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Dear Mr. Eick: 

You have requested my opm1on regarding compensation for county election 
commissioners for performing election-related tasks during primary elections. As 
background for your questions, you note that the law provides that commissioners 
are compensated on a per-meeting basis 1 but does not provide that county election 
commissioners can be compensated for election-related duties performed outside 
meetings. 

Against this background, you ask: 

Can election commissioners be compensated for these tasks on an 
hourly or salary basis by the county (and the county be reimbursed 
for these expenses by the state)? Or, are election commissions that 
choose to fulfill responsibilities themselves, rather than by hiring 
outsiders, limited to doing such work in the context of a meeting and 
being compensated only by the per-meeting rate set by the county? 

RESPONSE 

In my opinion, counties can receive reimbursement from the State of Arkansas for 
payments disbursed to county election commissioners on a per-public-meeting 
basis only, in accordance with Ark. Code Ann. § 7-4-11 l(b) and the Rules for 

1 Ark. Code Ann.§ 7-4-11 l(b) (Repl. 2011). 
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Reimbursement adopted by the State Board of Election Commissioners ("SBEC"). 
To the extent your question is focused on reimbursement by the State, therefore, I 
believe it is clear that reimbursement is limited to payments made to counties in 
reimbursement of county payments to county election commissioners for 
participating in meetings. 

Your question also appears to ask whether a county can pay county election 
commissioners on an hourly or salary basis for performing various election-related 
tasks outside a public meeting context, notwithstanding that there will be no 
reimbursement from the State. In my opinion, the answer to this question is "yes" 
with respect to commissioners' performance of tasks that are necessary to the 
conduct of the election and are impossible or impracticable to perform within the 
context of a public meeting. 

DISCUSSION 

Pursuant to Ark. Code Ann. § 7-4-11 l(b), "[e]ach member of the county board of 
election commissioners shall receive for services the sum of not less than twenty­
five dollars ($25.00) per public meeting when official business is conducted." 
Counties are eligible to receive reimbursement from the State for this expense up 
to certain maximums set by the SBEC. The SBEC's authority derives from Ark. 
Code Ann. § 7-4-IOI(f)(l l) (Supp. 2015), which vests the SBEC with the power 
to "[a]dminister reimbursement of election expenses to counties in accordance 
with § 7-7-20l(a) for primary elections, statewide special elections, and 
nonpartisan general elections."2 

The SBEC has published the "Rules for Reimbursement of Expenses for State­
Funded Elections" ("Rules for Reimbursement" or "Rules"), which outline the 
rules for the reimbursement of funds from the State to the counties for election­
related expenses during state-funded elections.3 Under the Rules, counties are 

2 Section 7-7-201(a) (Repl. 2011) states: "The cost of political party primaries shall be borne by 
the State of Arkansas and shall be paid from an appropriation made to the [SBEC] for that 
purpose." 

3 See Arkansas State Board of Election Commissioners, Rules for Reimbursement of Expenses for 
State-Funded Elections (2015 edition), https ://static.ark.org/eeuploads/elections/FINAL Rules 
For Reimbursement of Election Expenses for State Funded lections 20 151215.pdf. (Last 
visited July 6, 2016). 
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"eligible to receive funding for election commissioners pay of not less than $25 
nor more than $100 per public meeting attended when official business is 
conducted, up to a maximum of ten (10) public meetings per commissioner per 
state-funded election."4 The Rules for Reimbursement explicitly state that the 
SBEC "will not compensate a county election commissioner for election-related 
duties, except as provided by law for public meetings."5 

Thus, under the Rules, the State's reimbursement to counties for election 
commissioners' compensation is limited to the per-meeting pay outlined in section 
7-4-111 (b ). I believe this is consistent with the governing statutes and a proper 
exercise of the SBEC's authority to administer reimbursement of election 
expenses. Neither section 7-4-111 (b) nor any other statute requires or expressly 
allows compensation for county election commissioners on any basis other than 

. 6 per meetmg. 

In response to your particular question, therefore, counties will not receive 
reimbursement from the State for any compensation paid to election 
commissioners for tasks performed outside the context of a public meeting. 7 I take 

4 The Rules for Reimbursement, id. at § 506 (E). The Rules provide that "public meetings" 
include "drawing of ballot position, certification of ballots, selection or alteration of location or 
boundaries of precincts or polling sites, designation of election officials, correction of errors or 
omissions of ballots, canvassing and certification of election results, canvassing and certification 
of a recount, and election day." Id. 

5 Id. at § 507 (D). 

6 I have considered Ark. Code Ann. § 7-4-l 12(a) (Rep!. 2011), which requires that "election 
officials ... holding an election" receive the "prevailing minimum wage." In my opinion, this 
requirement does not apply to members of the CBEC. While the general definition of "election 
officials" includes CBEC members (Ark. Code Ann. § 7-1-101(11) (Supp. 2015)), this general 
definition is not controlling for purposes of§ 7-4-l 12(a)'s minimum wage requirement. It is well 
established that statutes must be read in context. Green v. Mills, 339 Ark. 200, 205, 4 S.W.3d 
493, 496 (1999) (internal citations omitted). When § 7-4-l 12(a) is read in light of other statutes 
which govern the holding of elections, I believe it becomes clear that the members of the CBEC 
appoint the "election officials" who hold the election, and § 7-4-l 12(a) therefore cannot apply to 
CBEC members. 

7 Under Ark. Code Ann. § 7-4-105(b) (Supp. 2015) ("[a]ny meeting of two (2) or more 
commissioners when official business is conducted shall be public and held pursuant to the 
Freedom oflnformation Act of 1967, § 25-19-101 et seq."). 
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your question as also asking, however, whether a county can compensate election 
commissioners for tasks performed outside of public meetings, notwithstanding 
the fact that there will be no reimbursement from the State. 

In this regard, the Arkansas Supreme Court has held that a county board of 
election commissioners ("CBEC") is an agency of the county government that 
performs specified functions imposed by law. 8 The CBEC is specifically charged 
with conducting political party primary elections.9 Specified CBEC functions 
include but are not limited to allocating a sufficient number of ballot boxes, 
appointing the appropriate number of election officials, and certifying the per diem 
and mileage of election officials on election days. 10 

Neither quorum courts nor county judges have a choice in determining whether or 
not money shall be allocated for holding elections. 11 But counties are provided 
ample discretion with respect to the amount allowed for necessary county 
expenses, including those pertaining to elections. 12 The only limitation on this 
amount is that it must be reasonable. 13 There is no prohibition in law on counties 
providing reasonable compensation to election comm1ss1oners for their 
performance outside a meeting of tasks that cannot, or cannot practicably, be 

8 Union County, 274 Ark. at 291, 623 S.W.2d at 830. Additionally, a statute provides that CBEC 
members are "county officials." Ark. Code Ann.§ 7-4-102(d) (Rep!. 2011). 

9 Ark. Code Ann.§ 7-7-20l(b)(l) (Rep!. 2011). 

10 See Ark. Code Ann.§ 7-4-107 (Supp. 2015). 

11 Union County, 274 Ark. at 289, 623 S.W. 2d at 829. 

12 Id at 289-90, 829 (maintaining that the county does not have control or discretion over 
necessary county expenses such as the "holding of elections, printing ballots, poll-books, tally 
sheets and other election supplies ... " but does have discretion over the amount allowed with 
regard to these services) (internal citation omitted). 

13 Id at 291, 830 (allowing a county quorum court to set the amount allowed for voting machine 
preparation, because that amount was not fixed by state law, and there was no explicit prohibition 
to curtail the quorum court's power to exercise discretion in setting the amount to be allowed, as 
long as it was reasonable). 
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accomplished within a public meeting. 14 In my opinion, therefore, counties may do 
so. 

Sincerely, 

~/'~ 
LESLIE RUTLEDGE 

Attorney General 

14 Nothing in this opm1on should be interpreted as suggesting that a comm1ss10ner or any 
combination of commissioners may perform or be paid for performing any task outside a public 
meeting if such task is practicably susceptible of performance within a meeting. 


