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Dear Ms. Webb: 

This is in response to your request for an opinion on the following questions 
concerning the investment of funds administered by the Arkansas Workers' 
Compensation Commission ("A WCC") 1: 

1. Does the A WCC have the authority to invest any surplus funds in 
securities other than certificates of deposit? 

2. To the extent those investments are handled by the Treasurer of 
the State of Arkansas, does the Treasurer have the authority to 
invest the surplus funds as designated by the A WCC in securities 
other than certificates of deposit? 

3. Does the special language in Act 969 of 2015 (the A WCC 
appropriation act) modify the provisions of Ark. Code Ann. § 19-
3-518 in regard to A WCC funds? 

4. Are there any other rules or statutes that would restrict the 
Treasurer from making investments in other securities with 
A WCC surplus funds? 

1 There are three AyYCC funds: The Workers' Compensation Fund, the Second Injury Trust 
Fund, and the Death and Permanent Total Disability Trust Fund. Ark. Code Ann. § 11-9-30l(a) 
(Repl. 2012). 
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As background for these questions, you report that previously, the majority of the 
surplus from the A WCC funds has been invested in certificates of deposit pursuant 
to Ark. Code Ann. § 19-3-518. You state that the AWCC would in the future like 
to direct the State Treasurer to invest surplus funds in securities that would earn a 
greater return on investment. 

RESPONSE 

In my opinion, the answer to Question 1 is "yes," as a general matter, pursuant to 
Section 8 of Act 969of2015 (AWCC's appropriation act), which is effective from 
July 1, 2015 through June 30, 2016. It is my opinion in response to Question 2 
that the State Treasurer may, at the direction of the A WCC, invest surplus A WCC 
funds in securities other than certificates of deposit between July 1, 2015 and June 
30, 2016. The answer to Question 3 is "yes," in my opinion. With regard to 
Question 4, I am unaware of any specific restrictions other than those contained in 
Ark. Code Ann. § 19-3-518, which generally requires the Treasurer to invest 
surplus trust fund moneys in certificates of deposit to the extent feasible. 

DISCUSSION 

Question 1 - Does the A wee have the authority to invest any surplus I unds in 
securities other than certificates of deposit? 

The answer to this question is generally "yes," in my opinion, pursuant to Act 969 
of 2015 - the appropriation act for the A WCC. This act contains the following 
special language regarding the investment of A WCC funds: 

All such funds as are held at any time in the Death and Permanent 

Total Disability Trust Fund, Second Injury Trust Fund, and the 

Workers' Compensation Fund shall be invested and reinvested to the 

extent feasible, [sic] all such investments as authorized for use by 

the Office of the Treasurer shall be available to the listed funds. The 
movement of these funds into and out of investments shall be by 
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fund transfers as directed by the Chief Executive Officer of the 
Workers' Compensation Commission. 2 

This language - which appears to be unique to the A WCC3 
- is markedly different 

from the section of the State Treasury Management Law4 that generally governs 
the investment of trust fund accounts. Under Ark. Code Ann. § 19-3-518, the 
State Treasurer is required to invest surplus trust fund moneys in certificates of 

deposit (CDs) to the extent feasible: 

The Treasurer of State shall invest the amount certifiedl5l in 

certificates of deposit issued by eligible banks and savings and loan 
associations. 

If the Treasurer of State is unable to place the certified amount in 
certificates of deposit, then the remainder may be placed in securities 
with the administrator's approval. 6 

This section of the Treasury Management Law is clear regarding the investment of 
surplus trust funds in securities. Investments in securities may only occur to the 
extent of any "remainder" following the investment in CDs. This limitation on 
securities investments is absent from A WCC's appropriation act. The 
appropriation's special language instead provides for "all such investments as 

2 Acts 2015, No. 969, § 8. The section is effective "only from July 1, 2015 through June 30, 
2016." Id. 

3 I have found no similar language in any other agency appropriation act. 

4 Ark. Code Ann . § 19-3-50 l et seq. (Repl. 2007 & Supp. 2013). 

5 The "amount certified" is the "estimated surplus moneys in the trust fund account that exceed 
the immediate requirements of the trust fund account." Ark. Code Ann. § l 9-3-5 l 8(a)(2)(A) 
(Supp. 2013). This estimated surplus is determined by the administrator of the trust fund, who 
certifies the amount to the Treasurer. Id. See also id. at (B)(i)(a) ("After taking into 
consideration the amount of the estimated surplus moneys under subdivision (a)(2)(A) of this 
section, the administrator shall certify to the Treasurer of State the amount of surplus moneys and 
the period oftime during which the surplus moneys are not required."). 

6 Id. at (b) and (c). 
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authorized for use by the Office of the Treasurer .... "7 Additionally, the 
appropriation act provides for investments "as directed by [the A WCC's] Chief 
Executive .... "8 This authority on the part of the A WCC to direct the investment 
of AWCC funds stands in stark contrast to section 19-5-518's requirement that the 
Treasurer first invest surplus A WCC trust funds in CDs, with investments in 
securities only occurring ("with the administrator's approval") if the Treasurer is 
unable to place the entire surplus in CDs. 

A WCC's authority over investments is echoed by several line items in the 
appropriation act, 9 together with a reference to the investment of funds "as 
allowed by the Workers' Compensation Commission." 10 

In my opinion, the appropriation language is controlling. It is a standard principle 
of statutory construction that where two statutes apparently speak to the same 
subject matter and one is more specific than the other, the more specific statute 
controls. 11 Additionally, more recently enacted legislation will prevail over an 
earlier enactment, as the later expression of legislative will. 12 These principles 
lead me to conclude that the appropriation act - which is both more recent and 

7 The reference to "investments ... authorized for use by the ... Treasurer" presumably refers to 
the Treasurer's investment authority with respect to state funds in the State Treasury. In this 
regard, see Ark . Code Ann.§ 19-3-518(b) (Supp. 2013). 

8 It bears noting that there is no prohibition against the inclusion of substantive language such as 
this in an appropriation act, so long as the act "ernbrace[s] but one subject." Ark. Const. art. 5, § 
30. See Arkansas Motor Carrier Ass 'n v. Pritchett, 303 Ark. 620, 798 S.W.2d 918 (1990). Act 
969 of 2015 plainly meets this so-called "unity of subject" requirement, as each section relates to 
the appropriation of funds for A WCC personal services and operating expenses. 

9 Acts 2015, No. 969, §§ 3 and 4 (appropriating, respectively, for "investments" $14,000,000 
from the Workers' Compensation Fund and $151,750,000 from the Death and Permanent Total 
Disability Trust Fund.). 

10 Id. at § 4 (referring to the "investment of funds in the Death and permanent Total Disability 
Trust Fund as allowed by the Workers' Compensation Commission.") (emphasis added). 

11 E.g. Searcy Farm Supply, LLC v. Merchants & Planters Bank, 369 Ark. 487, 492, 256 S.W.3d 
496 (2007); Donoho v. Donoho, 318 Ark. 637, 639, 887 S.W.2d 290 (1994). 

12 E.g., Steward v. Statler, 371 Ark. 351, 266 S.W.3d 710 (2007). 
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more specific than Ark. Code Ann. § 19-3-518 with respect to the investment of 
A WCC funds - controls. 

Accordingly, it is my opinion that the answer to Question 1 above is generally 
"yes," during the period of July 1, 2015 through June 30, 2016, when the 
superseding appropriation language is in effect. I believe the A WCC is authorized 
during this fiscal period (after which the appropriation act, along with its special 
language, will expire) to direct the investment of A WCC funds. And unlike the 
Treasury Management Law, the appropriation act does not require the initial 

placement of A WCC funds in CDs. 

Question 2 - To the extent those investments are handled by the Treasurer of the 
State of Arkansas, does the Treasurer have the authority to invest the surplus 
funds as designated by the A WCC in securities other than certificates of deposit? 

As explained above, the A WCC is authorized under its appropriation act to direct 
the investment of A WCC funds. As long as the State Treasurer is acting at the 
direction of the A WCC, therefore, I believe the Treasurer may invest surplus 
A WCC funds in securities other than certificates of deposit. Such action would 
not be contrary to Ark. Code Ann. § 19-3-518, which otherwise constrains the 
Treasurer's ability to place the surplus in securities by requiring that it be placed in 
CDs to the extent feasible. It must be recognized, however, that this investment 
authority regarding A WCC funds only applies during the effective dates of the 
appropriation act, July 1, 2015 through June 30, 2016. 

Question 3 - Does the special language in Act 969 of 2015 (the A WCC 
appropriation act) modify the provisions of Ark. Code Ann.§ 19-3-518 in regard 
to A wee funds? 

Yes, to the extent the appropriation act authorizes "all such investments as 
authorized for use by ... the Treasurer .... " This relatively broad investment 
authority cannot be reconciled with section 19-3-518's requirement that 
investments in securities only occur to the extent of any "remainder" following the 
investment in CDs. That is why I opined in response to Question 2 above, based 
on standard principles of statutory construction, that the Treasurer may invest 
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surplus A WCC funds in securities other than certificates of deposit, as long as the 
Treasurer does so at the direction of the A WCC. 

Question 4 - Are there any other rules or statutes that would restrict the 
Treasurer from making investments in other securities with A wee surplus 
funds? 

I am unaware of any specific restrictions other than those contained in Ark. Code 
Ann. § 19-3-518 which I have explained generally requires the Treasurer to invest 
surplus trust fund moneys in certificates of deposit to the extent feasible. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared this opinion, which I 
hereby approve. 

Sincerely, 

~/~ 
LESLIE RUTLED~ 
Attorney Gen ral 

LR/EAW:cyh 


