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The Honorable Jon Woods 
State Senator 
P. 0. Box 8082 
Springdale, AR 72766-8082 

Dear Senator Woods: 

STATE OF ARKANSAS 
ATTORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 

You have requested my opinion on the following questions concerning county 
political party committee members and county convention delegates: 

1) Does a delegate to the county convention automatically become a 
member of the county committee? 

2) As an example, if a delegate to the county convention is 
appointed as a delegate per the procedure outlined in Ark. Code 
Ann. § 7-3-105(d), will that individual automatically become a 
county committee member even though they were not elected per 
Ark. Code Ann. § 7-3-104? 

3) Does an affidavit of eligibility have to be notarized? 

4) What happens if the affidavit of eligibility was not notarized, but 
was accepted by the party, correct paperwork filed and accepted 
with the county clerk, and the person is placed on the ballot by 
the county election commission? Is the person no longer 
eligible? Does it make a difference if the person was filing for 
county committee member or candidate for a county office? 

5) Can a county committee, state party or other entity remove a 
candidate from the election ballot? 
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6) If an individual has properly filed, was accepted by the 
appropriate parties as described in Ark. Code Ann. § 7-3-
104(2)(b), and the candidate is placed on the ballot by the county 
election commission, can a county committee or state party 
unilaterally remove that candidate from the ballot, render them 
ineligible, or as being elected as if they were on the ballot per 
Ark. Code Ann.§ 7-3-104(2)(b)? 

7) What constitutes a vacancy for a delegate, and what are the 
conditions under which a vacancy may be realized? Is there a 
procedure outlined in the statutes that governs how these 
vacancies are filled? 

BACKGROUND 

You relate the following information as background for the above questions: 

Arkansas Code Annotated § 7-3-105 discusses the election of 
delegates to the county convention. Typically, the election of 
delegates and the election of county committee members are treated 
the same and the application and fillings are one and the same. This 
means normally those who are delegates will be the new county 
committee members. This should be true regardless of party 
affiliation. 

Ark. Code Ann. § 7-3-lOS(d) allows for the filling of vacancies 
"existing or occurring in any of the positions of delegates after the 
primary elections have been held may be filled by the county 
committee." The Executive Committee of the Republican Party of 
Arkansas recently approved procedures for how to fill these 
vacancies as delegates. The current county committee (current 
meaning the one existing now and not the one elected in the 
primary) will, by a majority vote, fill vacancies as delegates. 

It appears, per Ark. Code Ann. § 7-3-104(4), the only proper way to 
fill a vacancy on a county committee is for that county committee to 
do so as described in Ark. Code Ann. § 7-3-104(4). Additionally, 
the current county committee cannot fill vacancies on a yet to be 
formed committee nor can there be vacancies unless the county 
committee is in effect. 
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RESPONSE 

In response to Questions 1 and 2, no statute specifies that a person elected as a 
county convention delegate automatically becomes a member of the county 
committee of the political party, or that a person appointed to fill a vacancy in a 
delegate position automatically becomes a county committee member. But the 
party plainly has the right to govern its own membership and organization 
consistent with the statutory scheme in Ark. Code. Ann. § 7-3-101 et seq., and 
such a party rule would likely not violate the governing statutory scheme. The 
answers to these questions may therefore turn on party rules and procedures. I 
cannot opine further in this regard because the review of party directives is outside 
the scope of an opinion from this office. 

The answer to Question 3 is likely "yes," in my opinion. With regard to Question 
4, the person's eligibility would have to be decided by a court of competent 
jurisdiction, regardless of whether the person was filing for the county committee 
or as a candidate for county office. The answer to both Questions 5 and 6 is "no." 
In response to Question 7, there is no statute defining what constitutes a vacancy 
in a county convention delegate position. The Election Code simply states that 
vacancies in a county convention delegate position "may be filled by the county 
committee." It may be necessary to consult party rules for a definitive answer to 
this question. 

Question 1: Does a delegate to the county convention automatically become a 
member of the county committee? 

Question 2: As an example, if a delegate to the county convention is appointed 
as a delegate per the procedure outlined in Ark. Code Ann. § 7-3-105(d), will 
that individual automatically become a county committee member even though 
they were not elected per Ark. Code Ann.§ 7-3-104? 

No state statute automatically makes an elected or appointed delegate to a county 
convention a member of the county committee. But this is not the end of the 
inquiry. It is very likely that a party rule, policy, procedure, or custom may 
lawfully make an elected or appointed delegate to a county convention a member 
of the county committee. 

Arkansas Code Annotated§ 7-3-101 provides that subject to the provisions of the 
Election Code and other applicable laws, organized political parties shall: 
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(1) Have the right to prescribe the qualifications of their own 
membership; 
(2) Prescribe the qualifications for voting in their party primaries; 
and 
(3) Establish rules and procedures for their own organization. 1 

You state in your background information that "[t]ypically, the election of 
delegates and the election of county committee members are treated the same" and 
that "those who are delegates will be the new county committee members." 
Because there is no state statute to this effect, I presume the party has acted 
pursuant to the above authority and automatically makes delegates into members 
of the county committee. It can lawfully do so as long as doing so is not 
inconsistent with the relevant laws. 

Arkansas Code Annotated § 7-3-104 addresses the election or appointment of 
members of the county committee. It calls for the election of county committee 
members, but allows for the appointment of county committee members (by the 
county committee) in the case of vacancies.2 Because the county committee may 
fill vacancies, a party rule, procedure, policy, or custom that lets the county 
committee automatically tum delegates into committee members would likely not 
run afoul of section § 7-3-104. This is true as long as there are vacancies on the 
county committee to fill. 

The ultimate answer to your questions may therefore be "yes," pursuant to party 
rules and procedures. I cannot opine further in this regard, however, as the review 
of party rules and procedures is outside the scope of an Attorney General opinion. 

Question 3: Does an affidavit of eligibility have to be notarized? 

Candidates for county committee member and convention delegate are required to 
file an "affidavit of eligibility" on or before noon of the last day of the party filing 
period. 4 "Affidavit of eligibility" is defined as "an atlidavit signed by a candidate 

1 Ark. Code Ann.§ 7-3-101(Repl.2011). 

2 Ark. Code Ann.§ 7-3-104(a)(4) (Repl. 2011). 

4 Ark. Code Ann.§§ 7-7-203(c)(2) (Supp. 2015) and 7-7-30l(a)(3) (Rep!. 2011). The party filing 
period is a one-week period beginning at noon on the first Monday in November before the 
general primary. Ark. Code Ann.§ 7-7-203(c)(l). 
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for elective office stating that the candidate is eligible to serve in the office he or 
she seeks."5 The statute does not define "affidavit." But it is well established that 
Arkansas courts construe unambiguous statutes according to the plain ·meaning of 
the words used.6 In this regard, an "affidavit" is commonly defined as a "written 
declaration made under oath before a notary public or other authorized officer. ... "7 

I believe a court faced with the question would therefore likely conclude that an 
affidavit of eligibility must be notarized, that is, signed under oath, based on the 
plain meaning of "affidavit." 

Question 4: What happens if the affidavit of eligibility was not notarized, but 
was accepted by the party, correct paperwork filed and accepted with the county 
clerk, and the person is placed on the ballot by the county election commission? 
Is the person no longer eligible? Does it make a difference if the person was 
filing for county committee member or as a candidate for a county office? 

I have found no authority on point regarding the effect, under these circumstances, 
of a candidate's failure to sign the affidavit of eligibility under oath. The 
requirement of a sworn statement seems clear, both as to a county committee 
candidate and a candidate for county office, based on the plain meaning of 
"affidavit." So the failure to satisfy the requirement could conceivably give rise to 
a challenge to the candidate's eligibility for either of these positions. 8 

5 Ark. Code Ann.§§ 7-1-101(2) (Supp. 2015). 

6 E.g., May Const. Co., Inc. v. Town Creek Const. & Dev., L.L.C. , 2011 Ark. 281, *6, 383 S.W.3d 
389, 392 ("The first rule in considering the meaning and effect of a statute is to construe it just as 
it reads, giving the words their ordinary and usually accepted meaning in common language. 
When a statute is clear, it is given its plain meaning, and we will not search for legislative intent; 
rather, that intent must be gathered from the plain meaning of the language used .") (internal 
citation omitted). 

7 The American Heritage Dictionary of the English Language 28 (5th ed. 2011). See also Black 's 
Law Dictionary 68 (I 0th ed. 2011) (defining "affidavit" as "[a] voluntary declaration of facts 
written down and sworn to by a declarant, usu. before an officer authorized to administer 
oaths .... "). 

8 State law provides that "[n]o person's name shall be placed upon the ballot as a candidate for 
any public office in this state at any election unless the person is qualified and eligible at the time 
of filing, or as otherwise may be provided by law." Ark. Code Ann. § 7-5-207(b) (Supp. 2015). 
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But I believe it is equally clear that any such challenge could only be decided by a 
court of competent jurisdiction. The Arkansas Supreme Court has made it clear 
that when contesting an eligibility determination, a judicial remedy is the proper 
route: "When the eligibility of a person to appear on the ballot is controverted, it 
becomes a matter for the courts."9 

Persons wishing to challenge a certified candidate's eligibility based on the failure 
to sign the affidavit of eligibility under oath would therefore have to place the 
issue before an Arkansas court. Having found no authority on point, I am unable 
to predict the outcome of such a challenge. 

Question 5: Can a county committee, state party or other entity remove a 
candidate from the election ballot? 

No. The Arkansas Supreme Court has specifically held that "the chairman and 
secretary of a political party do not have the judicial authority to determine that a 
candidate is ineligible to hold public office."10 The Court has explained that such 
a determination must be made by a trial court: 

At this stage of the election process, it would appear to this court 
that the appropriate procedure to be followed by the political party, 
should the party wish to remove a certified candidate's name from 
the ballot pre-election, is to file a petition in circuit court for an 
eligibility determination and mandamus relief under the Craighead 
County procedures. 11 

In the Craighead County case, the Court endorsed the procedure for pre-election 
attacks on a candidate's eligibility to stand for election. The Court stated that "the 
board [of election commissioners] does not have the authority to declare a 
candidate ineligible and remove his name from the ballot when there is a dispute 
concerning the facts or the law." 12 The Court concluded that only a court can 

9 Jacobs v. Yates, 342 Ark. 243, 250, 27 S.W.3d 734, 738 (2000) (citing Ivy v. Republican Party, 
318 Ark. 50, 883 S.W.2d 805 (1994)). See also State v. Craighead County Bd. of Election 
Comm 'rs., 300 Ark. 405, 779 S.W.2d 169 (1989). 

10 Jacobs, 342 Ark. at 250, 27 S.W.3d at 738. 

11 Hillv. Carter, 357 Ark. 597, 605, 184 S.W.3d 431, 436 (2004). 

12 Craighead County Bd. ofElection Comm 'rs., supra note 8, 300 Ark. at 409, 779 S.W.2d at 171. 
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determine the eligibility of candidates to run, and that the proper remedy for the 
enforcement of that right is a writ of mandamus coupled with a request for a 
declaratory judgment concerning the candidate' s eligibility. 13 

Question 6: If an individual has properly filed, was accepted by the 
appropriate parties as described in Ark. Code Ann. § 7-3-104(2)(b), and 
the candidate is placed on the ballot by the county election commission, 
can a county committee or state party unilaterally remove that candidate 
from the ballot, render them ineligible, or as being elected as if they were 
on the ballot per Ark. Code Ann.§ 7-3-104(2)(b)? 

No. See response to Question 5 above. 

Question 7: What constitutes a vacancy for a delegate, and what are the 
conditions under which a vacancy may be realized? Is there a procedure 
outlined in the state statutes that governs how these vacancies are filled? 

There is no statute defining what constitutes a vacancy in a county convention 
delegate position. 14 The Election Code defines "vacancy in election," "vacancy in 
nomination," and "vacancy in office,"15 But none of these definitions can be read 
to cover a vacancy among the delegates to the party's county convention who are 
selected at the party primary. 

Section 7-3-105(d) (see response to Question 2 above) simply states that vacancies 
in a county convention delegate position "may be filled by the county committee." 
Any rules adopted by the party for its own membership and organization may also 
need to be considered in this regard. 

Sincerely, 

~{f~ 
Attorney General 

13 Id. at 412, 779 S.W.2d at 173. 

14 By comparison, the county delegation selects delegates and alternates to conventions other than 
the county convention (see Ark. Code Ann. § 7-3-106(b )( 1) (Rep I. 2011 )); and vacancies in these 
delegations are specifically addressed by statute. Id. at§ 7-3-106(c). 

15 Ark. Code Ann . § 7-1-101(36), (37), and (38) (Supp. 2015). 


