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The Honorable Stephanie Flowers 
State Senator 
21 7 South Main Street 
Pine Bluff, AR 71601 

Dear Senator Flowers: 

This is in response to your request for an opinion on the following question: 

When an elected official of a city of the first class resigns, is the 
person chosen to fill the remaining time of the official's term 
eligible to run as a candidate in the next election for that 
position? 

RESPONSE 

There is no general constitutional or statutory prohibition against a person running 
to succeed himself after being chosen to fill a vacancy in a city office. The answer 
to your question is therefore "yes," unless a statute applicable to the particular city 
office prohibits a person from succeeding himself in that specific office after 
filling a vacancy. You did not identify a particular office when presenting your 
question. In the course of researching your question, no statute applying to a 
specific city office came to my attention. But without knowing the particular 
office involved, I cannot definitively state that no such specific prohibition exists. 

DISCUSSION 

There is no constitutional impediment to a city officer succeeding himself after 
being chosen to fill a vacancy in the city office. Section 2 of Amendment 29 to 
the Arkansas Constitution does make appointees to certain offices ineligible for 
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succession. 1 With certain exceptions not relevant to your question, however, that 
prohibition applies only to persons who were appointed to fill vacancies in "the 
office of United States Senator, and in all elective state, district, circuit, county, 
and township offices."2 It does not apply to city officers.3 

Nor is there any general statutory impediment to a city officer running to succeed 
himself after filling a vacancy in the city office. In order to provide a definitive 
answer to your question, however, it would be necessary to know the exact city 
office involved. The person chosen to fill a vacancy in an elected city office will 
be eligible to run as a candidate for that position in the next election as long as no 
statute applicable to that particular office makes the person ineligible for 
succession. 

Sincerely, 

-2L& 
Attorney General 

1 Ark. Const. amend. 29, § 2 (stating that no person appointed under Section 1 of Amendment 29 
"shall be eligible for appointment or election to succeed himself."). 

2 Id. at§ 1. 

3 See Johnson Cty. Bd. of Election Comm'ns v. Holman, 280 Ark. 128, 655 S.W.2d 408 (1983). 
Accord Ops. Att'y Gen. 2006-123, 2004-282, 2004-253, 99-242, 98-176. 

It should perhaps be noted that Johnson County involved a municipal judge. Amendment 80 re­
designated the former "municipal judges" as "district judges." And as I have previously observed, 
Amendment 29 now applies to the position of district court judge through Amendment 80. See 
Op. Att'y Gen. No. 2015-018, at note 11. 


