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The Honorable Bob Johnson 
State Representative 
511 North First, Suite 8 
Jacksonville, AR 72076-4134 

Dear Representative Johnson: 

STATE OF ARKANSAS 
ATTORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 

I am writing in response to your request for an opinion on the following question: 

Would signatures collected under Act 1018 of 2013, but not 
presented to the Secretary of State, be submissible now and be 
governed by Act 564 of 2015, which amended the petition 
percentage requirements of the 2013 Act? 

RESPONSE 

Act 1018 of 2013 1 authorized local option elections (commonly referred to as 
"wet-dry" elections) in so-called "defunct voting districts"2 upon petition of the 
voters of the district. I take the above question to be asking whether signatures 
that were collected on a local-option-election petition under Ark. Code Ann. § 3-8-
602 as enacted by Act 1018 of 2013, will count in testing the sufficiency of a 
petition filed under Ark. Code Ann. § 3-8-602, as amended by Act 564of2015.3 

1 Act 1018of2013, as amended by Act 564 of2015, is codified at Ark. Code Ann.§§ 3-8-601 
and -602 (Supp. 2015). 

2 A "defunct voting district" is a voting district that 1) existed when it was voted dry, 2) is no 
longer recognized by the state or county, and 3) is currently located in a wet county. Ark. Code 
Ann.§ 3-8-601(2). 

3 Please note that these petitions are filed with the county clerk, rather than the Secretary of State. 
Ark. Code Ann. § 3-8-602(b)(2)(C). 
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The answer to this question is "no," in my opinion. 

DISCUSSION 

Act 1018of2013 added a new subchapter 6 to Arkansas Code Title 3, Chapter 8, 
to authorize a wet-dry election for an area within the boundaries of a defunct 
voting district if 38% of the qualified electors of the district signed a petition 
calling for the election.4 Under Ark. Code Ann. § 3-8-602(a)(l) and (2), as added 
by Act 1018, the question at the election was whether to allow the "manufacture 
and sale of alcoholic beverages" for "off-premises" and "on-premises" 

. 5 consumpt10n. 

Act 564 of 2015 amended Ark. Code Ann. § 3-8-602 in several respects. It 
deleted the word "manufacture," so that the question at the election is whether to 
allow the "sale of alcoholic beverages" within the defunct voting district. 6 It also 
deleted the provision for "off-premises consumption" and limited on-premises 
consumption to "the corporate limits of a city of the first class or a city of the 
second class."7 And it changed the petition signature requirement from 38% to 
15%.8 

The question you have posed, in light of these amendments, is whether a petition 
that was circulated for signatures under Ark. Code Ann. § 3-8-602 prior to the 
enactment of Act 564 of 2015 will support holding an election under section 3-8-

4 Acts 2013, No. 1018, § 1. Act 1018 added new Ark. Code Ann. § 3-8-602(b)(2)(B), which 
referred to "signatures required under §§ 3-8-204 - 3-8-205." At the time, section 3-8-205 
contained the 3 8% requirement generally applicable to all local-option petitions. 

5 Acts 2013, No. 1018, § 1. 

6 Acts 2015, No. 564, § 1 (amending Ark. Code Ann.§ 3-8-602(a)). 

7 Id. 

8 Id. (amending Ark. Code Ann . § 3-8-602(b )(2)(B) to delete the reference to Ark. Code Ann. § 3-
8-205 (which contained the 38% requirement), and to require instead that "[s]ignatures shall be 
obtained from fifteen percent (15%) of the qualified electors residing within the boundaries of a 
defunct voting district.. .. "). The 38% requirement applicable to other local-option petitions is 
now codified at Ark. Code Ann. § 3-8-803 (Supp. 2015), which was enacted under Act 1251 of 
2015. See Acts 2015, No. 1251 , § 5. 
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602, as amended by Act 564. The answer to this question is governed, in my 
opinion, by Ark. Code Ann. § 3-8-602(b)(2)(A), which requires that "[t]he petition 
procedure for a local option election for a defunct voting district shall be 
conducted under § 3-8-201 et seq."9 (Emphasis added.) For our purposes, the 
most significant requirement under the referenced "§ 3-8-201 et seq." is the 
requirement that signature sheets on the petition must include a copy of the ballot 
title and text of the measure. When Act 1018 of 2013 was enacted, 10 this 
requirement arose under Ark. Code Ann. § 3-8-204(c) (Repl. 2008), which 
incorporated by reference Ark. Code Ann. § 7-9-109. This latter provision of the 
Election Code requires the canvasser's verification that "[a]t all times during the 
circulation of this signature sheet, an exact cofiy of the popular name, ballot title, 
and text was attached to the signature sheet."). 1 

Signatures collected under Act 1018 of 2013 were thus presumably collected on 
signature sheets that included a ballot title and text. And the ballot title presumably 
conformed to Ark. Code Ann. § 3-8-602(b)(3)(B), as enacted by Act 1018 of 
2013, which stated: "The ballot title shall be in substantially the following form: 
'TO DETERMINE WHETHER OR NOT ALCOHOLIC BEVERAGES MAY BE 
SOLD OR MANUFACTURED AS AUTHORIZED BY ARKANSAS CODE§ 3-
8-602 WITHIN ["X" defunct voting district]." 

The Arkansas Supreme Court has previously addressed the Election Code's 
requirement that the ballot title and text must be attached to the initiative petition. 

9 This provision was enacted under Act 1018of2013. It was only slightly amended by Act 564 
of 2015. It originally stated that the petition procedure "shall be conducted pursuant to § 3-8-201 
et seq." Acts 2013, § 1018, § l (emphasis added). 

10 Act 1018 contained an emergency clause and was effective April 9, 2013. Acts 2013, No. 
1018, § 2 

11 Ark. Code Ann.§ 7-9-109(a) (Supp. 2015). Section 3-8-204 was repealed by Act 1432 of2013. 
But Act 1432 also amended Ark. Code Ann. § 3-8-205 to add a new subsection incorporating 
Ark. Code Ann. § 7-9-101 et seq. for local-option petitions. See Acts 2013, No. 1432, § 2 
(adding what is now codified as Ark. Code Ann. § 3-8-205(e) (stating in relevant part that "a 
petition for a local option election shall be governed by § 7-9-101 et seq."). The canvasser 
verification requirement was therefore in place in 2013 and applied to petitions circulated under 
Ark. Code Ann.§ 3-8-602(b)(2)(A), as enacted by Act 1018of2013. Currently, the requirement 
also arises under Ark. Code Ann.§ 3-8-205(a), which was amended by Act 1251 of2015 to refer 
to Ark. Code Ann. § 3-8-801 et seq., which requires, under § 3-8-808(a), the canvassers' 
verification that "[a]t all times during the circulation of this signature sheet, an exact copy of the 
popular name, ballot title, and text was attached to the signature sheet."). 
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The case most on point with your question is Walmsley v. Martin, 12 involving a 
challenge to the Secretary of State's certification of an initiative petition, where 
the ballot title for the measure had been altered after signatures were collected. 
The Court held that signatures collected under the revised ballot title could not 
support certification. 13 The Court explained that the Code requires the sponsor of 
an initiative "to provide potential signatories an opportunity to review the exact 
ballot title and complete measure." 14 The Court observed that th pmpo of thi 
requirement is "to inform voters of what they are i~njng before they ign it. ' 15 It 
demanded "strict compliance" with the requirement 6 and it reiterated the rul that 
"the potential signatories to initiated amendments, referenda, and acts must receive 
the exact ballot title that will be certified and printed on the general election 
ballot." 17 The Court also noted that had the text of the measure materially changed 
from the one circulated for signatures, such a change might have been an 
additional basis for finding the petition insufficient. 18 

I believe this case paves the way to the resolution of your question regarding 
signatures collected under Act 1018 of 2013. The ballot title on those signature 
sheets will not be the same as the ballot title at an election held under Ark. Code 
Ann. § 3-8-602, as amended by Act 564 of 2015. The text will also be materially 
different. As explained above, Act 564 amended section 3-8-602 in several 
material respects. The question at an election held under section 3-8-602, as 
amended, is whether to allow the sale of alcoholic beverages for on-premises 
consumption within the defunct voting district. The voters will not be presented 
with the question whether alcohol may be "manufactured." Nor will they be 
voting on whether to allow off-premises consumption. The ballot title at the 
election will state substantially as follows: "TO DETERMINE WHETHER OR 

12 2012 Ark. 370, 423 S.W.3d 587. 

13 Id. at 10, 423 S.W.3d at 592. 

14 Id. at 8, 423 S.W.3d at 591. 

15 Id. (citation omitted). 

16 Id. (citations omitted). 

17 Id. at 11 , 423 S.W.3d at 592. 

18 Id. at 10, 423 S.W.3d at 592 (discussing Porter v. McCuen, 310 Ark. 562, 839 S.W.2d 512 
( 1992)). 
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NOT ALCOHOLIC BEVERAGES MAY BE SOLD AS AUTHORIZED BY 
ARKANSAS CODE§ 3-8-602 WITHIN ["X" defunct voting district]." 19 

Consequently, as was the case in Walmsley, the signatories to the petition will 
have reviewed a different ballot title than the one to be printed on the election 
ballot. Moreover, the text of the proposal will be materially different from the one 
circulated with the signature sheets. If faced with the question, therefore, I believe 
the Court would have little difficulty concluding that signatures collected on a 
petition under Ark. Code Ann. § 3-8-602 prior to its amendment in 2015 cannot 
support holding an election under the statute as amended. 

Sincerely, 

~~~ 
LESLI~R~T~ 
Attorney General 

19 Ark. Code Ann. § 3-8-602(b)(3)(B)(Supp. 2015). 


