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Dear Senator Cheatham: 

This is in response to your request for my opinion concerning a potential real 
estate purchase by Drew County. As background for your questions, you state: 

Drew County, Arkansas has received a proposal from University 
Center, Inc., to sell real estate to the county. Two county officials­
one a quorum court member and the other the county treasurer-are 
part owners in University Center, which is the seller corporation. 

In light of the foregoing background information, you pose the following 
questions: 

1. Generally, under Arkansas law, can a county purchase real estate 
from a quorum court member or other elected county official? 

2. Under Arkansas law, can the county purchase the real estate in 
this situation? 

3. Assuming a licensed appraiser appraised the property, a fair 
market value is established, and a county resolution is voted on 
by the quorum court with the parties involved abstaining from 
the vote, is it legal for the county to purchase the real estate? 
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4. Is the waiver provision in Ark. Code Ann. § 14-14-1201(c)(2) 
applicable to county purchases of real estate? 

RESPONSE 

Although your questions ask what the county may do, the relevant statute (cited in 
your fourth question) is directed toward the action(s) of county officers and 
employees. Addressed from that perspective, it is my opinion that the answer to 
Questions 1 and 2 is "no." A quorum court member or other elected county 
official cannot lawfully enter into such a purchase contract. Furthermore, the 
protocol suggested in Question 3 and the materially similar waiver provision 
found in Ark. Code Ann. § 14-14-1202( c )(2) would be unavailing, as the statutory 
waiver provision only applies to county purchases of goods or services, not real 
property. 

DISCUSSION 

Question 1: Generally, under Arkansas law, can a county purchase real estate 
from a quorum court member or other elected county official? 

Question 2: Under Arkansas law, can the county purchase the real estate in this 
situation? 

While you have asked these questions in terms of what may the county do, in my 
opinion the more relevant issue concerns what the county officials involved may 
do. It is from this perspective that I address these questions. 

The county government officers and employees ethics code, Ark. Code Ann. § 14-
14-1202, begins by stating: "The holding of public office or employment is a 
public trust created by the confidence which the electorate reposes in the integrity 
of officers and employees of county government."1 Furthermore, the statute 
states, as a general matter: 

[A county] officer or employee may not use his or her office, the 
influence created by his or her official position, or information 
gained by virtue of his or her position to advance his or her 
individual personal economic interest or that of an immediate 

1 Ark. Code Ann.§ 14-14-1202(a)(l) (Repl. 2013). 
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member of his or her family or an associate, other than advancing 
strictly incidental benefits as may accrue to any of them from the 
enactment or administration of law affecting the public generally. 2 

To this end, the ethics code provides certain rules of conduct for county 
government officers and employees. Those rules state, in pertinent part, that an 
officer or employee of county government shall not: 

Be interested, either directly or indirectly, in any contract or 
transaction made, authorized, or entered into on behalf of the county 
or an entity created by the county, or accept or receive any property, 
money, or other valuable thing for his or her use or benefit on 
account of, connected with, or growing out of any contract or 
transaction of a county.3 

Violation of the rules of conduct is considered a misdemeanor, and is punishable 
by a fine of up to $1,000 and removal from office.4 

The first rule in statutory construction is to read a statute just as it is, giving the 
words their ordinary and usually accepted meaning in common language. When 
the language of the statute is plain and unambiguous, there is no need to resort to 
rules of statutory construction.5 In my view, the prohibited conduct under section 
14-14-1202 is plain and unambiguous. 

According to the facts provided, Drew County and a corporation called University 
Center, Inc., are considering entering into an agreement for University Center to 
sell real property to the county. You further state that the county treasurer and a 
Quorum Court member are "part owners" of University Center. It seems clear that 
these ownership positions would make these county officials "interested," either 
directly or indirectly, in a transaction between the county and the company. It 

2 Id. at §14-14-1202(a)(3). 

3 Id. at § 14-14-1202(c)(l)(A)(i). This prohibition, however, can be waived under certain 
circumstances, pursuant to Ark. Code Ann. § 14-14-1202( c )(2). This portion of the statute is 
discussed more fully infra. 

4 Id. at§ 14-14-1202(d)(3). 

5 See MacStee/ Div. of Quanex v. Arkansas Okla. Gas Corp., 363 Ark. 22, 30, 210 S.W.3d 878, 
882-83 (2005). 
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necessarily follows that section 14-14-1202 prohibits these officials from entering 
into such an agreement under these facts. 

Question 3: Assuming a licensed appraiser appraised the property, a fair market 
value is established, and a county resolution is voted on by the quorum court 
with the parties involved abstaining from the vote, is it legal for the county to 
purchase the real estate? 

Question 4: Is the waiver provision in Ark. Code Ann. § 14-14-120J(c)(2) 
applicable to county purchases of real estate? 

The protocol described in your third question resembles, in material respects, the 
"waiver provision" provided by statute and referenced in your fourth question. I 
will therefore address these questions together. The so-called waiver provision 
found in Ark. Code Ann. § 14-14-1202(c)(2) is clear in applying only to county 
purchases of goods or services:6 

(i) If the quorum court determines that it is in the best interest of the 
county, the quorum court may by ordinance permit the county to 
purchase goods or services directly or indirectly from quorum court 
members, county officers, or county employees due to unusual 
circumstances. 

(ii) The ordinance permitting the purchases must specifically define 
the unusual circumstances under which the purchases are allowed 
and the limitations of the authority. 7 

One rule of statutory construction holds that, absent indications to the contrary, the 
express designation of one thing in a statute may properly be construed to mean 

6 "Goods" are generally defined as "[t]angible or movable personal property other than money." 
BLACK'S LAW DICTIONARY 808 (10th ed. 2014). "Service" denotes an intangible commodity in 
the form of human effort, such as labor, skill, or advice. Id. at 1576. 

7 Ark. Code Ann. § 14-14-1202(c)(2)(A) (emphasis added). See also Ark. Code Ann.§§ 14-14-
1202(c)(2)(B) ("Any quorum court member having any interest in the goods or services being 
considered under these procedures shall not be entitled to vote upon the approval of the goods or 
services.") and 14-14-1202(c)(2)(C) ("If goods or services are purchased under these procedures, 
the county judge must file an affidavit .... ") (emphases added). 
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the exclusion of another (expressio unius est exclusio alterius). 8 And as the 
italicized portion of the statute above makes plain, this waiver provision applies 
only to the expressly designated purchases of goods or services, not to real 
property.9 

Sincerely, 

~ :::>~ 
LESLIE RUTLED~E..~ 
Attorney General 

8 See Chem-Ash, Inc. v. Arkansas Power & Light Co., 296 Ark. 83, 751 S.W.2d 353 (1988); 
Venhaus v. Hale, 281 Ark. 390, 663 S.W.2d 930 (1946). 

9 Nor, in my opinion, could a county enact a more stringent and transparent set of procedures for 
itself to grant a waiver to county officials allowing a transaction that state law clearly does not 
permit the officials to enter into. See Ark. Code Ann. § 14-14-805(13) (Rep!. 2013) ("Each 
county quorum court in the State of Arkansas exercising local legislative authority is prohibited 
the exercise of . .. [a]ny legislative act contrary to the general laws of the state."). 


