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Dear Mr. Norman: 

This is my opinion on your questions about the law governing state agency hiring 
of a constitutional officer's spouse. It will be helpful before setting out your 
questions regarding this law to first outline the background information you 
provided. 

BACKGROUND 

Generally, a state agency's hiring of a current constitutional officer's spouse must 
be approved by (1) the Governor and (2) the Joint Budget Committee or 
Legislative Council. 1 

Approval is not required, however, if the spouse's "entry salary does not exceed 
the amount prescribed by Level 4 of Grade 13 of the state compensation plan 
found in§ 21-5-209."2 

The state compensation plan referred to was replaced in 2009.3 The replacement 
plan is codified at § 21-5-209, as was the old plan. Thus there is still a "state 

1 See Ark. Code Ann. § 21-l-402(b) (Supp. 2013). 

2 Ark. Code Ann. § 21-1-407 (Rep!. 2004). The 1999 act adding this Code section referred to "Level 4 of 
Grade 13 of the state compensation plan found in § 21-5-209 as now or hereafter amended." Act 34 of 
1999, § 7 (emphasis added) . The italicized language is not codified. 

3 See Act 688 of 2009, §7, codified, as was the prior plan, at Ark. Code Ann. § 21-5-209. The current 
version appears in the 2013 supplement to volume 21. 
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compensation plan" to be found in that code section. But the plan found there now 
has no "Level 4" or "Grade 13." "There is not a direct correlation of old and new 
grades. [For example,] Grade 17 in the current pay plan is not equal to a Grade 
Cl 17 on the new pay plan."4 

In asking job candidates about this law and others, state agencies use a form5 

promulgated by the Department of Finance and Administration ("DF &A"), which 
has rulemaking authority in this area. 6 The form asks whether the person is a 
constitutional officer's spouse and, if so, whether the "expected salary" is more 
than $37,649, which is the amount that corresponded to the old pay plan's level 4, 
grade 13, just before the new pay plan took effect in 2009.7 The form advises 
state-agency recruiters that executive and legislative approvals are required to hire 
a person who answers both questions "yes," but not one who answers the salary 
question "no."8 

You state that a constitutional officer's spouse accepted part-time state 
employment at an annual salary less than $3 7 ,649 but at a rate of pay that would 
result in an annual salary of more than $37,649 if the spouse worked full time. The 
approvals were not obtained. 

QUESTIONS 

You ask in essence what "the amount prescribed by Level 4 of Grade 13 of the 
state compensation plan found in § 21-5-209" and "entry salary" mean in these 
circumstances. Your inquiry encompasses two issues: (1) whether $3 7 ,649 is "the 
amount prescribed by Level 4 of Grade 13 of the state compensation plan found in 
§ 21-5-209," and (2) whether the amount a person would earn annually working 
full time should be deemed to be his "entry salary" for purposes of the statute, 

4 Bureau of Legislative Research Personnel Review Section, 2007-2008 Pay Plan Study l 7 (2008). 

5 Department of Finance and Administration, Employee Disclosure/Certification and Employment of 
Family Members Form, Question 4 (2015). 

6 See Ark. Code Ann.§ 21-1-404 (Repl. 2004). 

7 See Act 688 of2009, §7. 

8 As reflected in the form, employment of one who is a constitutional officer's spouse and already a state 
employee is, however, subject to executive and legislative approvals in some circumstances regardless of 
the salary amount. See Ark. Code Ann.§ 21-l-402(d)(l). 
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notwithstanding that his actual, part-time annual pay ts less than the statutory 
threshold. 

RESPONSE 

In my opinion, $37,649 is the appropriate amount. While I am unable to give an 
unequivocal answer to the question concerning part-time work, in my opinion it is 
more likely than not that "entry salary" refers to the amount a state employee 
initially earns working full time or, with respect to a part-time employee, the 
amount he would earn in a year were he to work full time at the rate he is paid for 
his part-time work. Legislative clarification is warranted on this issue. 

DISCUSSION 

I. "Amount prescribed by Level 4 of Grade 13" 

I conclude, for the following reasons, that when Ark. Code Ann. § 21-1-407 refers 
to "a salary that does not exceed the amount prescribed by Level 4 of Grade 13," 
the salary threshold being referred to is $3 7 ,649. 

First courts generally defer to a statutory interpretation adopted by the regulatory 
agency responsible for administering and enforcing the statute,9 particularly where 
the administrative interpretation is of longstanding 10 or where the statute is 
ambiguous. 11 In such a case, the administrative interpretation will not be 
disregarded unless it is clearly wrong. 12 Here, DF&A's interpretation - as 
evidenced by the form - has been consistent since the old pay plan was replaced in 
2009. While the statute may or may not be formally ambiguous in the legal sense, 
it unquestionably does not provide an express answer on its face. Accordingly, I 
believe a court would defer to DF&A's interpretation-namely, that $37,649 is the 
salary threshold above which the approval outlined above is required. 

9 See, e.g., Matter of Sugarloaf Mining Co., 310 Ark. 772, 840 S.W.2d 172 (1991); Arkansas Dept. of 
Human Services v. Greene Acres Nursing Homes, inc. , 296 Ark. 475, 757 S.W.2d 563 (1988). 

10 See, e.g., Pledger v. Boyd, 304 Ark. 91, 799 S.W.2d 807 (1990). 

11 See, e.g., leathers v. WS. Compton Co., Inc., 316 Ark. 10, 870 S.W.2d 710 (1994). 

12 See, e.g., id.; Pledger, supra note 10. 
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Second, there really is no plausible alternative interpretation available. The only 
possibilities, in my view, are that the language means: (1) $37,649; (2) $37,649 as 
adjusted for inflation or in some other manner; or (3) nothing at all (due to the pay 
plan's replacement and the absence of any "Level 4 of Grade 13" in current law). 
Possibilities (2) and (3) are, in my estimation, quite unlikely. Only by speculation 
could one read an inflation or similar adjustment into the law. The pay plan's 
details are not relevant to the law at issue except regarding the exception to the 
approval requirement. So there is no reason to think the General Assembly meant 
to abolish the approval requirement - or perhaps make it universal - by the 
exceptionally indirect method of changing the pay plan. Because the other two 
possibilities are so unlikely, the first must be correct. 

II. The Meaning of the Term "Entry Salary" 

Approval is only required if the "entry salary" is more than $3 7 ,649. But the term 
"entry salary" is not defined, whether by the law governing state employment 
generally, nor by the laws establishing the approval requirements. The term only 
appears in one other code section, where it refers to pay levels specified in the 
compensation plan. 13 

Pay levels in the compensation plan are clearly annual salary amounts for full-time 
work. 14 Yet state law contemplates that some state employees will be part-time 
state and that they may be paid a percentage of a compensation-plan amount equal 
to the percentage of full time they work. 15 

A person's salary can be thought of annually or hourly. The foregoing section of 
this opinion makes it clear that, annually, the salary threshold for seeking approval 
is $37,649. A full-time employee who is paid $37,649 annually is being paid half 
as much-on an hourly basis-as a half-time employee who is paid $37,649 
annually. So if the full-time employee must seek approval, then the part-time 
employee must also seek approval if his actual hourly rate-of-pay, when multiplied 

13 Ark. Code Ann. § 2 l -5-2 I 2(a) (Supp. 2013). 

14 See, e.g., Ark. Code Ann.§§ 21-5-IOl(b)(l)(C) (Supp. 2013) (referring to "maximum annual salary that 
may be paid for the grade" appearing in the pay plan) (emphasis added); 21-5-208(a)(2) (Supp. 2013) 
(referring to the pay plan as providing "maximum annual salary rates") (emphasis added); 21-5-101 (b )(2) 
("maximum annual salary authorized is for full-time employment") (emphasis added). 

15 See, e.g., Ark. Code Ann §§ 21-5-106(a)(l)(C) (Supp. 2013) and 21-5-110l(b)(2) (Supp. 2013) (part­
time state employees may receive recognition payments and merit pay increases "on a pro rata basis"). 
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by 2,080 (i.e. the total number of work hours m a full-time employee's year) 
exceeds $37,649. 

Therefore, approval must obtained under two scenarios: (1) the employee's annual 
pay exceeds $37,649; or (2) the employee's hourly pay exceeds $18.10 
($37,649/2080 = $18.10). 

My conclusion is consistent with the purpose apparently underlying the approval 
requirement and the exception. The approval requirement likely was enacted to 
require executive and legislative review and approval of hirings that might appear 
to be based on factors other than the spouse's job qualifications. The exception 
acknowledges the fact that hirings at relatively low rates of pay are not likely to 
give a significant appearance of impropriety, and therefore need not be subject to 
oversight at the highest levels. But it is easy enough to imagine an egregious "low­
salary" case - one where the spouse's annual pay is just less than $37,649, and his 
duty hours are just greater than zero - that clearly calls for oversight. The fact that 
a person works part time is not relevant, in my view, to whether his hiring may 
give an appearance of impropriety, particularly when the person's pay per unit of 
time worked is relatively high. 

In my opinion, then, the exception to the approval requirement is not available to a 
person who is to be paid for part-time work an annual amount greater than the 
amount a level 4, grade 13, state employee would be paid pro rata for working the 
same percentage full time. 

I recognize that the statute does not expressly address part-time work or pay and 
that my conclusion is not the only one that could reasonably be reached. The form 
discussed above does not ask whether the work is to be full- or part-time, and that 
omission is some evidence that DF&A has not to date affirmatively adopted the 
interpretation I suggest here. This opinion should not be read to suggest that 
DF&A should have done so or, until now, has had any occasion to do so. Neither 
should this opinion be read to suggest any wrongdoing on the part of the 
constitutional-officer spouse you describe or the hiring agency. To the contrary, 
the facts you provide indicate that the agency used the appropriate form and the 
person hired answered the form's questions truthfully. Because the law's meaning 
is not necessarily apparent on its face and because compliance with the law is a 
matter of great public interest, legislative clarification of this issue would be 
beneficial. 
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Sincerely, 

~~-L/./~1' 
LESLIE RUTLEDGE 

Attorney General 
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