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Dear Auditor Lea: 

This is in response to your request for an opinion concerning the Auditor of State's 
duty, under Ark. Code Ann.§ 16-13-331 (Repl. 2010), to reimburse counties for a 
portion of the previous year's salaries of juvenile probation officers and juvenile 
intake officers. As background for your request, you relay the following: 

Probation officers are required to be certified and must complete 
their initial certification requirements within one year of 
employment. Ark. Code Ann. § 16-13-327(c). They must maintain 
their certification during the term of their employment. Id. 

Likewise, intake officers are required to be certified and must 
complete their initial certification requirements within one year of 
employment. Ark. Code Ann. § 16-13-328(c). They must maintain 
their certification during the term of their employment. Id. 

Counties may have both probation and intake officer salaries 
reimbursed by the state. Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d) and 
-328( d). To be eligible for state reimbursement, probation and 
intake officers must fulfill the following requirements: (1) be 
certified according to the laws of Arkansas, and (2) have their salary 
paid "by the county or counties for a period of one (1) year." Id. If 
these requirements are met, the county may receive whichever is 
less: $15,000 per year or half the probation or intake officer's salary. 

323 CENTER STREET, SUITE 200 ' liTTLE ROCK. ARKANSAS 72201 
TELEPHONE (501) 682-2007 · FAX (501) 682-8084 

ARKANSASAG.GOV 



The Honorable Andrea Lea 
State Auditor 
Opinion No. 2015-066 
Page 2 

In light of the foregoing, you pose the following questions: 

1. If a full-time juvenile intake or probation officer position is filled 
with a certified officer who leaves the position and is replaced 
with a certified officer who serves for less [than] a year, may the 
Auditor of State reimburse the county for that full-time position? 

2. If an individual is newly hired for a full-time juvenile intake or 
probation officer position and serves for a full year, must that 
individual be certified for the entire year for the county to be 
reimbursed for his or her salary under the statute? 

3. Or, may the county also be reimbursed if an uncertified officer is 
hired, serves an entire year, and obtains his or her certification 
during the officer's first year of service as per Ark. Code Ann. 
§§ 16-13-327(d) and -328(d)? 

RESPONSE 

As long as a county pays a full year's salary between the two officers, the officers 
meet all statutory requirements for their employment, and the county submits the 
required documentation, then the answer to your first question is likely "yes," in 
my opinion. This is owing to what I believe a court would find to be ambiguous 
statutory language coupled with the state's apparent long-standing practice in this 
regard. Legislative clarification is warranted, however. With respect to Question 
2, in my opinion the answer is "no." Accordingly, the answer to Question 3 is 
"yes," in my opinion. 

DISCUSSION 

Each juvenile division of circuit court in the state is to be provided with at least 
one juvenile probation officer1 and at least one juvenile intake officer2 

(collectively, "juvenile officers"). These juvenile officers must be certified as 
juvenile probation or juvenile intake officers; they must obtain their initial 

1 See Ark. Code Ann.§ 16-13-327(a) (Rep!. 2010). 

2 See Ark. Code Ann.§ l6-13-328(a) (Repl. 2010). 
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certification within one year of the employment; and they must maintain their 
certification during the terms of their employment. 3 

The juvenile officers' salaries are paid by the county or counties where the officers 
work. 4 The state is required to reimburse the counties a portion of the salary paid 
to each full-time juvenile officer who is certified and "[ w ]hose salary has been 
paid by the county or counties for a period of one (1) year."5 The Auditor of State 
is charged with administering these reimbursements. 6 

The state's portion for each juvenile officer's salary is the lesser of $15,000 or 
one-half of the officer's average salary as calculated over the last 12 months.7 

However, the state "shall reimburse a county only for salaries paid to the number 
of [juvenile] officers" that meet these requirements. 8 In order for a county to 
receive reimbursement, the county must submit to the State Auditor: 1) proof of 
each juvenile's officer's certification and continuing education hours; 2) a copy of 
each juvenile officer's W-2 form for the salary (i.e. tax) year being reimbursed; 
and, 3) a completed form, designed and distributed by the State Auditor's office, 
showing each officer's employment status.9 

Question 1: If a full-time juvenile intake or probation officer position is filled 
with a certified officer who leaves the position and is replaced with a certified 

3 See Ark. Code Ann.§§ 16-13-327(c), -328(c) (Rep!. 2010). 

4 See Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d)(l)(A), -328(d)(l)(A) (Rep!. 2010). See also Ark. Code 
Ann . § 16-13-33 l(d)(2) (Repl. 2010), note 7 infra. 

5 See Ark. Code Ann . §§ 16-13-327(d)(l)(B), -328(d)(l)(B) (Rep!. 2010). A "year" is based on 
the employee's salary year. See Ark. Code Ann.§ 16-13-33 l(b)(2) (Repl. 2010). 

6 See Ark. Code Ann. § 16-13-331 (a) (Rep!. 2010). 

7 See Ark. Code Ann . §§ 16-13-327(d)(2), -328(d)(2) (Rep!. 2010). Of course, it goes without 
saying that reimbursements should only be made to the county that actually paid the juvenile 
officer's salary. If, under Ark. Code Ann.§ 16-13-331(d)(2), multiple counties share the cost of 
such annual salary, then one county may be designated as the county to be reimbursed. 
Otherwise, each county must designate its portion of the salary it paid and be reimbursed its pro­
rata share accordingly. 

8 See Ark. Code Ann.§§ 16-13-327(d)(3)(A), -328(d)(3)(A) (Rep!. 2010). 

9 See Ark. Code Ann . § 16-13-331 (b) (Rep!. 2010). 



The Honorable Andrea Lea 
State Auditor 
Opinion No. 2015-066 
Page 4 

officer who serves for less [than] a year, may the Auditor of State reimburse the 
county for that full-time position? 

You seem to be asking whether the state should reimburse a county if the county 
pays a full year's salary for a juvenile probation officer's or juvenile intake 
officer's position, but the position is held by two or more people who, 
individually, serve less than one year. 10 This question seems to be prompted by 
the quoted statutory language above-"[w]hose salary has been paid by the county 
or counties for a period of one ( 1) year." 11 

In attempting to resolve your question, which turns on the proper interpretation of 
Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d) and -328(d), I am guided by the following 
principles of statutory construction: 

The first rule in considering the meaning and effect of a statute is to 
construe it just as it reads, giving the words their ordinary meaning 
and usually accepted meaning in common language. [The courts] 
construe the statute so that no word is left void, superfluous, or 
insignificant; and meaning and effect are given to every word in the 
statute if possible. When the language of the statute is plain and 
unambiguous, there is no need to resort to rules of statutory 
construction. When the meaning is not clear, [the courts] look to the 
language of the statute, the subject matter, the object to be 
accomplished, the purpose to be served, the remedy provided, the 
legislative history, and other appropriate means that shed light on the 

b. 12 
su ~ect. 

Finally, where a statute is ambiguous and subject to more than one reasonable 
interpretation, the courts give deference to the interpretation of the statute by the 
regulatory agency responsible for administering and enforcing that statute. 13 This 

10 Your question presumes that a county has paid a full year's salary as opposed to only a partial 
year's salary. It is with this understanding that this opinion is rendered. 

11 s . 5 ee text accompanying note supra. 

12 Macsteel, Parnell Consultants v. Ark. Okla. Gas Corp., 363 Ark. 22, 30, 210 S.W.3d 878 
(2005) (internal citations omitted). 

13 See Leathers v. W.S. Compton Co., Inc., 316 Ark. 10, 13, 870 S.W.2d 710, 712 (1994) (and 
cases cited therein). 
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is particularly true where the administrative interpretation is of long standing. 14 In 
such a case, the administrative interpretation will not be disregarded unless it is 
clearly wrong. 15 

Applying these principles to both statutes in question, it is my opinion that a court 
likely would find the language in subsections ( d)( 1) of both statutes ambiguous 
and subject to differing interpretations. 

On the one hand, the above subsections could be read to refer to an individual 
juvenile officer and to contemplate that reimbursement for that officer's salary is 
only due if that individual officer was paid by a county or counties for a full one­
year period. Under this interpretation, the state would be prohibited from making 
reimbursement if more than one person held for the same job within the same 
salary year because no one person's salary would have been paid by the county or 
counties "for a period of one (1) year." 

On the other hand, the subsections could be read to refer to a juvenile officer 
position, the salary for which a county has paid for one year. Under such an 
interpretation, if a county has paid a full-year's salary for a juvenile officer's 
position-whether it was held by one or more qualified persons-then the state 
would be obligated to make the reimbursement, provided that all other statutory 

. 16 reqmrements are met. 

It is my understanding that the State Auditor's office has administered these 
reimbursements with this latter interpretation. I cannot say that this interpretation 
is clearly wrong. While legislative clarification is warranted, this interpretation 
seems to be in line with the overall statutory purpose-to provide probation and 
intake officers for the state's juvenile judges and to have the state assist the 
counties by reimbursing them for a portion of the juvenile officers' full-year 
salaries actually paid by those counties. 

14 See Pledger v. Boyd, 304 Ark. 91, 799 S. W.2d 807 (1990) . 

15 See WS. Compton Co., 316 Ark. at 13, 870 S.W.2d at 712. 

16 Ark. Code Ann. § 16-13-331 enumerates the documentation that a county must submit to the 
State Auditor's office to be eligible to receive such reimbursements. See text accompanying note 
9 supra. 
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In sum, as long as all other statutory requirements are met and the county provides 
the required documentation to the State Auditor, then in my opinion the answer to 
your first question is likely "yes." I think a court in all likelihood would find the 
relevant statutes ambiguous and therefore defer to the administering agency ' s 
long-standing practice. It is my understanding that past practice has been for the 
state to make the salary reimbursements when a county has paid a salary for such 
position for a period of one year, irrespective of whether one or more qualified 
persons filled that position during the year. 

Question 2: If an individual is newly hired for a full-time juvenile intake or 
probation officer position and serves for a f ul/ year, must that individual be 
certified for the entire year for the county to be reimbursed for his or her salary 
under the statute? 

Question 3: Or, may the county also be reimbursed if an uncertified officer is 
hired, serves an entire year, and obtains his or her certification during the 
officer's first year of service as per Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d) and -
328(d)? 

In my opinion, the answer to Question 2 is "no." Accordingly, the answer to 
Question 3 is "yes," in my opinion. 

Under Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(c) and -328(c), all that is required for 
juvenile officers is that they 1) be certified as juvenile officers according to the 
laws of the state; 2) complete their initial certification requirements within one 
year of their employments; and, 3) maintain such certification during their 
employment as juvenile officers. These statutes clearly state that the officers must 
complete their initial certifications within their first year of employment, not 
necessarily prior to accepting employment or starting work. 

Sincerely, 

~?>//>-
LESLIE RUTL~ 
Attorney General 


