
Opinion No. 2015-101 

November 12, 2015 

The Honorable Sue Scott 
State Representative 
1412 Hilltop Farms Lane 
Rogers, AR 72756 

Dear Representative Scott: 

STATE OF ARKANSAS 
ATTORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 

I am writing in response to your request for an opinion concerning the publication 
of city ordinances. Your question relates to the following language under Ark. 
Code Ann. § 14-55-206(a)(l)(A) (Supp. 2015): 

All bylaws or ordinances of a general or permanent nature and all 
those imposing any fine, penalty, or forfeiture shall be published in 
some newspaper published in the municipality .1 

The question posed concerns what "publishing" an Ordinance means in actual 
application. Correspondence attached to your request for my opinion explains that 
when lengthy or voluminous changes are proposed to a city's code of ordinances, 
often the city will draft an "Ordinance," and will incorporate and adopt by 
reference as an "Exhibit" the lengthy attachment containing the new code section. 
With this background in mind, you ask: 

Assuming that "notice" to the public is the goal [of the publication 
requirement] and, considering the type of activities allowed in Ark. 
Code Ann. § 14-55-206(b) (allowing publication by reference to 
voluminous codes), is it sufficient to publish just the one, or two, 

1 Subsection 14-55-206(a)(l)(B) (Supp. 2015) allows municipalities where no newspapers are 
published to post written or printed notices of such ordinances in five of the most public places in 
the city as designated by the city's governing body. 
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page "Ordinance" and not have to incur the considerable expense of 
publishing lengthy "attachments" and "exhibits?" 

RESPONSE 

In my opinion, the answer is "no," unless the lengthy attachments and exhibits 
referenced in the question fall within the class of rules, regulations, or technical 
codes permitted to be adopted by reference under Ark. Code Ann. § 14-55-206(b) 
or§ 14-55-207. 

DISCUSSION 

The General Assembly has established procedures regarding the adoption of city 
ordinances.2 These procedures include publishing or posting requirements. 3 The 
Arkansas Supreme Court has consistently applied a strict-compliance standard 
with respect to these procedural requirements.4 In City of Fort Smith v. O.K. 
Foods, Inc., 5 the court specifically noted that the procedural requirements for the 
adoption of ordinances are mandatory and must be complied with in order for the 
ordinance in question to be valid. 6 

The publication requirements for proposed city ordinances, as noted m your 
request for my opinion, are found in Ark. Code Ann. § 14-55-206: 

All bylaws or ordinances of a general or permanent nature and all 
those imposing any fine, penalty, or forfeiture shall be published in 
some newspaper published in the municipality.7 

2 See Ark. Code Ann.§ 14-55-201 et seq. (Rep!. 1998 and Supp. 2015). 

3 See Ark. Code Ann.§ 14-55-206 (Supp. 2015). 

4 See, e.g., Phillips v. City of Eureka Springs, 312 Ark. 57, 847 S.W.2d 21 (1993) (finding city 
ordinance invalid when ordinance's publication was handled by a private citizen rather than by 
the city); Brooks v. City of Benton, 308 Ark. 571, 826 S.W.2d 259 (1992) (reversing summary 
judgment in favor of city upon a finding of a genuine issue of material fact as to whether a zoning 
ordinance was invalid because notice to public did not strictly comply with state requirements). 

5 293 Ark. 379, 738 S.W.2d 96 (1987). 

6 Id. at 384, 738 S.W.2d at 99. 

7 Ark. Code Ann.§ 14-55-206(a)(l)(A). 
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However, that statute permits cities to incorporate and adopt by reference certain 
types of pre-published codes or regulations without needing to publish them at 
length, as long as certain other requirements are met: 

As to ordinances establishing rules and regulations for zoning, 
construction of buildings, the installation of plumbing, the 
installation of electric wiring, or other similar work, where such 
rules and regulations have been printed as a code in book form, the 
code or provisions thereof may be published by the municipality by 
reference to title of the code without further publication or posting 
thereof. However, no fewer than three (3) copies of the code shall 
be filed for use and examination by the public in the office of the 
clerk or recorder of the municipality after the adoption thereof if 
there is no electronic form of the code available for examination by 
the public. 8 

Cities may similarly adopt certain technical codes by reference, under Ark. Code 
Ann. § 14-55-207. That section states: 

(a) Every municipality in the State of Arkansas is authorized by the 
passage of a municipal ordinance to adopt by reference technical 
codes, regulations, or standards, without setting forth the provisions 
of the code or parts thereof, if three (3) copies of the code, or the 
pertinent parts thereof, and any related documents are filed either 
electronically or by hard copy in the office of the clerk of the 
municipality for inspection and view by the public before the 
passage of the ordinance. 
(b) The term "technical codes" shall include any building, zoning, 
health, electrical, or plumbing codes, and the term "regulations" 
shall include any criminal code of the State of Arkansas. 
( c) It is the duty of the municipality to give a notice to the public, by 
publication in a paper of general circulation within the municipality, 
stating that copies of the code, or the pertinent parts thereof, and the 
related documents are open to public examination either 
electronically or by hard copy before the passage of the ordinance 
adopting the code. 9 

8 Id. at§ 14-55-206(b) (emphasis added). 

9 Ark. Code Ann.§ 14-55-207 (Supp. 2015). 
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These types of codes, rules, regulations, or standards are all that state law allows 
cities to incorporate and adopt by reference. I understand that some changes to 
city codes can be "lengthy or voluminous," according to the background 
information you have provided, and that publication of these ordinances in full can 
impose significant costs upon a city. But state law is clear on this point. Thus, in 
my opinion, cities must continue to publish in a local newspaper all such 
ordinances, with any attached exhibits, unless the exhibits are among the types of 
codes, rules, regulations, or standards specified in Ark. Code Ann. § 14-55-206(b) 
or§ 14-55-207. 

Sincerely, 

2 ?.::>~-
LESLIERUT~ 
Attorney General 


