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Dear General Berry: 

This is in response to your request for my opinion concerning the continuing 
validity of an opinion previously issued by this office involving the harvesting and 
sale of timber located on Camp Robinson. Your questions are: 

1. Is the opinion provided in the Attorney General's opinion dated 
August 24, 1979, still valid under current Arkansas law? 

2. Is the Arkansas Military Department required to market any 
harvested timber through the Marketing and Distribution Office 
of the Department of Finance and Administration? 

RESPONSE 

In my opinion, Op. Att'y Gen. 79-114 remains valid to the extent it concludes that 
the Adjutant General is the custodian of the property at Camp Robinson and may 
sell timber harvested there. But as explained in response to your second question, 
the Military Department must now go through the Marketing and Redistribution 
Section (M&R) of the Office of State Procurement for such sales unless the 
Department obtains a specific written exemption from the State Procurement 
director. Accordingly, the answer to your second question is "yes," in my opinion. 
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DISCUSSION 

Question 1: Is the opinion provided in the Attorney General's opinion dated 
August 24, 1979, still valid under current Arkansas law? 

In the opinion to which you refer, it was determined that the Adjutant General had 
the authority to sell timber harvested from the Camp Robinson reservation. 1 Two 
statutes formed the basis for this opinion. One was the law that makes the 
Adjutant General custodian over all military property and reservations belonging 
to the State of Arkansas.2 The other states that the Adjutant General "shall have 
the authority to lease or sublease such property or portions thereto for such 
rentals ... as he shall deem to be in the best interest of the National Guard. "3 

While the cited statutes at the time dealt with the Adjutant General's authority to 
lease or sell real property and improvements at the camp, it was-and still is­
reasonable to opine that this authority extended to selling severed timber. Where I 
must now depart from that opinion because of subsequent changes in the law is the 
procedure the Adjutant General is to follow for the sale of such timber. This leads 
me to your second question. 

Question 2: Is the Arkansas Military Department required to market any 
harvested timber through the Marketing and Distribution Office of the 
Department of Finance and Administration? 

Yes. Section 25-8-106(b )(2)(A) of the Arkansas Code requires state agencies to 
use the services of M&R to dispose of surplus personal property, unless 
specifically exempted in writing by the director of the Office of State 
Procurement. This requirement represents a significant change in the law from 
what it was in 1979. 

At the time of the 1979 opinion, the use of M&R by state agencies was optional.4 

In fact, that opinion made no mention of the Adjutant General using M&R to 

1 See Op. Att'y Gen. 79-114. 

2 See Ark. Code Ann. § 12-63-402 (Repl. 2003) (formerly Ark. Stat. Ann. § 11-1802 (Repl. 1976)). 

3 Ark. Code Ann.§ 12-63-403(a) (Repl. 2003) (formerly Ark. Stat. Ann.§ 11-1802 (Repl. 1976)). 

4 See Ark. Stat. Ann. § 5-813 (Rep I. 1976) ("All State Agencies ... are authorized to utilize the services of 
the Marketing and Redistribution Section of the Department of Finance & Administration."). This 
permissive authorization was changed to a requirement with the enactment of Act 5 89 of 200 l. 
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handle timber sales from Camp Robinson. The opinion instead stated that "no 
procedure has been approved per se by the [L ]egislature for the sale of such 
timber,"5 and directed the Adjutant General to use the lrocedures outlined in what 
is now Ark. Code Ann. § 12-63-305 (Repl. 2003) regarding the disposal of 
surplus military real property. But timber severed from real property becomes 
personal property, and Ark. Code Ann. § 25-8-106 (Repl. 2014) now requires that 
all state surplus personal property sales go through M&R. 

It is therefore my opinion that the answer to your second question is "yes." The 
Military Department must utilize the services of M&R for its severed timber sales 
in accordance with Ark. Code Ann. § 25-8-106 and in line with the rules 
promulgated by the Office of State Procurement and the Department of Finance 
and Administration. If any federal laws or regulations apply or approvals are 
needed, the Military Department must be mindful of them as well. Finally, all 
funds received by the Military Department from such sales must be used for the 
maintenance, operations, improvements, and personnel costs of Camp Robinson.7 

Assistant Attorney General Ray Pierce prepared this opinion, which I hereby 
approve. 

Sincerely, 

~- ,, . /~"fo 
LESLIE RUTLEDGE 

Attorney General 

LR/RP:cyh 

5 Op. Att'y Gen. 79-114 (underline in original). 

6 Formerly Ark. Stat. Ann.§ 11-802 (Repl. 1976). 

7 Ark. Code Ann. § 12-63-403(d) (Repl. 2003). 


