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Dear Mr. Norman: 

This is in response to your request for my opinion on the following questions 
concerning a contract entered into by the State Treasurer: 

First: Does the Treasurer have legal authority to enter into a 
contract concerning the development and marketing of an online 
"financial literacy" program to Arkansas students? Must the 
Treasurer have authority in Arkansas Code or legislation to contract 
concerning this subject? 

Second: In securing a transfer of funds between appropriation items 
without prior review by the Arkansas Legislative Council, did the 
Treasurer follow the proper procedure to effect the transfer? 

As background for these questions, you recite the following language in Act 743 
of 2015 (the 2015 appropriation act for the Office of the Treasurer): 

After receiving approval from the Chief Fiscal Officer of the State, 
and prior review by the Arkansas Legislative Council, the Treasurer 
of State is authorized to transfer appropriation from any line item 
authorized in Section 3 Appropriation - Operations of the 
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Treasurer's Office in this Act to any other line item authorized in 
Section 3. 1 

As further background, you state: 

On August 7, 2015, the Treasurer contracted with EverFi, Inc. 
("EverFI"), a Delaware for-profit corporation. A copy of the contract 
is attached. Essentially, the Treasurer agreed to pay EverFi 
$450,000 over a four-year period in return for EverFi's development 
and marketing of an online "financial literacy" program to Arkansas 
students, focusing on grades 4 through 6. 

The Treasurer utilized the "Prof. Fees" appropriation of the Act to 
pay EverFi its first payment of $75,000. The original amount 
appropriated under that item was insufficient to cover this-and 
subsequent-payments. Therefore, working with the Department of 
Finance and Administration, the Treasurer obtained a transfer of 
needed appropriation from the "Data Processing Syst/Services" item 
to the "Prof. Fees" item.2 This transfer was not reviewed by the 
Arkansas Legislative Council prior to being effected, nor was it 
reviewed subsequently. 

RESPONSE 

Question 1 - Does the Treasurer have legal authority to enter into a contract 
concerning the development and marketing of an online "financial literacy" 
program to Arkansas students? Must the Treasurer have authority in Arkansas 
Code or legislation to contract concerning this subject? 

As this question appears to acknowledge, there is no Arkansas statute authorizing 
the State Treasurer to enter into the contract that has prompted your request for my 
opinion. In my opinion, however, the absence of a specific legislative grant of 
authority does not automatically compel the conclusion that the Treasurer lacked 
legal authority to enter the contract. The purchase of commodities and services 

1 Acts 2015, No. 743, § 4 (emphasis yours). 

2 You note that "[u]pon inquiry, the Department of Finance and Administration referred to Ark. 
Code Ann. § 19-4-525 as authority for this transfer." 
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with appropriated funds is an executive function. 3 And it goes without saying that 
the Treasurer of State is an officer of the executive branch of government.4 

It is therefore my opinion that the legality of the contract you have described does 
not turn merely on the presence or absence of an express legislative grant of 
authority to the Treasurer to contract concerning the contract's subject. In my 
opinion, the question instead turns on whether the contract represents a proper 
exercise of the Treasurer's authority to administer his appropriation consistent 
with his duties under the constitution and relevant legislation. 

Of course, it is the power and duty of the Legislative Auditor, in performing audits 
of state entities, to: "[ c ]all attention to any funds which, in his or her opinion, have 
not been expended in accordance with the law, appropriation, ordinance, 
regulation, or other legal requirement .... "5 In my opinion, you are authorized to 
call attention to the funds at issue if it is your opinion that they have not been 
properly expended. I believe you are authorized to take this action if you believe 
it justified, notwithstanding the Treasurer's general authority as a constitutional 
officer to contract for the purchase of commodities and services. 

Question 2 - In securing a transfer of funds between appropriation items 
without prior review by the Arkansas Legislative Council, did the Treasurer 
follow the proper procedure to effect the transfer? 

It appears that there was no actual "transfer" between appropriation items in 
connection with the expenditure at issue. If this is accurate, the premise underlying 
your question would be mistaken. 

3 See Cha.ffin v. Arkansas Game and Fish Commission, 296 Ark. 431, 757 S.W.2d 950 (1988) 
(Legislative Council's practice of giving "review and advice" on professional and consultant 
services contracts of executive agencies held unconstitutional under the separation of powers 
doctrine). Under the classic division of powers, the legislature makes the laws and appropriates 
state revenues, the executive administers the law and expends the appropriations, and the 
judiciary interprets the Jaw. See id. See also, Fed. Express Corp. v. Skelton, 265 Ark. 187, 578 
S.W.2d l (1979); Hooker v. Parkin, 235 Ark. 218, 357 S.W.2d 534 (1962). 

Moreover, as a constitutional officer, the Treasurer is expressly exempted from the Arkansas 
Procurement Law. Ark. Code Ann. § 19-11-203(13) (Supp. 2015) (including "the elected 
constitutional offices of the state" among "exempt agencies."). 

4 Ark. Const. amend. 73, § l(a). 

5 Ark. Code Ann.§ 10-4-407(3) (Supp. 2015). 
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You state in the background for your request for my opinion6 that the Department 
of Finance and Administration (DF&A) "referred to Ark. Code Ann. § 19-4-525 as 
authority for this transfer." Section 19-4-525 does not use the term "transfer," 
however. Rather, that statute authorizes DF &A to "invoke additional budget 
control" with respect to the appropriation items, known as "special 
appropriations," covered by section 19-4-525: 

All other appropriations made by the General Assembly which do 
not come under any of the classifications mentioned in this section[?] 
shall be considered to be special appropriations and shall be used 
only for the specific purposes for which such appropriations are 
made. Except as otherwise provided by law, an agency receiving a 
special appropriation may not expend funds from any appropriation 
other than from the special appropriation for the special purpose 
covered by the special appropriation. However, the state's financial 
management system may invoke additional budget control using 
features of the system that are in addition to the appropriations of 
the General Assembly. 8 

The expenditure at issue in your question was from such a "special appropriation" 
line item of the Treasurer's appropriation act-specifically, "Item No. (05) Data 
Processing Syst/Services. "9 This line item is separate from the other four 
appropriation line items in section 3 of the Treasurer's appropriation act. 10 

6 See note 2, supra. 

7 The "section" referenced here is the section of the original General Accounting and Budgetary 
Procedures Law that required the classification of appropriations into headings or groups. See 
Acts 1973, No. 876, § 12. The required classifications, which have been modified somewhat 
since the original enactment, include "personal services," "maintenance and operation," "grants, 
assistance, and special aid," and "construction and permanent improvements." Ark. Code Ann. 
§§ 19-4-521 - 524 (Rep I. 2007 and Supp. 2015). 

8 Ark. Code Ann.§ 19-4-525(a) (Repl. 2007) (emphasis added). 

9 Acts 2015, No. 743, § 3. 

10 See id. (appropriating item numbers "(01) Regular Salaries," "(02) Extra Help," "(03) Personal 
Services Matching," and "(04) Maint. & Gen. Operation"). 
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You state as further background for your question that the Treasurer worked with 
DF &A and "obtained a transfer of needed appropriation from the 'Data Processing 
Syst/Services' item to the 'Prof. Fees' item." But it seems to me that DF&A acted 
instead pursuant to section 19-4-525 and re-categorized some portion of the "Data 
Processing Syst/Services item" as professional fees. It appears that this action was 
taken for budget control purposes, consistent with section 19-4-525. The funds 
were only expended from within the broader "Data Processing Syst/Services" 
item, according to my understanding. 

Under the facts as I understand them, therefore, there was no "transfer" between 
appropriation items in connection with the payment under the contract you have 
described. Accordingly, under these facts, Legislative Council review was not 
required. As you have noted, a section of the Treasurer's appropriation act 
authorizes the Treasurer to "transfer appropriation from any line item authorized 
in Section 3 ... to any other line item authorized in Section 3," subject to (I) 
approval by the Chief Fiscal Officer and (2) review by the Legislative Council. 11 

Because there was no such transfer with respect to the expenditure in this case, 
however, the requirement to obtain Legislative Council review did not apply. 

My opinion is based on the facts as I understand them. But I am not a factfinder 
for purposes of Attorney General opinions. I note that additional factual 
development could lead to a different conclusion. 

Sincerely, 

~SLIE:u~ 
Attorney General 

11 Acts 2015, No. 743, § 4. This authority to transfer between appropriation items (subject to the 
applicable review and approval procedure) echoes language in the General Accounting and 
Budgetary Procedures Law regarding transfers between appropriation-item classifications. 
Specifically, when the "maintenance and general operation" appropriation item is sub-classified, 
transfers between the classifications may be made subject to certain procedures-including 
review by the Legislative Council, depending upon the particular transfer request. Ark. Code 
Ann.§ l9-4-522(c) (Supp. 2015). 


