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Dear Representative Cozart: 

This is in response to your request for my opinion regarding Ark. Code Ann. § 24-
10-506, which addresses the purchase of credited service by active members of the 
Arkansas Local Police and Fire Retirement System (LOPFI). 

As background for your specific questions, you refer to a law enforcement officer 
who "was given purchase amounts to buy the service credit in 2010 per Ark. Code 
Ann. § 24-10-506, with the understanding that the purchase amounts would never 
change." You then ask: 

1. Do legislative changes made to Ark. Code Ann. § 24-10-506 
after 2010, that create changes in actuarial calculations violate 
the ex post facto clauses of the U.S. Constitution and the 
Arkansas Constitution? 

2. Does a LOPFI representative, who verbally advises a LOPFI 
member [that] the purchase amounts for buying Other Service 
Credit will remain the same (under law at the time in 2010), 
create a legal contract with the member? 
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RESPONSE 

Question 1 - Do legislative changes made to Ark. Code Ann. § 24-10-506 after 
2010, that create changes in actuarial calculations violate the ex post facto 
clauses of the U.S. Constitution and the Arkansas Constitution? 

This question appears to be based on a mistaken assumption that the actuarial 
calculations required by Ark. Code Ann. § 24-10-5 06 were not part of the statute 
in 2010. In fact, this change came about in 1999. Act 1455 of 1999 added the 
following requirement to the other conditions that must be met in order for a 
member to purchase credited service in LOPFI for prior service covered by a local 
pension fund: 

Provided that the member contributes to the system an amount that is 
the actuarial equivalent of the value of the credited service to be 
purchased. This actuarial equivalent would be as of the time of the 
purchase of credited service and would be determined by the actuary 
to the system. 1 

Contrary to the premise of your first question, therefore, there were no changes to 
section 24-10-506 after 2010 in connection with the requisite actuarial 
calculations.2 It is consequently unnecessary to respond further to this question. 3 

Question 2 - Does a LOPFI representative, who verbally advises a LOPFI 
member {that] the purchase amounts for buying Other Service Credit will 
remain the same (under law at the time in 2010), create a legal contract with the 
member? 

Because I cannot act as a factfinder in issuing opm10ns, I cannot test this 
question's assumption that a LOPFI representative so verbally advised a member. 

1 Acts 1999, No. 1455, §1 (codified at Ark. Code Ann.§ 24-10-506(a)(3) (Repl. 2014)). 

2 I cannot act as a factfinder in the issuance of official opinions, and I consequently cannot address any 
questions or concerns regarding the actuarial calculation of a particular member's purchase amount. 

3 It may nevertheless be helpful to note, generally, that ex post facto concerns are only raised 
when criminal sanctions come into play. See Garrett v. State, 347 Ark. 860, 864, 69 S.W.3d 844, 
846 (2002) ("In general, 'An ex post facto law declares an offense to be punishable in a manner 
that it was not punishable at the time it was committed, and relates exclusively to criminal 
proceedings.' Taylor v. The Governor, 1 Ark. 21 ( J 83 7)."). 
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I can opine, nevertheless, that the answer is "no" because any such verbal advice 
by a LOPFI representative (even if actually given) must be deemed unauthorized, 
given the clear requirement under section 24-10-506(a)(3) (beginning in 1999, as 
discussed above) that the purchase amount be actuarially determined "as of the 
time of the purchase of credited service."4 This requirement is dictated by prior 
case law and principles of actuarial soundness. I do not believe the past conduct 
of a LOPFI representative could impose any contractual obligation on the system 
that is counter to section 24-10-506(a)(3), and that might prevent the system from 
remaining actuarially sound. 

Sincerely, 

c=== c ~0-
LESLIE RU'!~ 
Attorney General 

4 See Arkansas State Highway Commission v. Townsend, 313 Ark. 702, 706, 858 S.W.2d 66, 69 
(1993) (addressing whether the state might be estopped from enforcing statutory directives based 
upon misstatements of law by Highway Commission employees regarding encroachments on 
public rights-of-way, and noting that the employees "had no authority to countermand a statutory 
directive," and "[ w ]e have specifically held that a sovereign is not bound by the unauthorized acts 
of its employees.") (citations omitted). The logic of this case makes clear that the alleged 
representations of a LOPFI representative did not and could not create a contract incorporating 
such representations. 


