall fix by ordinance the annual 
salaries of the following county officers" within the stated ranges, 9 and it further 
specifies that the annual salary shall be compensation for all services performed. 10 

It is thus clear that an elected county officer cannot receive compensation above 
the maximum annual salary applicable to his position. In my opinion, the "annual 
salary" might include a bonus or lump-sum payment, including such a payment 
based on longevity. There is no general proscription against additional 
compensation for elected county officials, such as that pertaining to members of 
the quorum court (discussed below). But I believe the payment would need to be 
part of the fixed "annual salary," that is, the salary that is fixed by ordinance 
pursuant to section 14-14-1204. As noted above, the officer's fixed salary is in 
compensation for all services. This indicates that the fixed salary must include all 
compensation. And of course, as also noted above, the annual maximum cannot 
be exceeded. 

7 Ark. Code Ann. § 14-14-801 (a), (b )(7). 

8 E.g., Ark. Code Ann.§ 14-14-1204(c)(2) (Repl. 2013) (regarding the "minimum and maximum 
salaries per annum of the county judge .... "). 

9 Id. at § 14-14-1204(a). The officers covered are the county judge, sheriff and ex officio 
collector of taxes, circuit clerk, county clerk (where established), assessor, coroner, and 
surveyor). Id. 

10 E.g. , § 14-14-1204(c)(l) ("The annual salary of a county judge shall be in compensation for his 
or her services as the executive and administrator for the county, as judge of the county court, as 
judge of the court of common pleas, where established, as presiding officer of the quorum court, 
and for all other services performed as provided by the Arkansas Constitution, by law, or by 
county ordinance."). 
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Question 5: May the quorum court appropriate themselves a bonus or lump­
sum payment? 

Question 6: Would an appropriation of a bonus or lump-sum payment by a 
quorum court for the justices of the peace violate Amendment 55? Ark. Code 
Ann.§ 14-14-1205? 

Arkansas Code Annotated § 14-14-1205 specifically limits compensation and 
expenses to be provided quorum court members to that provided by subchapter 12 
of chapter 14 of Arkansas Code title 14: 

A justice of the peace shall not receive compensation as a county 
employee or deputy, nor shall any justice receive compensation or 
expenses from funds appropriated by the quorum court for any 
services performed within the county, other than as provided by this 
subchapter. 11 

Subchapter 12 authorizes "per diem compensation" for members of the quorum 
court. 12 This compensation is defined as "a per calendar day allowance, exclusive 
of allowable expenses, which shall be paid to a justice for attending meetings of 
the county quorum court." 13 Subchapter 12 also authorizes health insurance 
coverage for quorum court members. 14 

The authorization of health insurance benefits was enacted by the General 
Assembly in the wake of the Arkansas Supreme Court's invalidation of a county 

11 Ark. Code Ann.§ 14-14-1205(c) (Repl. 2013) (emphasis added). 

12 Ark. Code Ann. § 14-14-1205(a). This is consistent with Amendment 55, which states that 
"[p]er diem compensation for members of the Quorum Court shall be fixed by law." Ark. Const. 
amend. 55, § 5. 

13 Id. at§ 14-14-1205(a)(2)(A). The per diem is currently fixed at not less than $125 for each 
regular meeting, with the amount not to exceed a certain stated amount per calendar year, 
depending upon the population of the county. Id. at§ 14-14-1205(a)(l). 

14 Id. at § 14-14-1205(a)(3) (authorizing counties to "provide medical insurance coverage for 
members of the quorum court."). 
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ordinance that provided such benefits for quorum court members. 15 Citing section 
14-14-120 5, the Court held that the ordinance "and ones like it" are contrary to the 
state law restriction on quorum court members' compensation and expenses. 16 

There is no provision in subchapter 12 allowing or providing for the payment of a 
bonus or lump-sum amount to quorum members in addition to the per diem 
compensation authorized by section 14-14-1205. I must therefore conclude, in 
light of the above statutory limitation and case law, that the appropriation of such 
a payment in addition to the authorized per diem is prohibited. 

Question 7: I/the answer to question #4 above is in the affirmative, wouldn't an 
ordinance adopting a policy and/or appropriation ordinance to provide for 
longevity pay for county officials need to take into account Ark. Code Ann. § 14-
14-1203 ( d), which limits the timing for reduction of a county officials' salary? 
Would it be advisable for an ordinance adopting a policy and/or appropriation 
ordinance to provide for longevity pay for county officials to take into account 
Ark. Code Ann.§ 14-14-1203(d)? 

Amendment 55 states that county officers' compensation "may not be decreased 
during a current term[.]" 17 Arkansas Code Annotated § 14-14-1203 similarly 
provides in relevant part that "[a ]ny decrease in the annual salary or compensation 
of a county officer shall not become effective until January 1 following a general 
election held after the decrease has been fixed by the quorum court of the 
county." 18 

The answer to each part of the above question is therefore "yes." Consideration 
would need to be given to the timing of the inclusion of a longevity payment in a 
county officer's salary, in light of this prohibition against decreasing a county 
officer's salary or compensation during a current term. For example, inclusion of 
the longevity payment in the salary of an incoming office-holder would 
presumably be a salary decrease if the current salary included a longevity payment 

15 Massongill v. County of Scott, 329 Ark. 98, 947 S.W.2d 749 (1997). 

16 329 Ark. at 107, 947 S.W.2d at 753. 

17 Ark. Const. amend. 55, § 5. 

18 Ark. Code Ann.§ 14-14-1203(d). 
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for a previous office holder with a longer period of service. The new longevity 
payment could not be effective in that case until after the next general election. 

Sincerely, 

~:u:~ 
Attorney General 


