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Bentonville, AR 72712-9449 

Dear Representative Douglas: 

This is in response to your request for my opinion on the following questions 
concerning the Deferred Retirement Option Plan (DROP) of the Arkansas Local 
Police and Fire Retirement System (LOPFI): 

(1) Is a DROP participant whose covered employment has been 
terminated before the conclusion of the maximum years of 
DROP participation prohibited from transferring from one 
LOPFI covered position to another LOPFI covered position? 

(2) If the answer to the previous question is "no," is a DROP 
participant who fears his or her covered employment with a 
LOPFI employer may be terminated before the conclusion of the 
maximum years of DROP participation prohibited from 
transferring from LOPFI covered position to another LOPFI 
covered position? 

(3) If the answer to either of the previous questions is "no," is a 
DROP participant required to remain unemployed for a specified 
amount of time before transferring to another LOPFI covered 
position? 
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RESPONSE 

In my opinion, there is no provision for transferring to another LOPFI-covered 
position after the DROP participant's employment has been terminated. It is 
therefore my opinion that the answer to your first question is "yes," such a transfer 
is prohibited. Questions 2 and 3 are consequently moot. 

DISCUSSION 

In certain circumstances, retired former members of LOPFI can reenter "covered 
employment"' and again become members of LOPFI. 2 But participants in LOPFI 
DROP are specifically excluded from this "re-employment option."3 A rule of the 
LOPFI board also states that "[m]embers enrolled in DROP are not eligible to 
return to LOPFI-covered service as provided in A.C.A. 24-10-504."4 

I have found no other provision similar to this "re-employment option" that would 
authorize a DROP participant to transfer to another LOPFI-covered position after 
his employment has been terminated. I must therefore conclude that such a 
transfer is prohibited. 

Under the LOPFI DROP,5 a person who is eligible to retire may elect to continue 
to work for a limited time during which the receipt of retirement benefits is 

1 "Covered employment" means "employment as a police officer or firefighter in a position 
covered by the system." Ark. Code Ann. § 24-10-102(11) (Rep I. 2014). 

2 See Ark. Code Ann . § 24-10-504(c)(2) (Rep!. 2014). 

3 Id. at§ 24-I0-504(c)(2)(A)(i) (stating in rel~vant part that "the former member may again become 
a member with previous credited service restored and increased by the period of reemployment, 
but only if the former member ... [w]as not a participant in the [DROP] under§ 24-10-701.") 
(Emphasis added). 

4 LOPFI Rules and Regulations, Rule #32 (last amended June 4, 2015). The LOPFI board is 
vested with "[t]he general administration and the responsibility for the proper operation of the 
[system] and for making effective the provisions of this chapter .... " Ark. Code Ann. § 24-10-
201 (a) (Rep!. 2014). 

5 LOPFI DROP is codified at Ark. Code Ann.§§ 24-10-701-709 (Repl. 2014 and Supp. 2015). 
The LOPFI system was created in 1981 and generally covers police officers and firefighters first 
employed after the "operative date" of the system, as well as system administrative staff. Ark. 
Code Ann. § 24-10-301 (Repl. 2014). See also Ark. Code Ann. § 24-10-102(22) (Repl. 2014) 
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deferred.6 This retirement option is available to LOPFI members who have at 
least 28 years of service, or members who are at least age 55 and have at least 20 
years of service. 7 There is no additional accrual of service credit once a LOPFI 
member enrolls in DROP. 8 Under the terms of the plan, the member continues to 
work and receive a salary, but a certain percentage of the monthly retirement 
benefit to which the member would have been entitled if he had actually retired is 
paid into the member's "plan account,"9 with interest credited annually. 10 

The maximum period of participation in LOPFI DROP is seven years. 11 A LOPFI 
member may therefore participate in DROP for fewer than seven years, with 
DROP participation ending (and benefits being paid) in conjunction with the 
termination of employment: 

At the conclusion of a member's participation in the plan, the 
member shall terminate employment with the employer and shall 
start receiving the member's monthly retirement benefit that would 
have been received if the member had retired at the time the member 
elected to participate in the plan. 12 

The LOPFI DROP participant thus receives his deferred benefit when employment 
terminates. 13 The requirement that the member "terminate employment" "[a]t the 

(defining "member"). The DROP option was added to the system in 2003. See Acts 2003, No. 
1734. 

6 Ark. Code Ann.§ 24-10-70l(a) (Supp. 2015). 

7 Ark. Code Ann.§ 24-10-70l(a). 

8 Ark. Code Ann. § 24-10-702( c) (Supp. 2015). 

9 Ark. Code Ann. § 24-10-703( c) (Rep I. 2014) (the percentage paid into the account depends 
upon the member's years of service). 

10 Ark. Code Ann.§ 24-10-704(b) ((Rep!. 2014). 

11 Ark. Code Ann. § 24-10-706(a) (Rep!. 2014) ("The duration of participation in the [DROP] for 
active paid service police officers and firefighters shall not exceed seven (7) years."). 

12 Id. at 24-10-706(b). 

13 The DROP account into which retirement benefits have been paid is either paid over in a lump 
sum or annuitized, at the DROP participant's option. Ark. Code Ann.§ 24-10-705 (Rep!. 2014). 
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conclusion of . . . participation in [DROP]" makes it clear that the member who 
continues to work for the full seven-year period must leave employment at the end 
of the seven years. If employment ends earlier-whether voluntarily or 
involuntarily-the benefits will be paid, as employment will have terminated. 

Retirement benefits therefore commence at the point the LOPFI DROP 
participant's employment is terminated, regardless of when termination occurs 
(whether before or after seven years), and regardless of whether it is voluntary. 
Participation in LOPFI DROP has concluded at that point and the former DROP 
participant ceases to be a member of the system, consistent with the general 
system requirement that "[ u ]pon a member's retirement, he or she shall cease to be 
a member."14 

No provision is made for the former DROP participant's return to LOPFI-covered 
employment. Indeed, as noted above, LOPFI DROP participants are specifically 
excluded from the "re-employment option" available to fonner members who have 
retired. 

Nor has my research yielded any other provision similar to the re-employment 
option that would provide authority for a DROP participant to transfer to another 
LOPFI-covered position after his employment has been terminated. I must 
therefore conclude that the answer to your first question is "yes," such a transfer is 
prohibited. Your remaining questions are consequently moot. 

Sincerely, 

~e 
Attorney General 

14 Ark. Code Ann.§ 24-10-504(b)(l) (Repl. 2014). 


