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Dear Mr. Adam: 

This is my opinion on your questions about a proposed special school millage 
election: 

1) May a school millage election under § 6-14-102(b) be held on 
the same date as a regularly scheduled preferential primary 
election? 

2) If the answer to question 1 is "yes," does § 6-14-102(a)(2) 
require the millage to be included as a single issue on a 
separate ballot apart from the party primary ballots and the 
nonpartisan ballot required by Ark. Code Ann. § 7-7-306(b)? 

3) Does the special election code (Ark. Code Ann. §§ 7-11-101 
through -303) apply in whole or in part (for instance, setting 
the date of the election or including the millage on the party 
primary and general election ballots under 7-11-205), to 
school millage elections that are not held on the 
September/November regular school election dates, in light of 
the language in § 7-11-20 I ("except for special school 
elections") and Attorney General Opinion 2002-300, which 
states that millage questions cannot be submitted at a special 
election? 
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RESPONSE 

In my opinion, the answers to your first two questions are "yes" and the answer to 
your third question is "yes, in part." 

DISCUSSION 

Question 1 - May a school millage election under§ 6-14-102(b) be held on the 
same date as a regularly scheduled preferential primary election? 

At one time, the state constitution did not permit a school millage election on any 
day other than the day of the annual school election. 1 In 1996, however, the voters 
approved Amendment 74, which provides that a school board may submit the 
proposed local millage rate to voters "at the annual school election or at such other 
time as may be provided by law."2 

Another time is, in fact, provided by law. As your request notes, a statute permits a 
school millage election on a day other than the annual school election date if three 
conditions are met. 3 

1 See, e.g., Sims v. Hazen Sch. Dist. No. 2, 215 Ark. 536, 221 S. W.2d 401 ( 1949). 

2 Ark. Const. art. 14, § 3(c)(I). Your request refers to Op. Att'y Gen. 2002-300, which cited Sims, supra 
note I, another pre-Amendment 74 case, and pre-Amendment 74 opinions of the Attorney General, and 
concluded without further explanation or analysis that "state law prohibits the consideration of school 
millage questions at a special election." The author appears to have neglected to note the change in 
constitutional law made by Amendment 74, and the legislative implementation of this aspect of 
Amendment 74 by Act 1120 of 1997. Accordingly, the opinion appears to have been incorrect on this point. 
A 2003 opinion, without referring to the 2002 opinion, stated that "the law currently authorizes special 
elections to address debt service .... "Op. Att'y Gen. 2003-031. 

3 The statute provides in relevant part: 

(b) The board of directors of any school district shall have the authority to hold a school 
election concerning the tax rate or debt issues on a date other than that fixed by law 
provided that: 
(I) All constitutional and statutory requirements for the annual school election are 

met, notwithstanding [the requirement that the annual school election be held on 
one of two specified dates]; 

(2) The election is held before the date of the annual school election; and 
(3) The Commissioner of Education approves the date of the election. 

Ark. Code Ann.§ 6-14-102(b) (Supp. 2015). 
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Your question refers specifically to holding a special school millage election on 
the day of a regularly-scheduled preferential primary election. One of the 
conditions to holding a special school millage election is that it be held before the 
date of the annual school election. The preferential primary election, held in 
March, is obviously earlier in the year than the dates in September and November 
specified by law for the annual school election.4 

It is my opinion, then, that a special school millage election may be held on the 
day of the preferential primary election, provided the statute's other two 
conditions (compliance with annual school election requirements other than date, 
and Commissioner of Education approval) are met. 

Question 2 - If the answer to question 1 is 'yes," does§ 6-14-102(a)(2) require 
the millage to be included as a single issue on a separate ballot apart from the 
party primary ballots and the nonpartisan ballot required by Ark. Code Ann. § 
7-7-306(b)? 

The first section you cite is in title 6, which addresses education. The section 
provides that "[t]he annual school election shall only concern issues authorized to 
be on the ballot by the Arkansas Constitution or by statute, and no other issues 
shall appear on the ballot. "5 In my opinion, this rule does apply to a special school 
millage election by virtue of the provision requiring that special school millage 
elections meet "[a]ll constitutional and statutory requirements for 'the annual 
school election,"6 and does require a separate ballot. 

The second section you cite7 is contained in Title 7 of the Arkansas Code, which 
concerns elections generally, rather than in Title 6, which concerns education 
specifically. It requires, for each party primary and nonpartisan general election, 

4 The preferential primary election is held on the Tuesday three weeks before the general primary election . 
See Ark. Code Ann. § 7-7-203(b) (Supp. 2015). The general primary election is held on the fourth Tuesday 
in March before the general election. See Ark. Code Ann. § 7-7-203(a). The annual school election is held 
on the third Tuesday in September or the first Tuesday following the first Monday of November. See Ark. 
Code Ann.§ 6-14-102(a)(I). 

5 Ark. Code Ann.§ 6-14-102(a)(2) (emphasis added). 

6 Ark. Code Ann.§ 6-14-102(b)(l). 

7 Ark. Code Ann.§ 7-7-306 (Supp. 2015). 
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that there be a separate ballot for each political party containing (1) the name of 
each person seeking that party's nomination, (2) the name of each candidate for a 
nonpartisan office, and (3) "[a]ll measures and questions, if any, to be decided by 
the voters. "8 It also requires, for nonpartisan voters, another ballot containing only 
the items designated (2) and (3) in the previous sentence.9 A school district's local 
millage rate obviously is a question to be decided by the voters. The election law 
statute you cite therefore seems to require that the millage rate question appear on 
the party ballots and the nonpartisan ballot, rather than on an entirely separate 
ballot as required by the school election law statute discussed in the previous 
paragraph of this opinion. 10 

In my opinion, a court would hold that the requirement of school election law (in 
title 6) that no other issues appear on the ballot (and thus a separate ballot is 
required) supersedes the requirement of general election law (in title 7) that all 
questions appear on the party and nonpartisan ballots. When conflicting statutes 
deal with the same subject matter, the more specific prevails over the more 
general. 11 

Question 3 - Does the special election code (Ark. Code Ann. §§ 7-11-101 
through 303) apply in whole or in part (for instance, setting the date of the 
election or including the millage on the party primary and general election 
ballots under 7-11-205), to school millage elections that are not held on the 
September/November regular school election dates, in light of the language in § 
7-11-201 ("except for special school elections'') and Attorney General Opinion 
2002-300, which states that millage questions cannot be submitted at a special 
election ?1121 

8 Ark. Code Ann.§ 7-7-306(a). 

9 Ark. Code Ann. § 7-7-306(b). 

10 Ark. Code Ann.§ 6-14-102(a)(2). 

11 See, e.g., Kelly v. Martin ex rel. State, 2014 Ark. 217, 433 S.W.3d 896. 

12 See supra note 2 regarding Op. Att'y Gen. 2002-300. 
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Arkansas Code title 7, chapter 11, subchapter 1, 13 establishes rules for special 
elections to fill vacancies in office. It accordingly does not, in my view, apply to 
special school millage elections. 

As to subchapter 2, it is my opinion that special school millage elections are 
exempted from at least the first four sections of subchapter 2, 14 and from 
subsection (b) of the last section of subchapter 215 

- all having to do with the 
document calling the election - by virtue of the statute quoted in your question. 
That statute provides that, "[ e ]xcept for special school elections," all special 
elections on measures or questions are to be called by the issuance of one of 
several specified documents. 16 

It is not clear whether a court would hold subsection (a) of the last section of 
subchapter 2 17 to apply to a special school millage election. But even if the 
subsection applies, the special school millage election described in your request -
i.e., one to be held on the day of the preferential primary - would satisfy the 
subsection's requirement that a special election to be held during the same month 
as a preferential primary be held on the same day as the preferential primary. 18 

The same subsection also requires that the ballot for a special election held on the 
day of a preferential primary include "the issues or issues to be voted upon at the 
special election." 19 In my view, however, the specific requirements of school 
election law that a school election "only concern issues authorized to be on the 
ballot by the Arkansas Constitution or by statute," and that "no other issues ... 
appear on the ballot"20 would be held to supersede this more general requirement 
of general election law.21 

13 Ark. Code Ann . §§ 7-11-101 to -107 (Rep I. 201 I, Supp. 2015). 

14 Ark. Code Ann . §§ 7-11-201 to -204 (Rep!. 201 I). 

15 Ark. Code Ann.§ 7-11-205 (Repl. 2011). 

16 Ark. Code Ann.§ 7-11-201. 

17 Ark. Code Ann . § 7-11-205. 

18 See Ark. Code Ann. § 7-1 l-205(a)(l)(A) (Repl. 201 I). 

19 Ark. Code Ann . § 7-1 l-205(a)(2)(A). 

20 See Ark. Code Ann.§ 6-14-102(b)(I) and (a)(2). 
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As to subchapter 3, it is my opinion that the first section22 
- providing that the 

laws governing general and primary elections apply to questions arising in 
connection with special elections that are not answered by the laws governing 
special elections - does apply to a special school millage election but that the 
section may have little real effect due to a similar provision in the laws governing 
school elections.23 

In my opinion, the second section24 
- having to do with filling vacancie~ in office -

does not apply. 

Finally, it is my opinion that the third section25 
- providing that certain publication 

requirements of general elections law apply to special elections - does not apply to 
a special school millage election due to a provision of school elections law that 
requires publication of notices of school elections and provides that its publication 
requirement "shall be the sole requirement for publication of the notice."26 

Sincerely, 

C0/J< 
LESLIE RUTLEDG~ 
Attorney General 

21 See supra note 11 and accompanying text. 

22 Ark. Code Ann . § 7-11-301 (Repl. 2011). 

23 See Ark. Code Ann. § 6-14-101(Rep!.2013). 

24 Ark. Code Ann. § 7-11-302 (Repl. 2011). 

25 Ark. Code Ann. § 7-11-303 . 

26 Ark. Code Ann. § 6-14-109(c) (Repl. 2013); see supra note I I and accompanying text. 


